in

8 TAMBURAŠA

PIŠE: ALEKSANDRA SAŠA SIMOVIĆ
FOTO: DAMIR VUJKOVIĆ

BRONZANE SPOMEN-STATUE 8 TAMBURAŠA U PRIROD­NOJ VELIČINI OD SAD KRASE VINARIJU ZVONKO BOGDAN NA PALIĆU.

Jedno od najomiljenijih vina na tržištu u regionu već dugi niz godina jeste vino 8 tamburaša iza kog se krije jedna sjajna priča.

2014. godine, Zvonko Bogdan poželeo je da jed­no njegovo vino posveti upravo ljudima koji su kako kaže „ceo život proveli na bini, pola metra iza njega.”

Danas je ova sjajna priča o tamburašima dobila nastavak. Na prigodnoj svečanosti, u prelepom ambijentu Vinarije Zvonko Bogdan postavljene su spomen-statue kultnih 8 tamburaša Janike Balaža, izrađene u bronzi u prirodnoj veličini, a uradio ih je vajar Franjo Mačković. U stvaranju spomen skulptura pored vajara Franje Mačko­vića učestvovali su i livac Igor Kulčar, Marinko Piuković, stručni saradnik i Zvonko Bogdan.

Ovi ljudi su obeležili jedno vreme i udarili pečat, dali standard sviranja na tamburi i pamtiću ih dok sam živ. Čiča Sladić je bio rodom iz Bečeja i bio je najveći i najprivrženiji Janikin saradnik, a bez njegove svirka orkestar ne bi tako zvučao. Bocan je jedini živi član koji i danas svira čelo i on je najbolji čelista koji se pojavio. Majstor na kontri, rođen u Čonoplji, bio je neodvojivi član orkestra – Pišta Kormanjoš. On i ostali dali su onu boju tamburi koja je bila prijemčiva i privla­čila sve ostale orkestre tamburaških instrume­nata. Steva Nikolić iz Silbaša je bio najšarman­tniji član i njemu sam posvetio svoje stihove, i bio je jedan od onih koji, kako bi moj profesor rekao, nije ni znao koliko je muzikalan. Glavni vokalni solista bio je Ivo Nikolić i njegov glas je u mnogim serijama i filmovima. Joška Kovač je pevao i prvi i drugi glas. Temelj sviranja na bas primu udario je čika Josip Familić, a po rečima Pere Tumbasa, on je bio njegov najbolji učenik.” rekao je Zvonko Bogdan.

Pokušavajući da sakrije suze, Zvonko Bogdan govorio je i o Janiki Balažu:

“Ako bi hteli da u jednoj rečenici kažemo nešto o njemu, to je da su svi muzičari imali veliko poštovanje i strahopoštovanje prema njemu. Janika Balaž je kao učenik na violini, preuzeo tamburu i okupio ovaj mali orkestar. On je jedna zvezda koja ne gubi sjaj i bio je i ostaće sino­nim za svu tamburašku muziku jednog vremena koje je prošlo”.

Skulpturu Zvonka Bogdana otkrio je njegov unuk.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

KALMICI U BEOGRADU

“SREĆA JE KAMELEON”