in

ČOKOLADA ZAČINJENA LJUBAVLJU

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

TATJANA VUČIĆEVIĆ, 25 GODINA JE NA ČELU KOMPANIJE ART IVAL D.O.O. IZ BEOGRADA, KOJU JE OSNOVALA SA SVOJIM SUPRUGOM RADETOM. KAO USPEŠNA PREDUZETNICA, KREIRA DESERT/SLATKIŠ KOJI APSOLUTNO SVI VOLIMO, „ČOKOLADU“. PREKO 200 VRSTA ČOKOLADNIH PROIZVODA „PREMIER“ OSVOJILO JE TRŽIŠTE SRBIJE I BALKANA. ČOKOLADE I DRAŽEJE KOJIMA SE NE MOŽE ODOLITI. SVOJU LJUBAV PREMA ČOKOLADI NEGUJE JOŠ IZ DETINJISTVA, A ZAHVALJUJUĆI OGROMNOM ENTUZIJAZMU DOKAZUJE DA JE DOMAĆA KONDITORSKA INDUSTRIJA PO KVALITETU IZNAD MNOGIH SLIČNIH UVEZENIH PROIZVODA. TAJNA TATJANINOG USPEHA LEŽI U STABILNOM PORODIČNOM OKRUŽENJU, IZRAZITOJ KREATIVNOSTI, DISCIPLINI I VERI U USPEH.

ODAKLE TOLIKO LJUBAVI PREMA ČOKOLADI DA STE SE USMERILI NA NJENU PROIZVOD­NJU?

Moja mama Kika će vam sigurno potvrditi činje­nicu da sam se „takva rodila“ i da moja ljubav prema hrani bogova datira još iz prošlog veka (ovaj podatak volim da istaknem, jer mi moć­no zvuči) i mog ranog detinjstva i odrastanja u Jugoslaviji. Postoji nekoliko simpatičnih zapisa koje volim pomenuti na početku moje priče o ljubavi prema čokoladi, kada pitaju ljude u pro­lazu na ulici da li vole čokoladu.

– Od deset ispitanih osoba, devet kaže da voli, a deseta laže.

Ili, Od deset ispitanih osoba, četrnaest voli čo­koladu.

Naravno, malo se šalim, ali nisu daleko od istine.

Moja biografija je i duga i opširna, pa vam pre­poručujem da, pre nego je počnete čitati, skuva­te kaficu ili čaj, uzmete parče omiljene Premier čokolade, kako biste lakše „svarili“ ovaj intervju.

Rođena sam pre 53 godine i u to vreme su, po­red Štarkovih „Čokoladnih bananica“ i čokola­dica „Životinjsko carstvo“, u kojima sam skoro svakodnevno uživala, postojale velike kutije „bombonjera“, kako smo ih tada nazivali, s likom devojke ili buketom cveća na koricama, koje su se „šetale“ od kuće do kuće kao pokloni koji se nisu otvarali. Međutim, dolaskom u našu kuću, njihovo „putovanje“ se završavalo. Možda se neko i seća da su se u tim kutijama uvek nalazile bajate (pobelele) „praline“, punjene preslatkim filom od običnog fondana sa veštačkom bojom i aromom, ali… ljubav je slepa i ne bira. Strast prema čokoladi ne jenjava ni danas, naprotiv, toliko se razvila da je vremenom postala i moja profesija. A mogućnost obrade čokolada vrhun­skog kvaliteta, sa različitim procentima kakao delova, izrađenih od određene vrste kakaovca, porekla i podneblja u kojem se uzgaja, čak do bi­ranja plantaža, postala je privilegija današnjice.

Kada smo se moj bivši dečko, a sadašnji su­prug, Rade Vučićević i ja upoznali, upisala sam tehnologiju, a on je bio na kraju studija saobra­ćajnog fakulteta. Ni slutili tada nismo dokle će nas životni put odvesti, niti da će naša profesija i životno opredeljenje biti „začinjeno“ pravom čo­koladom. Ono što smo želeli i čemu smo težili je da započnemo proizvodnju „nečega“. Kada smo se venčali, imali smo ponudu da odemo iz zemlje, a našu tadašnju odluku sada zna­te. Kada sam 1988. na svet donela sina Alek­su, od tog trenutka naš život dobija posebnu i potpuno novu dimenziju, kada započinje za­jednička i snažna borba za egzistenciju naše male porodice. Rođenjem ćerke Ivane nakon dve godine, moja porodica postaje bogatija, oplemenjena još jednim malenim prelepim bi­ćem, našoj sreći nije bilo kraja. Ta sreća traje, a daće Bog i trajaće…

