in

ŽENSKIH RUKU DELO

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IVANA ČUTURA

DRAGANA JANJIĆ, DIPLOMIRANI EKONOMI­STA, SUVLASNICA JE I DIREKTORKA VINARIJE „ALEKSIĆ“ IZ VRANJA. OVA USPEŠNA I MLADA ŽENA, SA SVOJE DVE SESTRE MAJOM I MA­RIJOM, RAZVIJA POSLOVNU VIZIJU U DELO NA JUGU SRBIJE. TAMO GDE SU VINOGRADI, SUNCE, LJUBAV, TAMO JE I VINARIJA „ALEK­SIĆ“, SMEŠTENA U JUGOISTOČNOM DELU VRANJSKE KOTLINE, NA LEVOJ OBALI JUŽNE MORAVE.

DUGOGODIŠNJA PORODIČNA TRADICIJA PRO­IZVODNJE VINA NASTAVLJA SE VRLO USPEŠ­NO, SA KOLENO NA KOLENO. TRI ŽENE, ŠEST RUKU I BESKRAJNO MNOGO IDEJA, REALIZUJU I VODE SESTRE ALEKSIĆ.

DRAGANA JE DOBILA SPECIJALNO PRIZNA­NJE ZA „ŽENU ZMAJA 2014“, ZA ZAJEDNIČKI ŽENSKI PODUHVAT, KOJE DODELJUJE “UDRU­ŽENJE POSLOVNIH ŽENA SRBIJE”. USPESI SE REĐAJU SVIH OVIH GODINA, JER KVALITET, VREDNOĆA I LJUBAV NE MOGU OSTATI NE­PRIMEĆENI. U DOBROM VINU KRIJE SE ISTINA, KAO I U SJAJNIM POSLOVNIM ŽENAMA, KOJE OSVAJAJU SVOJIM ZNANJEM I LEPOTOM.

VINARIJA „ALEKSIĆ“ JE 2015. GODINE PRO­GLAŠENA ZA NAJBOLJU VINARIJU IZ SRBIJE! (AWC VIENNA – BEST SERBIA PRODUCER OF THE YEAR).

O USPEHU, RADU, „BARBARI“, VINU, RAZGOVA­RAMO SA DRAGANOM JANJIĆ.

KO JE ZAČEO U VAMA KLICU LJUBAVI PREMA VINU I GROŽĐU?

Naši roditelji, tačnije mama. Ona je u stvari svi­ma usadila ljubav prema vinu. Preseljenjem iz Dalmacije u Vranje, osim svoje vedrine i pozitiv­nog duha, donela je i grančicu vinove loze. Vino je bilo sastavni deo našeg odrastanja, ritual uz svaki ručak. Za mene je vino oduvek bilo asoci­jacija na porodicu, radosne trenutke i ljubav.

ČIME VAŠA VINA OSVAJAJU?

Ono što vinariju Aleksić danas čini jedinstven­om, ne samo na ovim prostorima, jeste jedinst­vena priča o tri sestre, koje svu svoju ljubav, na­danja, snove, hrabrost i trud ulažu u proizvodnju vina, koja su potpisana kao ženskih ruku delo. Svojim jedinstvenim konceptom, autentičnim pristupom komunikaciji i promociji novih proiz­voda, ali pre svega kvalitetom, izdvojili smo se na tržištu, a Aleksić vina su postala sinonim za stil, karakter i stav.

MNOGE ŽENE VOLE VAŠU „BARBARU“ ROZE. U ČEMU JE TAJNA?

„Barbara“ je vino koje zavodi na prvo uživanje, pa nije ni čudo što je veoma brzo osvojilo tržiš­te. Ovaj polusuvi roze, našao je svoje ljubitelje ne samo među ženama, već i među ‘hrabrim’ muškarcima. Barbara je istovremeno hrabra i odvažna, ali nežna i zavodljiva, intrigantna i do­padljiva, te mlada i ambiciozna. To je Barbarina tajna.

KOJA JE FORMULA POSLOVNOG USPEHA?

Vaša sopstvena odluka da uspete je pola for­mule za uspeh. A druga polovina je da budete spremni kada vam se ukaže prilika i da je isko­ristite. Za uspeh u poslu su najvažnije strast i ljubav prema onome što radite i vera da ćete uspeti. To sve treba da prati upornost, odgovor­nost, istrajnost i profesionalnost. Posao treba biti izbor, a ne izlaz.

DA LI SE VAS TRI SESTRE NEKADA RAZILAZITE U MIŠLJE­NJIMA I POSLOVNIM PLANOVIMA?

Apsolutno. Možda ne baš na dnevnom nivou, ali vrlo često. I to je potpuno ispravno. Svaki plan, bez obzira da li je vezan za prodaju, marketing ili proizvodnju, proizvod je konstruktivnog razgovora više različitih mišljenja.

DA LI IMA PUNO ŽENA U VINSKOM SVETU?

Svet je pun uspešnih žena u vinskoj industri­ji. U prilog tome ide i činjenica da je akcenat pratećeg programa na ovogodišnjem sajmu Vinality u Veroni, koji je jedan od najvećih na svetu, bio na ženama u vinarstvu i činjenici da su one u sve većoj meri afirmisane kao nosio­ci novih vinskih trendova. Sve je više kolegi­nica i u Srbiji, što mi je posebno drago. Osim žena kao vlasnica kapitala, imamo sve više tehnologa, brend menadžera, direktorki pro­daje… Ako nekog treba izdvojiti iz Srbije, onda je to Đurđa Katić, potpredsednica Udruženja somelijera Srbije. Ona je bila naš prvi učitelj, žena koja nas je uvela u vinski svet.

IMATE LI NEKO VINO KOJE BISTE IZVOJILI KAO NA­JDRAŽE?

Teško je izdvojiti najdraže vino. To je uvek na­jteži odgovor. Moj izbor vina je stvar trenutka, okruženja, društva… Svaka berba je drugačija, svaka berba ima svoj pečat. Novim proizvodi­ma dajem uvek prednost da se dokažu.

KADA VAM JE BILO NAJTEŽE U OVOM POSLU?

Najteže je ono što ne možete da promenite, ili ono na šta ne možete da utičete. Jedina stvar koja nam teško pada, a na koju ne možemo da utičemo su vremenske nepogode. Mi od njih direktno zavisimo, tačnije kvalitet grožđa, a kasnije i vina.

DA LI MOŽDA SPREMATE NEKU NOVU LINIJU VINA?

Svaka berba je posebna na svoj način. Svako vino je drugačije iz godine u godinu. Ali, inova­cije su vrlo bitne. Treba obradovati potrošače novim proizvodima.

ŠTA DA OČEKUJEMO NA JESEN OD VINARIJE „ALEK­SIĆ“?

Ove jeseni imamo nove proizvode za našu pu­bliku. Penušavac od tamjanike. Ali da ne otkri­vamo sve.

TEMA SEPTEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „IZAZOVI ŽIVOT“. KAKO SE OSEĆATE U IZAZIVANJU SEBE DA BUDETE JOŠ BOLJE I HRABRIJE U PRAĆENJU SVOG SNA?

Naša vina se svakodnevno menjaju, rastu i dobijaju na posebnosti i kvalitetu. Volim da verujem da je isto tako i sa nama. Ulažemo u znanje i trudimo se da same sebi budemo me­rilo vrednosti i da svakoga dana, opravdava­jući porodično ime i nasleđe, postajemo bolja verzija sebe.

Spemne smo za nove izazove, pomeranje granica i kreiranje nove stvarnosti.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

TO MOŽE SVAKA GLUPAČA

OBIČAN, MALECKI SAN