in

GUMENA DUŠA – IZLOŽBA EKSKLUZIVNIH UNIKATNIH MASKI IZ LIMITIRANE SERIJE PAULA RUIZA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: PAUL RUIZ
FOTOGRAFIJE: MARKO BRUN

PAUL RUIZ (PAUL RAFAEL RUIZ NEIRA) ROĐEN JE 1983. U TRUHILJU (TRUJILLO), PERU. DI­PLOMIRAO NA UNIVERZITETU LIKOVNIH UMETNOSTI 2006. GODINE. PREMA REČIMA ISTO­RIČARA UMETNOSTI I KUSTOSA ULYSES LOYOLA BALAREZA, PAULA ODLIKUJE SMIREN TEM­PERAMENT I TRANSPARNTNOST KOMUNIKACIJE, A NJEGOVA UMETNOST IMA VIZIJU PRO­JEKTOVANU IZVAN FORMALNE STVARNOSTI EPIDERMISA. ON SE POKORAVA SVOJIM INTUI­TIVNIM IMPULSIMA, GENERIŠUĆI UMETNIČKI RAD KAO ENTITET KOJI SE BORI DA POSTANE RAZUMLJIV NAŠOJ PERCEPCIJI.

IZLOŽBA “GUMENA DUŠA” ĆE BITI POSTAVLJENA U GALERIJI “NIKOLA RADOŠEVIĆ”, UGAO USKOČKE 5 OD 10 DO 17. DECEMBRA 2022. OTVARANJE JE ZAKAZANO ZA 10. DECEMBAR U 19 ČASOVA.

NAZIV IZLOŽBE JE “GUMENA DUŠA”. MOŽETE LI NAM REĆI ODAKLE DOLAZI INSPIRACIJA ZA NAZIV I ŠTA ZA VAS PREDSTAVLJAJU MASKE?

Ovo ime kao i ideja nisu novi. Bio je podesan momenat za razvoj imena ove izložbe. Ideja je konkretna na osnovu onoga kako trenutno živim u Beogradu. Moje maske reinkarniraju putovanje kroz vreme u metafori života sa svojim iskustvi­ma i svojim rastom, zbog kojeg oživljavaju i ost­varuju se u ovom 3D svetu. Vodim vas u svet gde se percepcija menja, gde možete da promenite realno; gde je verovati apsolutna istina.

ŠTA VAS MOTIVISE U VAŠEM RADU? MISLIM NA TRENUTNI RAD I MASKE OD PRESOVANOG KOKOSO­VOG DRVETA I GRANA KOKOSA.

Motiviše me kreiranje kroz nove materijale, u ovom slučaju organske. Više nije bio dovoljan dvodimenzionalni prostor, tako da je istraživan­je drugih materijala za mene bilo neizbežno. Ta­kođe je bilo važno gde sam se trenutno nalazio (živeo sam na jednoj plaži na severu Perua). Tu sam mogao da razvijem ideje o maskama od delova kokosovog stabla.

Budući da mi je priroda bila na usluzi, bilo je lako početi sa kreiranjem, sastavljanjem, rezbaren­jem materijala, uz primenu mog slikarskog is­kustva.

KAKO IZGLEDA VAŠ STVARALAČKI DAN I KAKO SE RAZVIJAJU VAŠE MASKE?

Svaki dan je komplikovan i jedino što mogu da uradim je da se pripremim za svaki novi početak dana – dnevna konstrukcija i rekonstrukcija.

Kokosovo stablo i grane sam oslikavao, dizaj­nirao, modelovao. U tom smislu, sve se razvijalo u toku četiri godine, gde su sa razvojem maski evoluirali i likovi iz mojih slika postajući tridimen­zionalni. Likovi koji vas posmatraju, koji imaju vrlo oštar i jasan pogled, koji kao da znaju šta se događa.

I tako sam doneo ovu odluku, jer je i za mene novi korak to što sam ovde u Beogradu i što mogu da pokažem maske i šta ja upravo sada proživljavam.

PAUL RUIZ NEIRA – STUDENTSKI DANI I DANAS?

Nema puno razlike. Postoje promene koje su vezane za promenu percepcije koju neko od nas razvija vremenom. Ali unutar sebe je uvek ista konzerva.

UMETNIK I TRAG KOJI OSTAVLJA?

Vreme će pokazati.

KAKO VIDITE MODERNU UMETNOST I RAZLIČITOST U MODERNOJ UMETNOSTI VAŠEG KONTINENTA I EV­ROPE?

U ovom vremenu ima svega – od komunikacije do informacije. To proizvodi kreativnu multiplika­ciju u celom svetu.

Postoje različiti doprinosi svakog kontinenta, ali postoji i unija, jer smo deca istog stabla. Kolorit latinoameričkog umetnika je vrlo izražen sa svo­jim zemljanim korenima koji ga vrlo dobro iden­tifikuju. Sa druge strane, bar ja tako vidim, ev­ropski umetnik zadržava formalnost vrlo tipičnih struktura kroz vreme i njegov red, geometriju i izraz kroz materijale.

DA LI STE RAZVILI SVOJ STIL I ŠTA ČINI VAŠE SLIKE DRUGAČIJIM OD OSTALIH? ISTO VAŽI I ZA MASKE KOJE TRENUTNO STVARATE.

Bavim se posebnošću u pogledu njihovih ka­raktera i čineći da na subjektivan način likove i njihove scene učinim živima. Čini se da njihovi pokreti već postoje, oni su živi i to su okolnosti mog sopstvenog života gde se sjedinjuju priroda i biće.

Moja linija je figurativni neoekspresionizam koji sugeriše apstrakciju u elementima koji okružuju samo delo.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST? DA LI STE SPREMNI DA VAS BEOGRAD UPOZNA?

Spreman sam da me Beograd upozna i da ja upoznam njega, jer je to grad koji volim i u kome se osećam lepo i prihvaćeno.

Za 2024. imam planirane dve izložbe u Galeriji Haos, jednu kolektivnu i jednu individualnu. Za dalje ćemo videti.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NOVI SVET

KREATORI NOVOG SVETA