Bile su to teške i turbulentne godine, poseb­no za mlade ljude i bračne parove sa malom decom, godine kada su naši prijatelji i kolege u velikom broju odlazile iz zemlje u neki „lepši i bolji“ svet. Kada sa ove distance pogledam, mogu reći da naša zemlja konstantno prolazi kroz turbulentne godine, koje se nižu jedna za drugom. Generacije 50-ih, 60-ih i delom 70-ih sigurno mogu napisati nekoliko knjiga o životu i radu na Balkanu.

Ipak, da se vratim na slađu temu i na priču o Premier čokoladi.

Naša priča počinje pre više od dve i po deceni­je u jednoj maloj radionici u Beogradu, gde su se zakotrljale prve čokoladne dražeje. Od tog trenutka, znali smo da one idu isključivo sta­zom koja se zove KVALITET, koja nas dovodi do ostvarenja našeg sna u kojem će ljubitelji ove savršene poslastice, širom sveta uživati u našim čokoladnim majstorijama. Želeli smo da zadovoljstvo stvaranja pokažemo na način na koji niko bolje od nas neće umeti. Osnovali smo čokoladni kutak galeriju “Premier čokola­da”, mesto gde možete odabrati vrhunske čo­koladne proizvode, za sebe, za one koje volite, za one koje poštujete, za one kojima se radu­jete… Za sve koje želite neizmerno da obradu­jete. Godine prolaze, a mi shvatamo da uživa­nje u ovom poslu lagano prenosimo i na okru­ženje. Svakim novim danom, naše nagomilano iskustvo, ideje i emocije rađaju nove proizvode sa dušom i utkanom ljubavlju, proizvode koji postaju remek-dela čokolade.

DA LI SE OSEĆATE KAO ŽILIJET BINOŠ U FILMU „ČOKOLADA“, DOK KREIRATE MAGIČNE UKUSE?

Slažem se da je Žilijet perfektno dočarala strast i ljubav prema kraljici dezerata, tako snažno da skoro možete osetiti te divne i slat­ke miomirise gledajući njen film. Ipak, mislim da neću biti lažno skromna ako kažem da su moja osećanja prema čokoladi iskrenija, i da sam u prednosti jer ne moram glumiti, i za razliku od Žilijet ja živim život uz čokoladu i sve njene neodoljive čari koje nam pruža. Moj posao je konstantna igra sa čokoladom, slična njenoj u filmu, gde uz ovu neodoljivu poslasti­cu svakodnevnim osmišljavanjem, kreiranjem, kombinovanjem mirisnih nota i ukusnih sasto­jaka, koje mešamo, prelivamo, utapamo, sta­pamo sa različitim čokoladama, i tako igrajući se, stvaramo magične ukuse koje pominjete. U čokoladi valja uživati svim svojim čulima, ona nam to i dozvoljava, a kada strast ume­šamo u posao, pa je začinimo ljubavlju i uz, poklonjeni mi božji dar, prirodno razvijene re­ceptore mirisa i ukusa do krajnjih granica čul­nosti, stvaranje ukusnih čokoladnih dezerata je olakšano.

Ti ukusi su nekada slađi, nekada malo gorči, ali u svakom slučaju su nežno neizbežni i do­stupni u našoj čokolateriji „Premier čokolada“ u centru Beograda, na Obilićevom vencu br. 30.

IZRAĐUJETE VIŠE OD 200 ČOKOLADNIH PROIZVODA JEDINSTVENOG UKUSA. KAKO IZGLEDA PROCEDURA PRAVLJENJA ČOKOLADE? ALI NEMOJTE NAM OTKRITI TAJNU U POTPUNOSTI.

Fascinantan je proces nastanka čokolade, od impresivnih tropskih šuma u kojima se kakao uzgaja, pa do savremenih fabrika poput naše u Beogradu. Pretvaranje kakao semena u čoko­ladu zahteva puno vremena, truda, umetnosti i umešnosti! Od branja ploda jajastog oblika i težine oko 750 grama, u čijem se jezgru na­lazi oko 30 do 40 semenki, koje se nakon va­đenja ostavljaju da fermentišu, potom suše na suncu, peku, melju, presuju, cede,… i na kraju transportuju u sve krajeve sveta, do korišćenja za izradu čokolade, prođe po nekoliko meseci.

