HEDONISTIČKI WELLNESS

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: UROŠ TERZIJA, BORIS RADIVOJKOV, ALEKSANDAR VUKIĆEVIĆ

THERMAL AQUA YOGA & DETOX VIKEND U BANJI VRDNIK očekuje nas od 27. do 29. oktobra 2017. godine. Odličan koncept Siniše Račića, osnivača i organizatora „Aktivnog odmora“, uzeo je sve veći zamah i interesovanje kod onih koji kroz odmor žele da pokrenu i iscele sebe i svoje telo. U prelepom ambijentu Banje Vrdnik, organizuje se thermal aqua yoga, koju će voditi Sanja Čolić, instruktorka hatha i thermal aqua yoge. Pridružite nam se u vikendu koji će uneti promene u vašem telu i umu, jer zdravo telo znači još zdraviji um. Detox vikend je vikend koji ćete prepričavati, a vaše telo će pamtiti.

Sanja Čolić

Siniša Račić

 

I dok nam zima prilazi, vi se okrenite hedonističkom wellnessu u kojem ćete duboko zaroniti u sebe na temperaturi od 36 stepeni termalne vode, u kojoj kroz dinamičke vežbe istezanja, meditaciju, tehniku disanja i nidra yogu, možete doživeti kompletnu transformaciju. Zato je aktivni odmor danas najbolja vrsta odmora u svetu i kod nas.

Siniša: Aktivni odmor = kretanje = povezivanje sa prirodom

Kretanje je jedan od najvažnijih uslova za dobro, kako fizičko, tako i psihičko zdravlje. Postoje brojne studije na tu temu. Iskustveno, došao sam do zaključka da je kretanje jedan od preduslova za buđenje životne energije. Pokret budi radost i inspiraciju. Svoj koncept aktivnog odmora zasnovao sam na ideji da motivišem i mobilišem ljude da se pokrenu, osete lepotu života i da se povežemo sa prirodom.

Siniša: Od 27 – 29. oktobra 2017. godine organizuješ „Thermal Aqua Yoga“ vikend u predivnoj banji Vrdnik?

Da.

Događaj je zamišljen kao jedna vrsta wellness programa, gde se koristi ambijent termalne vode (36 C), u kome se održavaju joga časovi adaptirani na vodenu sredinu.

Sanja: Sanja, koliko je telu važna joga ili bilo koji drugi oblik sporta? Koliko telo pamti kako se prema njemu ophodimo i koliko može da podnese ako ne brinemo o njemu?

Iznad svega, telu je neophodan pokret i kretanje, da li kroz jogu ili bilo koju drugu aktivnost. Briga o telu nam je neophodna, jer telo pamti svaku našu emociju, misao, stres, nametnute obrasce. Telo je kao hram, ako ga negujemo, donosi nam blagoslove.

Sanja: Šta podrazumeva „thermal aqua yoga“ i koliko je idealno vežbati jogu tokom dana?

Thermal aqua yoga je nastala adaptacijom joge, gde se praktikovanje, umesto na prostirci, dešava u termalnoj vodi. Daleko veći viskozitet vode otežava i značajno usporava pokret. Voda stvara iluziju da smo gravitaciju savladali i najednom postajemo laki i lebdeći. Oslonac je značajno oslabljen, a možda smo ga i potpuno izgubili.

Mišićno-skeletni sistem je u vodi drugačije angažovan. Kičma je pokrenuta na drugačiji, opušteniji način, jer je rasterećenija, kao i kompletan lokomotorni sistem.

U stajaćim pozama, voda preuzima težinu gornjeg dela tela, te su noge i karlica rasterećeni. Ukazuje se prilika za dubljim otvaranjem kukova, karlice, opuštanjem mišića, tetiva i ligamenata, čemu dodatno pogoduje temperature vode. Thermal aqua yoga je sinergija blagotvornih efekata yoga asana i pranajama, kao i lekovitih svojstava termalne vode.

Namenjena je i onima koji nikada nisu praktikovali jogu. Neuporedivo je dinamičnija i zabavnija. Dovodi do brze relaksacije, opuštanja mišićno-skeletnog sistema .

Idealna je za sve ljude koji obavljaju stresne i sedeće poslove. Optimalno vreme praktikovanja je od 60 do 90 minuta dnevno, zavisno od temperature vode.

Sanja: Kome je namenjena ova vrsta wellness programa?

Ovaj inovativni wellness program namenjen je svim starosnim kategorijama. Posebno se preporučuje onima koji obavljaju stresne i sedeće poslove, menadžerima, kao i svim praktikantima joge. Thermal Aqua Yoga je fantastičan metod za oslobađanje od napetosti, smanjivanje stresa i tenzije u telu.

Siniša: Pored thermal aqua yoge u čarobnom ambijentu, šta je još u ponudi polaznicima ili ljudima željnim aktivnog odmora na ovaj način?

Program podrazumeva detoksikaciju, razne vrste radionica (pripreme zdrave hrane i Majanski kalendar), masaže, vođene šetnje šumskim stazama, biciklizam i korišćenje termalnih bazena. Ovakvim holističkim pristupom utičemo na smanjenje stresa, detoksikaciju organizma i poboljšanje zdravstvenog stanja i usvajanje zdravog stila života. Tema svih događaja koje organizujemo je povezivanje druženje ljudi sličnih interesovanja.

Siniša: Da li je danas umetnost provesti svoje slobodno vreme na kvalitetan način?

Živimo užurbano i previše stresno, stalno smo u zamci da ne propustimo nešto, a život prolazi pored nas. Uskraćeni smo za osećaje radosti, živimo u prošlosti ili projektovanoj budućnosti , nemamo fokus na sadašnji trenutak, a u njemu jedino postojimo. Događaji koje organizujem upravo nude odgovore kako da svoje slobodno vreme provedemo na što kvalitetniji način.

Opširnije