in

FLOAT – OPREMA ZA YOGU

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: NENAD TRKULJA
FOTOGRAFIJE: BORIS RADIVOJKOV, SREĆKO MILOSAVLJEVIĆ

NENAD TRKULJA, POLITIKOLOG PO STRUCI, A PO IZBORU PREDUZETNIK. ODRASTAO U PREDUZETNIČKOJ PORODICI KOJA JE NEGOVALA SLOBODAN DUH, RAD I LJUBAV PREMA POSLU. PO UGLEDU NA OCA, 2015. GODINE OSNOVAO JE KOMPANIJU „ADA CORCK“ KOJA SE BAVI TRGOVINOM PROIZVODA OD PLUTE. POSLEDNJIH GODINU DANA, NENAD JE SVOJU LJUBAV PREMA PLUTI USMERIO NA TESTIRAJE, OSMIŠLJAVANJE I PROIZVODNJU FLOAT OPREME ZA JOGU, PRONAŠAVŠI SAVRŠEN SKLAD I SPOJ IZMEĐU MATERIJALA I ZAHTEVA JOGINA. DOK JE ŽIVEO U AUSTRALIJI, BAVIO SE JOGOM NA PEŠČANIM PLAŽAMA PORED OKEANA, A DANAS LJUBAV PREMA OVOM SPORTU ŽELI DA UNAPREDI KROZ KVALITETNU OPREMU ZA JOGINE.

AKTIVNO TRENIRA DŽIU DŽITSU I ODLAZI U TERETANU. A KADA UGRABI VREMENA TU JE I SKIJANJE, BICIKLIZAM, MOTOCIKLIZAM I SVAKODNEVNO JOGA.

ODAKLE PLUTA U TVOM ŽIVOTU? I KAKO SE DOBIJA PLU­TA?

Pluta se pojavila u mom životu tako što sam se prvobitno bavio prodavanjem čepova za vino od plute. A onda sam počeo da razmišljam šta bih još sve mogao da proizvedem od ovog sjajnog materijala.

Pluta se dobija skidanjem kore hrasta plutnjaka. Važno je napomenuti da je to obnovljiv proces i da ne šteti drvetu ni na koji način. Prvenstveno se prave čepovi za vina, a potom se od preosta­log materijala takve najkvalitetnije plute prave proizvodi za mnogobrojne industrije.

KAKO BI OPISAO FLOAT JOGA OPREMU OD PLUTE?

Float je ekološki svestan brend koji na inovativan i efikasan način pruža rešenja vežbačima. Naša glavna vodilja je da kvalitet mora da ispunjava očekivanja.

KAKO SI DOŠAO NA IDEJU DA PRAVIŠ JOGA OM PROS­TIRKE, BLOKOVE, BOLSTER JASTUKE, TOČKOVE ZA ISTE­ZANJE OD PLUTE, JASTUK ZA MEDITACIJU? I ŠTA JE SVE U VAŠEM ASORTIMANU?

Ideje su došle iz moje ljubavi prema prirodi, po­slom kojim sam se bavio do tada, kao i mojoj sklonosti prema sportu. Pluta je potpuno priro­dan i obnovljiv materijal sa kojim sam godina­ma imao dodira i bio je logičan sledeći korak da se ljubiteljima joge ponudi ekološki odgovorna oprema.

Naš asortiman se stalno dopunjuje tako što slu­šamo želje vežbača, kao i iz ličnog iskustva. U trenutnoj ponudi imamo prostirke, blokove, toč­kove za istezanje, jastuk za meditaciju i bolester punjen prirodnom mlevenom plutom, torbe za opremu. U skorije vreme planiramo da dopunimo ponudu jer imamo mnogo ideja, kao i zahteva za nove proizvode.

Mi dajemo garanciju od dve godine na prostir­ku za jogu, mada moram da priznam da kupac može da nam se javi i nakon isteka garancije i da ćemo rešiti problem. Svi ostali proizvodi (točak i blokovi) imaju lifetime warranty (doživotnu ga­ranciju). Mislim da je jako važo da kupac stekne poverenje u naše proizvode i da bude zadovoljan njima.

KOLIKO SU PROIZVODI ZAISTA NEOPHODNI, KORISNI, ZDRAVI ZA VEŽBAČE? I KOJI JE VAŠ CILJ?