Ključni sastojak i tajna izrade „Premier“ čoko­ladnih proizvoda preneta je našoj deci Aleksi i Ivani. Otkriću vam, radi se o jedinstvenom i ne­izbežnom sastojku koji koristimo u proizvodnji Premier čokolada, a koji je svakako zaslužan za kvalitet, izgled, lepotu, ukus i još puno toga lepog što oslikava i predstavlja čokoladnu ča­roliju, a zove se…

LJUBAV.

Eto, sada je naša tajna postala javna.

Nju smo prvo otkrili zaposlenima u Art Ival-u, i to vrsnim tehnološkinjama Dragani i Jeleni, potom bitnim „karikama“ u slatkom lancu, na­šim čokolaterima/majstorima čokolade, za­poslenima u proizvodnom pogonu, pakeraju, magacinu, vozačima i, na kraju, prodavači­cama u našoj čokolateriji. Primenjujemo je u svim segmentima izrade i procesima koji prate proizvodnju „Premier“ delicija.

Da bismo od ideje, priprema, proba, osmišlja­vanja uz česte izmene u kombinovanju ukusa, degustacija i osluškivanja vrlo „živih“ i na­dasve veselih komentara u toku iste, zapisa i sugestija zaposlenih i, naravno, reakcija naših prijatelja, kupaca u čokolateriji, slučajnih pro­laznika, konačno došli do verifikacije i pušta­nja proizvoda u proizvodnju, takođe prođe po nekoliko meseci, nekada i godina. I tek kada prođemo kroz ove, slede novi procesi, koji vode do distribucije čokolada do naših krajnjih korisnika. Verujte da ništa u životu nije lako, iako deluje lepo i slatko.

U ČEMU SE RAZLIKUJETE OD SVOJE KONKURENCIJE?

Zdrava konkurencija je poželjna zato što nas gura napred ka boljem, kvalitetnijem, inovativ­nijem, kreativnijem, slađem, lepšem i boljem rešenju. Sa ponosom ističem da je Premier čokolada postala sinonim za kvalitet kojeg se nikada nećemo odreći i koji je oduvek bio, i biće, naš zaštitni znak i način života, vodilja u odnosu prema deci, porodici, prijateljima, po­slu, državi.

Razlika između nas i konkurencije je, možda, i u prepoznavanju srpskih ukusa, pronalaženju najkvalitetnijih sirovina sa našeg podnevlja, koje smo zajedno sa dušom utkali u Premier proizvode „Kraljevski ukusi Srbije“, nastali du­gogodišnjom saradnjom sa kraljevskom po­rodicom Karađorđević i titulom „Dvorskog li­feranta“, koju nam je dodelio starešina Dvora, NJKV Princ Aleksandar Krađorđević. Tu razliku su mnogi emininetni ljudi, stručnjaci i institu­cije u Srbiji prepoznali, među kojima, sa pono­som ističem našeg Novaka Đokovića. Novak je za Jelenino i svoje venčanje svim zvanicama na Sv. Stefanu spremio posebno iznenađenje, tim povodom dizajniranu i izrađenu kutiju, pu­njenu selekcijom najfinijih čokoladnih pralina Premier (čiji je i sastav bio njihov ekskluzivni odabir, što je još jedna u nizu naših tajni), koje su gosti poneli sa sobom.

Takođe, proizvod za koji smo posebno emo­tivno vezani i po kojem smo jedinstveni su čokolade „Manastiri Srbije“. Želja nam je bila da, pored proizvodnje čokoladnih proizvoda premium kvaliteta, učinimo nešto više, a što je u našoj moći. Ideja je da kroz svoju delatnost damo doprinos u promovisanju duhovnih, kul­turnih i materijalnih vrednosti našeg naroda, države i srpske pravoslavne crkve. Svesni či­njenice da je taj doprinos skroman, hteli smo da dok uživate uz izabrane ukuse najfinijih čo­kolada, a ima ih 5, steknete nova ili obnovite stara saznanja o svetloj srpskoj istoriji. Teme­lji naše duhovnosti najbolje se oslikavaju kroz srpske srednjovekovne manastire. Zato smo bili slobodni da naše proizvode oplemenimo slikama manastira. Od mnogih bisera, oprede­lili smo se za Gračanicu, Visoke Dečane sa Ko­sova i Metohije, Studenicu, Gradac i Đurđeve Stupove sa teritorije Stare Raške i svetogorski manastir Hilandar na Atosu u Grčkoj.

