in

DAJEM TI SRCE MUDRO

PIŠE: CECA MARJANOVIĆ, PROFESIONALNI ČITAČ VREMENSKIH LINIJA

Ako sam nešto naučila odmalena, to je da znanje i pamet ne čine mudraca. Čovek kroz životna iskustva, veru i molitve može postati mudriji. Često posle razgovora sa svojim klijentom ostanem sama i pitam se čemu čovek teži, koji je smisao njegovog života, zašto nema balans u primanju i davanju, zašto se ne prašta i gde se izgubila zahvalnost?

Čovek uvek sve zna – koliko mu novca treba, kakav posao želi, kakvog bi partnera, kuda bi putovao… A nikada ne zna da prihvati i objasni svoje godine, mogućnosti, nedostatke i svoje sposobnosti. Ni ja ne znam i dalje učim. Svi smo povezani. Moj dar se razlikuje od života koji živim. Grešim, padnem, postidim se, ljutim, ali praštam sebi i drugima. Naše malo srce je ogromno – kad uđete u njega, vidite sve te sašivene rane i koliko tu ima prostora za novi život. Znam da je teško postići jasnoću srca kad vam um iznese nekoliko logičkih dokaza o tome šta ne treba da uradite. Teško je osloniti se na mudrost srca jer je poverenje sve što imate. Svojim klijentima često kažem da se oslone na spontanost jer ona dolazi iz srca. Ako radite na sebi, slušajte svoje srce, priznajte mu bol i ljutnju, čeznju i tugu i radite na tome. Ne možemo drugome da kažemo da oprosti ako mi sami nismo mogli da oprostimo nekome. Ne učimo druge ono što ni sami nismo naučili. Srce zna šta je najbolje za nas. Onima koji su me povredili sam otvorila vrata i zagrlila ih. Ljudima koji su me rečima vređali i omalovažavali sam oprostila jer nisu znali šta čine. I uvek kad u crkvi palim sveću za zdravlje, palim je i za neprijatelje da budu živi zdravi i u svom miru. Čuvajmo prijatelje i neprijatelje. Molitva čuva srce. Budimo ono što jesmo, a ne ono što imamo. Budimo zahvalni svakog dana, čak i ljudima koji nas razočaraju jer su oni naše lekcije.

Kako Bog kaže Solomonu: “Dajem ti srce mudro i razumno, kakvo nije imao niko pre tebe niti će ga imati posle tebe.” Srce nije samo da oseća, već postaje riznica mudrosti sa najlepšim zadatkom u nama – da razum obavije ljubavlju i učini nas nežnijima prema sebi i drugima.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

LIFE WITHOUT VIOLENCE

SRCE KOJE VOLI PAMETNO I PONOSNO