in

HEDONISTIČKI WELLNESS

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: UROŠ TERZIJA, BORIS RADIVOJKOV, ALEKSANDAR VUKIĆEVIĆ

THERMAL AQUA YOGA & DETOX VIKEND U BANJI VRDNIK očekuje nas od 25. do 27. novembra 2016. godine. Odličan koncept Siniše Račića, osnivača i organizatora „Aktivnog odmora“, uzeo je sve veći zamah i interesovanje kod onih koji kroz odmor žele da pokrenu i iscele sebe i svoje telo. U prelepom ambijentu Banje Vrdnik, organizuje se thermal aqua yoga, koju će voditi Sanja Čolić, instruktorka hatha i thermal aqua yoge. Pridružite nam se u vikendu koji će uneti promene u vašem telu i umu, jer zdravo telo znači još zdraviji um. Detox vikend je vikend koji ćete prepričavati, a vaše telo će pamtiti.

I dok nam zima prilazi, vi se okrenite hedonističkom wellnessu u kojem ćete duboko zaroniti u sebe na temperaturi od 36 stepeni termalne vode, u kojoj kroz dinamičke vežbe istezanja, meditaciju, tehniku disanja i nidra yogu, možete doživeti kompletnu transformaciju. Zato je aktivni odmor danas najbolja vrsta odmora u svetu i kod nas.

Sanja Čolić
SANJA ČOLIĆ
Siniša Račić
SINIŠA RAČIĆ

Siniša: Aktivni odmor = kretanje = povezivanje sa prirodom

Kretanje je jedan od najvažnijih uslova za dobro, kako fizičko, tako i psihičko zdravlje. Postoje brojne studije na tu temu. Iskustveno, došao sam do zaključka da je kretanje jedan od preduslova za buđenje životne energije. Pokret budi radost i inspiraciju. Svoj koncept aktivnog odmora zasnovao sam na ideji da motivišem i mobilišem ljude da se pokrenu, osete lepotu života i da se povežemo sa prirodom.

Siniša: Od 25. do 27. novembra 2016. godine organizuješ „Thermal Aqua Yoga“ vikend u predivnoj banji Vrdnik?

Da. Događaj je zamišljen kao jedna vrsta wellness programa, gde se koristi ambijent termalne vode (36 C), u kome se održavaju joga časovi adaptirani na vodenu sredinu.

Sanja: Sanja, koliko je telu važna joga ili bilo koji drugi oblik sporta? Koliko telo pamti kako se prema njemu ophodimo i koliko može da podnese ako ne brinemo o njemu?

Iznad svega, telu je neophodan pokret i kretanje, da li kroz jogu ili bilo koju drugu aktivnost. Briga o telu nam je neophodna, jer telo pamti svaku našu emociju, misao, stres, nametnute obrasce. Telo je kao hram, ako ga negujemo, donosi nam blagoslove.

Sanja: Šta podrazumeva „thermal aqua yoga“ i koliko je idealno vežbati jogu tokom dana?

Thermal aqua yoga je nastala adaptacijom joge, gde se praktikovanje, umesto na prostirci, dešava u termalnoj vodi. Daleko veći viskozitet vode otežava i značajno usporava pokret. Voda stvara iluziju da smo gravitaciju savladali i najednom postajemo laki i lebdeći. Oslonac je značajno oslabljen, a možda smo ga i potpuno izgubili.

Mišićno-skeletni sistem je u vodi drugačije angažovan. Kičma je pokrenuta na drugačiji, opušteniji način, jer je rasterećenija, kao i kompletan lokomotorni sistem.

U stajaćim pozama, voda preuzima težinu gornjeg dela tela, te su noge i karlica rasterećeni. Ukazuje se prilika za dubljim otvaranjem kukova, karlice, opuštanjem mišića, tetiva i ligamenata, čemu dodatno pogoduje temperature vode. Thermal aqua yoga je sinergija blagotvornih efekata yoga asana i pranajama, kao i lekovitih svojstava termalne vode.

Namenjena je i onima koji nikada nisu praktikovali jogu. Neuporedivo je dinamičnija i zabavnija. Dovodi do brze relaksacije, opuštanja mišićno-skeletnog sistema .

Idealna je za sve ljude koji obavljaju stresne i sedeće poslove. Optimalno vreme praktikovanja je od 60 do 90 minuta dnevno, zavisno od temperature vode.

Sanja: Kome je namenjena ova vrsta wellness programa?

Ovaj inovativni wellness program namenjen je svim starosnim kategorijama. Posebno se preporučuje onima koji obavljaju stresne i sedeće poslove, menadžerima, kao i svim praktikantima joge. Thermal Aqua Yoga je fantastičan metod za oslobađanje od napetosti, smanjivanje stresa i tenzije u telu.

Siniša: Pored thermal aqua yoge u čarobnom ambijentu, šta je još u ponudi polaznicima ili ljudima željnim aktivnog odmora na ovaj način?

Program podrazumeva detoksikaciju, razne vrste radionica (pripreme zdrave hrane i Majanski kalendar), masaže, vođene šetnje šumskim stazama, biciklizam i korišćenje termalnih bazena. Ovakvim holističkim pristupom utičemo na smanjenje stresa, detoksikaciju organizma i poboljšanje zdravstvenog stanja i usvajanje zdravog stila života. Tema svih događaja koje organizujemo je povezivanje druženje ljudi sličnih interesovanja.

Siniša: Da li je danas umetnost provesti svoje slobodno vreme na kvalitetan način?

Živimo užurbano i previše stresno, stalno smo u zamci da ne propustimo nešto, a život prolazi pored nas. Uskraćeni smo za osećaje radosti, živimo u prošlosti ili projektovanoj budućnosti , nemamo fokus na sadašnji trenutak, a u njemu jedino postojimo. Događaji koje organizujem upravo nude odgovore kako da svoje slobodno vreme provedemo na što kvalitetniji način.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SVE ŽELJE MOG SRCA SE OSTVARUJU

NAUKA S DUŠOM – SA PUPINOM SVET JE LEP