in

CVETAJ tamo gde si posejan – u SEBI

PIŠE: SONJA PLAVŠIĆ

FOTO: PIXABAY

Bliži se kraj godine i svetlucavi novogodišnji praznici, vreme zimskih čarolija, vreme da prebrojimo svoje blagoslove, ali i dani kada polako svodimo bilans stare godine, donosimo odluke o promenama, zadajemo sebi nove zadatke i ciljeve, započinjemo nov životni ciklus. Tražićemo nov posao, skinuti nekoliko kilograma, pronaći svoju srodnu dušu, brinuti više o svom zdravlju, meditirati, vežbati, putovati, družiti se i smejati se više…

No, ne možemo ništa promeniti sve dok delujemo u okvirima poznatog i ˝sigurnog˝ – u ograničenom prostoru misli, emocija i pokreta u kojem smo se zarobili. Promena zahteva neki novi uvid, spoznaju, razumevanje .

Do osećaja samopouzdanja, samopoštovanja i nevezanosti za spoljašnje pokazatelje moći i slave često i ne stignemo, jer ostanemo zaglavljeni sa osećajem manje vrednosti u odnosu na druge, nesamopouzdani, obezvredujući svoje talente.

Da bismo osvestili svoje unutrašnje svetlo, zasijali većim intenzitetom, pa tako sebi i drugima osvetlili put, važno je da naučimo da uvažavamo i cenimo unutrašnje vrednosti onoga što zaista jesmo. Na taj način smo u stanju da zračimo unutrašnjom sigurnošću i lepotom.

Koristeći energiju cvetnih esencija možemo dati sebi impuls ka promeni, podršku u toku rasta i samospoznaje, lepotu i radost “cvetanja”. One unose doživljaj čarolije u život povezujući nas sa unutrašnjim znanjem, spoznajom da ne postoje ograničenja i da je sve moguće u samokreiranoj stvarnosti. Takođe, omogućavaju da se pojasne ciljevi u životu, tako što podižu samopouzdanje, daju hrabrost, snagu i posvećenost da se prate sopstveni ciljevi i snovi.

Cilj floriterapije ili lečenja cvetnim esencijama, kao podvrste homeopatije, jeste da ponovo uspostavi harmoniju psihe i tela, tako što deluju na mentalnom, fizičkom i duhovnom nivou. Ove kapi nam mogu biti podrška u toku ličnog rasta i razvoja, dajući nam uvid u naše ponašanje, u čemu grešimo, motivišu nas da se aktivno uključimo u proces isceljivanja, proširuju nam svest i shvatanje sebe, olakšavaju i ubrzavaju taj proces. Na početku su nam neka vrsta skloništa iz kojeg možemo da prepoznamo, osvestimo i zbrinemo svoje emocije, ali su isto tako i ključevi na putu samorazvoja u potrazi za sopstvenom esencijom. Traženje “cveta koji leči“ znači pogled unutra, upoznavanje sebe samih. Sve se to može činiti teškim nekome ko nikad to nije činio, ali to predstavlja jedini pravi put,  jedino tada možemo da živimo kvalitetnije, spokojnije i istinski zdravo. Floriterapija može biti dobar saputnik u proputovanju kroz naš unutrašnji svet. Za one koji se usude da budu, kao što je Osho jednom rekao, “astronauti sopstvene unutrašnjosti”, ili kako ja kažem – florinauti, cvetne esencije umnogome mogu pomoći na tom putu, tako što će biti “astronautova/florinautova raketa”.

Neke od važnih cvetnih esencija za periode ili situacije kada nam je potrebna podrška bile bi: Rescue Remedy – prva pomoć za sve stresne situacije, Self Heal – moćno pokretanje unutrašnjih snaga samoisceljenja,  Borage – ohrabrenje i emocionalno uzdizanje, Pretty Face – samoprihvatanje, isijavanje unutrašnje lepote, Ladys Mantle – razvod, napuštanje, neplodnost, porođaj, Penstemon – prevazilaženje teških okolnosti, pesimizam, Tancy – pokrenuti se bez odlaganja , California Wild Rose – voleti sebe, volja za životom, izaći iz uloge žrtve, Larch / Buttercup – jačaju samopouzdanje, kad se osećamo manje vrednim u odnosu na druge, Hawthorn – prevazilaženje intenzivnog emocionalnog bola, Blackbarry – volja i snaga da ideje sprovedemo u konkretne akcije, za one koji uvek planiraju dijetu, a nikako da počnu…

Život nas pleše kad se prepustimo.

Svaki otpor, zaustavljanje, ukočenost, umanjuje savršenstvo igre.

Ja volim Igru, ples Života.

Dobra Igra se odvija i teče, ona se prikazuje, a ne objašnjava.

Čovek ne treba da hoda po svetu i objašnjava kakav je, nego da se pokaže svojim držanjem, ponašanjem, postupcima i delima.

Biram sebe – Ljubav kao najveću čaroliju Života.

A Vi?

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

THE TRAUMA HEALING

BUDI NAJSJANIJA ZVEZDA