in

BOŽANSKO PIĆE – VINO

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: MARINA MANGA

„LADY OF WINE“, NOVA EMISIJA NA STUDIJU B, JASMINE STEFANOVIĆ I DRAGANE TODO­ROVIĆ, KOJE SU U OVOM ZAJEDNIČKOM PRO­JEKTU NAGLASILE LJUBAV PREMA VINU I HE­DONIZMU.

JASMINA STEFANOVIĆ, NOVINAR, SKORO DE­CENIJU JE RADILA U BEOGRADSKOJ HRONICI NA RTS-U, POTOM ODLAZI U PRIVATNE PO­SLOVNE VODE I OSNIVA MAGAZINE “MAMA” I PRVI PORTAL O RODITELJSTVU WWW.YUMA­MA.COM, ZATIM SLEDI EMISIJA NA TREĆEM KANALU “MAMA, TATA I JA”, POTOM ČASOPIS LISA, PRVA ONLINE EMISIJA O RODITELJSTVU “MAMINO ĆOŠE”, PORTAL “ANTISTRES VODIČ” I SADA “LADY OF WINE”.

DRAGANA TODOROVIĆ JE RADILA NA TV EN­TER I VEĆ OSAM GODINA RADI NA STUDIJU B EMISIJU “ZDRAVO JUTRO” KAO AUTOR KON­CEPTA I PRODUCENT.

“LADY OF WINE” JE HEDONISTIČKA PRIČA O VINU I ŽENAMA. TO SU PRIČE KOJE MOGU DA ISPRIČAJU SAMO DOBRI POZNAVAOCI VINA, LJUBAVI I ŽENA. ŽENE KAO GLAVNE JUNAKI­NJE, KOJE SHVATAJU ŠTA ZNAČI DOBRA ČAŠA VINA I “GDE JE MESTO VINU U ŽIVOTU ŽENE”. ZATO NE PROPUSTITE “LADY OF WINE”, TV STUDIO B, NEDELJOM OD 21:30 ČASOVA.

ŠTA JE OSNOVNI CILJ EMISIJE I KO SU VAŠI GLEDAOCI ILI GLEDATELJKE?

Jasmina Stefanović: Mađarski filozof Bela Hamvaš je u knjizi „Filozofija vina“ napisao da je vino tečna ljubav. A ljubav u različitoj formi prožima naše živote. Zato smo želele da se u ovoj emisiji vino predstavi kroz priče naših sagovornica i sagovornika kao tečna ljubav, koja prožima trenutke života koje želimo da zapamtimo i nosimo sa sobom u srcu, kroz naše vreme koje teče, baš kao i vino.

Dragana Todorović: Verovatno su to više gle­dateljke, jer se prvenstveno i obraćamo njima kroz interesantne priče poznatih, uspešnih žena. Verujem da i muškarci uz njih pogledaju i prokomentarišu emisiju, a cilj je da predstavi­mo kulturu vina, koja je sve više zastupljena u Srbiji i da pokažemo gde je mesto vinu u životu jedne žene. Gledajte nas, ima interesantnih i veoma neobičnih priča.

KAKO SE RODILA IDEJA O PRIČANJU PRIČE O VINU? I ZAŠTO BAŠ ŽENE KAO GLAVNE AKTERKE?

Jasmina Stefanović: Vino je deo mog života od detinjstva, jer se moja porodica bavila pro­izvodnjom vina. I tako vino teče kroz ceo moj život kao energetski talas, koji spaja važne do­gađaje u mom životu. Sigurno je da vino ima sličnu ili istu ulogu i u životu drugih ljudi i to je bila naša ideja, da kroz lepe priče sa poznatim ženama, uspešnim ženama, ženama u čijim životima je vino važan „začin“ (ne isključujući i muškarce, naravno), približimo i drugim ljudi­ma zanimljive sagovornike i još bolje priče. A ženske priče imaju sasvim drugačiju emociju, čak i kada pričaju o vinu.

Inače, nekoliko godina ranije, na jednom pro­putovanju, u osetljivom i emotivno nestabil­nom periodu mog života, moja ćerka i ja smo se zaustavile u jednoj vinariji i otkrile da lepota okruženja i dobro vino mogu da budu i uteha. Tako je najpre nastala Facebook i Instagram stranica Lady of Wine sa fotografijama puto­vanja i vina koja su se na njima pojavljivala, a onda su se neke kockice spojile i Dragana i ja smo za jedan dan napravile koncept emisije.

Dragana Todorović: Već duže vreme sam ima­la ideju da radim novu emisiju, koja će biti lepa, životna, namenjena ženama, a kako sam i sama hedonista, a vino je božansko piće koje jedino pijem, ovo je bio pravi izazov. Verovatno sa godinama, iskustvom i zrelošću, žena tačno zna šta je to što želi. I kako se obično stvari koje su dobre ”slučajno” nameste, u razgovoru sa Jasminom došle smo na ideju da napravi­mo emisiju Lady of Wine.

KAKO BIRATE GOŠĆE I GDE SE OBIČNO EMISIJA SN­IMA?

