in

ZVUK ŽIVOTA

PIŠE: MILICA SIVIĆ – GONG MASTER, PRAKTIČAR ZVUČNE TERAPIJE I JOGA INSTRUKTOR

„Vođena učenjima i iskustvima iz oblasti psihologije, joga filozofije, rada sa ljudima koje sam stekla kao menadžer ljudskih resursa, kao i sopstvene životne okolnosti, podstakle su me na pronalaženje načina kako odmoriti svoje telo i um i ostvariti sopstveni mir bez obzira na uslove života. To mi je motiv da ideju zvuka kao načina regeneracije oživim zajedno sa drugim ljudima.“

Čulo koje se prvo rađa i poslednje umire je zvuk. Živimo u svetu zvuka. Sve je živo, vibrira, svaka fiziološka funkcija u organizmu, svaki deo tela, uma, svaka emocija je vibracija.

Zvučna terapija na veoma brz i efikasan način može da vrati u harmoniju i opusti. Ljudsko biće možemo uporediti sa muzičkim instrumentom. Svaki atom, molekul, ćelija, tkivo i organ, imaju svoju frekvenciju. Visok sadržaj vode u telu omogućava prenos zvučnih talasa do svakog organa, do svake ćelije. Ciljanim vibracijama, uz pomoć zvučne terapije, možemo telo ponovo dovesti u stanje sazvučja sa samim sobom, vratiti ravnotežu i održati zdravlje.

Gong je najstariji drevni instrument star oko 5500-6000 godina. Poreklo vodi iz Srednje i Jugoistočne Azije. U Evropu je stigao oko 17. veka. Postoji mnogo vrsta gongova: simfonijski, TAM-TAM kineski gongovi i planetarni gongovi.

U toku Gong zvučne terapije, kako grupne, tako i individualne, najdelotvorniji efekat imaju planetarni gongovi, jer su oni jedini terapeutski gongovi. Svaki planetarni gong je podešen na frekvenciju kretanja planeta oko Sunčevog sistema, računajući kretanje po njegovoj orbiti. To znači da kada slušamo planetarne gongove, mi slušamo stvarne frekvencije Univerzuma. Planetarni gongovi imaju veliku snagu, jer izazivaju zvučne talase koji kao voda pročišćavaju prolazeći telom, rastvaraju strahove, blokade i bolesti, i istovremeno donose samopouzdanje i mir.

Švajcarski matematičar i muzikolog Hans Cousto je 1978. godine izračunao vibracijske frekvencije svake planete i dodao oktavni princip. Tako je omogućio slušanje vibracije svake planete kroz ton.

Danas, u Evropi, veliki broj psihologa koristi zvučnu terapiju kao jednu od metoda otpuštanja blokada na nesvesnom nivou. U praksi sam se i lično uverila koliko je zvuk efikasan u korišćenju, kako kod odraslih, tako i kod dece sa poremećajem pažnje, otežanog učenja, disleksije, a posebno kod problema sa motorikom. Deca ne izražavaju samo rečima svoja osećanja tokom rada, već se vidi po njihovim očima, izrazima lica i smirenosti, koja je očigledna posle izvesnog vremena slušanja zvuka.

Zvuk gonga ima efekat da sinhronizuje levu i desnu hemisferu mozga, dovodeći iz svesnog potpuno budnog BETA stanja, u kom smo u svakodnevnom životu, u ALFA, THETA i DELTA stanje. Zašto je to bitno? Zvuk nas najbrže može dovesti u stanje duboke opuštenosti. Kada se to dogodi, organizam se vraća u svoje izvorno stanje, tj. stanje povezanosti sa svojim sopstvenim bićem, gde je organizam sposoban da sam sebe regeneriše. U tim trenucima, kada se opusti telo i umiri um, jačamo intuiciju i otkrivamo svoju sopstvenu lepotu i autentičnost. Tako dobijamo sposobnost kreiranja, što znači da otvaramo sebi mogućnost stvaranja ideja i njihove realizacije. Kada osetimo i doživimo to stanje duboke opuštenosti, vremenom ga usvajamo i iz njega učimo da delujemo. To znači da u izazovnim životnim situacijama učimo da prihvatimo i delujemo iz stanja mira, tj. stanja visoke vibracije.

Zvučna terapija deluje na svim nivoima ljudskog bića. Ne koristi reči, već oslobađa na nesvesnom nivou iz nas naše najdublje strahove, negativne obrasce, traume i osećanja tuge i bola. Na fizičkom nivou, otklanja tenzije i blokade iz tela i podstiče bolje funkcionisanje žlezdanog i nervnog sistema i povećava pranu, našu vitalnu životnu energiju.

U suštini, telo – um poseduju sopstveni mehanizam regeneracije, zato je bitno pronaći svoj ritam, svoju muziku i svoju vibraciju, i na taj način oživeti svoje ideje na potpuno autentičan način.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PLAYING OUR WAY TO FRUITION

OŽIVI I ŽIVI