ZDRAVE POSLASTICE – IZ MOG “ATELJEA”

Ružica StanjoevPIŠE:
RUŽICA STANOJEV, DIPL. FILOLOG,
SERTIFIKOVANI INSTRUKTOR JOGE,
REIKI MASTER, VODITELJ RADIONICA I
SAVETNIK ZA PRIPREMU SIROVE BILJNE HRANE

Zamislite kako se prvi čovekov susret sa slatkišima desio još u davna vremena kada je otkrio košnice i u njima med. Kakvo je to čarobno i slatko otkriće bilo. Razvojem civilizacije, i slatkiši su postajali složeniji. Stari Egićani, Arapi i Kinezi su 3.500 godina pre nove ere pravili poslastice od voća, lešnika i meda. U nekim afričkim plemenima i danas je najslađa radost kad pronađu saće sa medom.

Reč „slatko“ u srpski je došla preko persijskog i turskog jezika.

Sama reč je danas široko rasprostranjena i budi u nama najlepše emocije, radost, nežnost, toplinu, uživanje, sećanje na detinjstvo.

Koliko puta smo samo čuli, a i rekli: Jao, što je sladak/slatka!, za nekoga (ili nešto) ko (što) nam se dopada, ili izrazi: Dome slatki dome, Slatki snovi! – samo su neki od primera.

Ljubav je najslađa, a pošto je ljubav suština života, znači da je i život sladak. Zatvorim oči i vidim kako se u toj slatkoći prožimaju život i ljubav, iz koje smo svi stvoreni.

Kada je reč o slatkišima, danas, u vreme industrijske proizvodnje, došlo je do odvajanja od onoga što je prirodno. Kao posledica toga, čovek je suočen sa raznim izazovima kao što su gojaznost i dijabetes, koji sve više zahvataju mlađu populaciju.

Izaberimo da se zasladimo zdravo.

A to znači bez šećera, brašna, jaja i margarina ili maslaca, bez pečenja i kuvanja, bez veštačkih boja i drugih dodataka.

Po rođenju, naša prva hrana je bila majčino mleko. U majčinom naručju smo sigurni, nalazimo utehu kad smo uznemireni. Žene koje su imale iskustvo dojenja znaju kako beba kad uhvati ustima dojku i počne da sisa, kao da uđe u neki trans, opijena tim slatkim nektarom.

Sa slatkim ukusom kao da smo instinktivno i iskonski povezani.

Kakvu reakciju u vama proizvodi pomisao na zrelu lubenicu, ili sočnu breskvu, ili trešnju, ili dinju…? Meni krene voda na usta, a verujem i mnogima od vas. Bude se sva čula, oseća se radost.

I evo ga, osmeh. Jer volim da pravim zdrave slatkiše. I da koristim razne voćkice, šarene zavodnice, u kreiranju novih kombinacija ukusa.

A kako to radim? Otkriću vam tajnu. Uđem u svoj „atelje“, uzmem opremu koja mi treba i otisnem se na čarobno putovanje. Malo do Ekvadora po organski kakao. Od njega se pravi kakao prah i kakao buter, dva glavna sastojka poslastice koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim – čokolade, o kojoj će posebno biti reči nekom drugom prilikom. Zatim do Šri Lanke po cejlonski cimet, koji je svojevremeno kao prirodni lek bio dragoceniji od zlata. Kad sam već tu, napunim korpu kokosom, mangom i drugim plodovima, u zavisnosti od trenutne inspiracije. Putujem tako do Irana, po sveže urme, za koje kažu da su najzdravije voće na zemlji. Koristim ih kao prirodni zaslađivač. Vratim se u naš kraj, nakupim neprskane lešnike i domaće orahe. Onda zađem bosa u šljivike i vinograde, pa međ’ kupine i maline, otplešem do jagoda, pa od jagoda do jabuka, kajsija, bresaka i krušaka… prvo se lepo najedem, pa naberem koliko mi treba da ponesem u svoj „atelje“, da napravim neku novu, kremastu, šarenoliku, ukusnu i zdravu poslasticu.

I tako ja stalno putujem na razna mesta, širom sveta. Ne znam unapred gde ću ići, ni koja će nova kreacija nastati. Ali u tome i jeste čarolija.

Ono što znam je da svako moje putovanje ima srećan kraj, jer vibriram (vozim se) na frekvenciji ljubavi, i imam najboljeg vodiča – svoje srce.

Evo jednog recepta za divnu i osvežavajuću tortu od malina. Da probudi sva vaša čula i pokrene maštu:

2 šolje lešnika, 3 šolje indijskog oraha, 300g malina, 7-8 svežih urmi, ¾ šolje ceđenog soka od limuna, 150 g brusnica, ¼ šolje kokos brašna, ¾ šolje meda, ¾ šolje kokos ulja (otopljenog), 1 kaf. kašičica ekstrakta vanile, prstohvat himalajske soli.

Napomena: Orašaste plodove, u ovom slučaju lešnike i indijske orahe, potrebno je potopiti u vodu i ostaviti da odstoje preko noći.

Sve sastojke za koru sjediniti u multipraktiku i izmiksati do željene strukture.

U blender staviti sve sastojke za fil i izblendati do kremaste strukture. Sipati u kalup za torte i staviti u zamrzivač na kratko da se fil stegne.

Nakon toga, u blender staviti maline i brusnice, i blendati dok se lepo ne sjedine. Preliti preko fila i staviti u frižider ili zamrzivač (u zavisnosti od toga koliko brzo želite da počnete sa degustacijom).

Uživajte i prijatno!