Jasmina Stefanović: Gošće su inspirativne žene iz našeg okruženja, žene koje imaju poseban odnos prema vinu. Biramo one žene koje imaju svoju priču inspirisanu vinom, priču u kojoj je vino važan segment ili dodatak lep­im životnim trenucima, trenucima koji ostaju u sećanju i pamte se, između ostalog, i po tome kako ih je „bojilo“ vino.

Emisija se snima u vinarijama, vinogradima, vinotekama, i uvek ima drugačiju energiju, jer i naše gošće i njihove priče nikada nisu iste, one emisiji daju poseban senzibilitet.

Dragana Todorović: Biramo žene koje su us­pešne, jake, interesantne i imaju zanimljive priče vezane za vino. Dok nismo krenule sa emitovanjem emisije, nismo mogle ni da pret­postavimo koliko ih je. Saznale smo da neke žene, na primer, slikaju vinom, drugima je in­spiracija fotografisanje u kojoj postoji i neka vinska priča, neke žene proizvode vino samo za sebe, druge pišu o vinu…

Trudimo se da mesto snimanja bude prirodno okruženje, neka vinarija ili vinoteka.

POSTOJI NARODNA IZREKA DA JE ŽENA KAO VINO. ŠTO STARIJE, TO BOLJE, LEPŠE. ŠTA VI MISLITE O TOME?

Jasmina Stefanović: Svaki životni period ima svoje čari, a pošto sam već prošla kroz puno njih, uvek govorim da je poslednji najbolji. Tako je i sa vinom. Naš ukus se menja, kao što se menjamo i mi, sazrevamo i želimo neš­to bolje za sebe. Kad smo mlađi, lakše nam je da biramo, a kako idemo kroz život, postaje­mo zahtevniji, pa nam je potrebno mnogo više da bismo bili zadovoljni. Zato su tada naši iz­bori bolji, u svemu, pa i u vinu. Radije biramo kvalitet, nego kvantitet.

Dragana Todorović: Kažu i da su žene i vino nerazdvojna celina. Vino može biti romantično, zavodljivo, lepršavo, baš kao i mlada žena. Sa godinama, postaje elegantno, jako, odvažno…

Nije do vina, do žene je. Vino piju žene koje vole život, koje uživaju u svakom njegovom trenutku, imaju stila i vode računa sebi.

Stara turska poslovica kaže: “Dobro vino i lepa žena to su dva najlepša otrova.”

EMISIJA JE OD IDEJE DO REALIZACIJE SAMOSTALNA PRODUKCIJA. KAKO STE BIRALE TIM?

Dragana Todorović: Sve se desilo iznenada. Nakon Jasmininog i mog dogovora, prošlo je nepunih mesec dana i emitovala se prva emisija. S obzirom na to da već osam godina radim emisiju Zdravo jutro na TV Studio B, i da imam ekipu koja uspešno proizvodi program, nije bilo teško napraviti tim.

Jasmina Stefanović: Ja se nisam puno mešala u ovaj deo posla, verujem Draganinoj intuici­ji i proceni, pa sam njoj prepustila da izabere ljude koji su kreativni i imaju osećaj za to što radimo.

KOJE VINO VOLITE DA PIJETE I KADA?

Jasmina Stefanović: Godinama sam pila jaka crvena, opora vina. Kasnije sam otkrila i šarm roze vina i osvežavajuća bela. Zato sam, kako je rekla i jedna naša sagovornica, tri u jedan. Ne mogu ih razdvojiti. Posebno mi je važan miris, to je moj prvi odnos prema vinu, kao ru­kovanje. Čaša vina posle ručka ili uveče kada se sve smiri je pravi antistres. Kada slavim, onda pijem laganija vina, koja lepe trenutke čine još blistavijim.

Dragana Todorović: Moj izbor su jaka crvena vina, sa puno tanina. Najviše volim da pijem malbec i shiraz, kako kažu, muška vina. Volim kada vino ima aromu kupine, višnje, crne čokolade…

Leti popijem prosecco, tamjaniku ili malvaziju, a pijem sa drugaricama, uz čašicu razgovora, ili uz dobru muziku u kafani, sa dragom osobom u večernjim satima, uz sveće, sir, pršut i masline, a ponekad i sama u miru, na kraju dana, sipam čašu crvenog vina i onda misli same krenu.

TEMA OKTOBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „DALJINU DIŠEM. BLIZINU DIŠEM.“ – TO SU STI­HOVI MIKE ANTIĆA IZ PESME „SANJAJTE“. O ČEMU VI SANJATE I ŠTA DIŠETE?

Jasmina Stefanović: Nisam velika sanjalica, više sam realizator i odmah reagujem kad nešto želim. A najviše želim da učim, da širim svoja saznan­ja. Otkrivanje nečeg što vam je bilo nepoznato je neverovatan osećaj, a tako se zove i jedna od ru­brika u našoj emisiji. Ako volite ono što radite i bi­rate način života kakvim želite da živite, „dišete“ i blizinu i daljinu, i tu nema odvajanja.

Dragana Todorović: Ja inače sanjam svake noći vrlo realne i živopisne snove.

Sanjam da ostvarim svoje snove i odsanjam nove. Dok imamo snove, postoji nada i želja i znamo zašto dišemo.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

STARIJA

SNAGA KARAKTERA NA SLIKARSKOM PLATNU