Ovde se ne zaustavljamo, veliko mi je zado­voljstvo da, ekskluzivno za vaš magazin obja­vim divnu osvežavajuću vest za letnji period, „ČOKOLADA U SRCU GRADA“ nastavlja da iznenađuje svojom posebnošću, kojoj dopri­nose ručni rad, iskustvo i znanje, sakupljani preko 25 godina. Kada se u to umešaju tra­dicionalni italijanski recepti za gelato, dobija se jedinstven Premier sladoled bez veštačkih sastojaka, koji počinjemo da proizvodimo od čiste Premier čokolade!

Ovo je naravno, kao i sve do sada, novitet na našem tržištu!

Čokoladna priča o Premier sladoledu, biće uskoro, biranim sastojcima ispričana, isklju­čivo u našoj čokolateriji na Obilićevom vencu 30, svim ljubiteljima prave čokolade poznate po vrhunskom ukusu i kvalitetu, jer se pravi od kakaovca sa najboljih svetskih plantaža! Zato se u njoj osećaju mirisi i ukusi dalekih egzo­tičnih ostrva i tropskih šuma!

ŠTA JE NAJVIŠE DOPRINELO VAŠEM USPEHU?

Usredsređenost na održivost kvaliteta Pre­mier proizvoda od prvoga dana, a koji se sva­kim danom sve više osnažuje i učvršćuje, koji je kao takav prepoznat ne samo u Srbiji, već i šire, i kao takav će ostati sigurno, dok je poro­dica Vučićević na njenom čelu.

KOJE OSOBINE KRASE JEDNU PREDUZETNICU U SRBIJI?

O ovome bih mogla dugo pričati, ali pokušaću da sažmem svoja razmišljanja u par rečenica. Najvažnija osobina svake preduzetnice kojoj bih dodelila isključivo ženski pol je sposob­nost balansiranja između porodice, dece i po­sla, gde ni jedna strana ne sme trpeti – kada to savladate, savladali ste preduzetništvo! Tek iza toga dolaze obrazovanje, znanje, spret­nost, vera u sebe i svoje sposobnosti, veštine u načinu rukovođenja, pokretanje inicijative, sposobnost da donesete odluku i uđete u rizik, preuzmete odgovornost, odaberete dobar tim koji zna i ume da vas prati, a ono što je logi­čan sled i koji dolazi nakon (u mom slučaju 25) više godina rada u privatnom preduzetništvu je, svakako, iskustvo.

KRENULI STE OD PRAVLJENJA DRAŽEJA, A DOKLE STE STIGLI?

Kažu da bi neko postao poznat “preko noći” potrebno je da prođe najmanje 20 godina. Pa, u skladu sa tim, ne računajući prvih 20 godina, mi smo tek šest godina poznati javnosti Srbije i šire, tako da naše vreme tek dolazi.

REPUTACIJA VRHUNSKOG KONDITORA PRATI VAS VEĆ DUGO. EPITET KOJI PRIJA.

Hvala na komplimentu. Pozitivna (ali i nega­tivna) reputacija se stiče vremenom i dugogo­dišnjim radom ili neradom. Prvi put sam shva­tila da smo na dobrom putu i da je smisleno to što radimo pre petnaestak godina, kada smo još bili “mali” i nepoznati u svetu konditora (bar sam nas ja tako doživljavala), na sajmu prehrane na kojem smo se pojavili kao izlagači Premier čokoladnih proizvoda. Tada su se na našem štandu pojavili stručni ljudi iz oblasti industrije i direktori velikih konditorskih kom­panija iz zemlje, koji su došli da nas pozdrave i čestitaju na izvrsnim proizvodima. Bila sam zbunjena i ponosna, prvi put sam doživela da nas veliki prepoznaju i da oni nama priđu. Danas znam da je najveća vrlina svih velikih ljudi i stručnjaka upravo u jednostavnosti i že­lji da podrže, posavetuju, pomognu i na kraju pohvale svakoga ko zaslužuje, pa makar bio i najmanji “šraf” u nekom lancu.

FOTO: PETAR MARKOVIĆ

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

„ZA LET SI, DUŠO STVORENA“

LUVR ABU DABI