Čoveku koji ima želju da trenira nije potrebna nikakva oprema, pa ni naša, on može da trenira sam na podu. Da su neophodni – nisu, neophod­na je samo želja.

Ali naravno da svaka oprema olakšava i pomaže pri izvođenju vežbi i zbog toga naši proizvodi i jesu korisni. Svi proizvodi su izuzetno zdravi za korišćenje jer su napravljeni od prirodnih materi­jala. Pluta je prirodni antibakterijski materijal i uz samo malo održavanja vodom i krpom ne mora­mo da brinemo za bilo kakve neželjene materije na prostirci.

Naš cilj je da pružimo ljudima najkvalitetniju opremu za vežbanje, a da uz to bude zdrava i na­pravljena od prirodnih materijala.

Želimo i da upoznamo ljude sa plutom i da podi­gnemo svest o postojanju takvog neverovatnog obnovljivog materijala jer verujem da svi treba da se okrenemo zdravijim alternativama.

Takođe, pošto hrast plutnjak zbog klimatskih uslova ne možemo da sadimo u Srbiji, ideja nam je da sav preostali proces bude i ostane u Srbiji. Za većinu proizvoda smo to već uspeli, a cilj nam je da to bude 100%.

DA LI JE BILO TEŠKO OŽIVETI PROIZVOD OD IDEJE DO REALIZACIJE?

Izuzetno teško. Razni izazovi u proizvodnji i logi­stici, potom testiranje kvaliteta proizvoda koje je jedino moglo da se izvede dugogodišnjim kori­šćenjem razne opreme za vežbanje.

Naši proizvodi prolaze ozbiljne testove jer i sam sam vežbač i znam gde može najviše da posto­ji problem. Naša joga prostirka se ne kliže, to je prvi uslov da oprema radi za vas i pomaže u izvo­đenju vežbi, a ne da ih otežava. Joga prostirka je pored ovog najbitnijeg uslova dovoljno mekana i dovoljno tvrda kako bi bila u funkciji vežbača.

KOJA BI BILA TVOJA FORMULA USPEHA?

Istrajnost, volja, vizija, disciplina. A kada sve ovo imate, ostalo dolazi samo po sebi.

MNOGIM JOGA STUDIJIMA U BEOGRADU I SRBIJI JE ZA­ISTA NEOPHODNA I STILSKI DIZAJNIRANA OPREMA. DA LI SE PRILAGOĐAVATE ZAHTEVIMA KLIJENATA?

Da, brendiramo i personalizujemo naše proizvo­de po željama i zahtevima klijenata. Nekad mi od nule predložimo neku ideju joga studijima ili vežbačima. Nama je veoma inspirativno i zahval­no da pravimo predmete koji će ljudima biti od značaja. Mislim da je jako bitno da se stvori ta dobra energija između proizvoda i kupca. Onda je ostalo pesma i ljubav.

DA LI SI PONOSAN NA SVOJU OPREMU OD PLUTE KOJA JE U SKLADU SA DREVNIM PRINCIPIMA JOGE? I KOLI­KO JE VAŽNO I SNAŽNO KADA KAŽEMO DA KORISTIMO OPREMU MADE IN SERBIA? MISLIM DA JE VAŽAN I ENERGETSKI PROSTOR ODAKLE PROIZVODI DOLAZE.

Izuzetno sam ponosan na opremu koju pravimo. Definitivno mislim da je važno odakle proizvod dolazi i ko ga pravi.

KOLIKO SI I SAM POVEZAN SA PRIRODOM I ISCELJUJEŠ LI SE U NJOJ?

Svaki svoj slobodan trenutak (a trudim se da ih bude što više) koristim da budem u prirodi, po­red vode, na Staroj Tisi. Jako retko idem u grad i gužvu i mislim da je to moj način isceljivanja jer sam u prirodi “svoj na svome”.

TEMA MARTOVSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „MY LEADERSHIP STYLE“. KAKAV JE TVOJ STIL ŽIVOTA I POSLOVANJA?

Ako ne moram, ne želim da budem u kancelariji. Što više kretanja, dinamike, radionice i prirode. Ja sam čovek od akcije.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

POSTANI ONO ŠTO SANJAŠ

SOFT SKILLS