in

ZAPIS NA TELU

PIŠE: ANIMA MUNDI

Na našem telu je zapisano sve. Naša istorija, susreti, konflikti, ideje. Ako mi ne želimo da govorimo govori telo umesto nas. Čovekova duša ugnezdila se u telu.

O telu i metodi koja mu pomaže, razgovarala sam sa Nerminom Samićem iz Sarajeva, koji je preko deset godina u Rosen metodi, a praktičar je tri i po godine. Fizioterapeut po obrazovanju, shvatio je da kroz Rosen metodu može da sa fizičkom boli uradi više od onoga što mu je ranije bilo poznato, na jedan drugačiji način, kroz dodir. Učitelji koji su ga vodili kroz edukaciju i razvoj su Yrsa Kjerrgren, Annika Minnbergh, Lotta Johanson i Branko Nikolić. Kroz praktičnu godinu, mentor mu je bio Branko Nikolić.

Kako si se odlučio za Rosen metodu prilaska ljudskoj duši?

Kontakt sa Rosen metodom se desio sasvim slučajno. Posao koji sam tada radio zahtjevao je dugo stajanje i sjedenje, koje se odrazilo na moj donji dio kičme. Isto tako, slučajno sretnem kolegu fizioterapeuta, koji mi je rekao da ima neko predavanje, pa da odem vidjeti o kakvoj vrsti masaže se radi. Kako sam spomenuo problem sa donjim leđima, tako sam i otišao sa ciljem da se izmasiram, ali to što sam dobio tamo je bilo nešto neobjašnjivo meni kao fizioterapeutu.

Kako si prepoznao da ona i tebi može da pomogne?

Prepoznavanje se desilo vrlo brzo, na fizičkom polju. U bolnim fazama pomenutog problema sa leđima, nakon masaža i vježbi, bol bi nestao na kratak period, gdje bi se sa prvom stresnom situacijom, vratio. U Rosen tretmanu sam imao priliku da ostanem imun na stresne udare i po par mjeseci. Do nekog dubljeg prepoznavanja je trebalo malo duže vrijeme, a prije bih rekao prihvatanja nego prepoznavanja.

Kako izgleda sam tretman?

Sam tretman izgleda kao i masaža cijelog tijela, s tim što klijent koji ima nelagodu može da zadrži dovoljno odjeće koja će tu nelagodu spriječiti i dati osjećaj ugode, dok ne zadobije povjerenje terapeuta i dozvoli da u svom tijelu bude cio ozdravljen. Radi se dodirom koji je jasan, respektirajući, u kojem nema manipulacije. Traje 50 minuta, nakon čega terapeut prekida svoj rad sklanjanjem ruku sa tijela, klijent ostaje na stolu neko vrijeme, dok ne bude spreman da ustane sa stola.

Odnos koji se stvara između klijenta i terapeuta?

Odnos sa terapeutom nakon drugog tretmana bude puno drugačiji u odnosu na prvi. Najčešće se dešava da su klijenti prilikom prvog susreta puni pitanja i propitivanja, što sami sebi, tako i terapeutu, dok na drugi dolaze sa nekom poznanicom koja dopušta da se u tretmanu može prepustiti terapeutu da vodi tretman, čak i ako je u prvom bilo nelagode, u drugom se dopusti da se oslobodi viška garderobe. Da zaokružim, odnos koji se stvara na relaciji klijent- terapeut je povjerenje, respekt.

Na šta deluje Rosen metoda?

Ono što mogu pričati je samo što sam lično osjetio, doživio – poslije jednog tretmana osjeća se opušteno tijelo, sa dubljim disanjem, jer kad neka napetost otpusti, tijelo reaguje tako da ima više potencijala da uzme od onog što nam je tom napetošću bilo ograničeno.

Sve je zapisano na našem telu, naša istorija – kako je osvetliti, povezati, osloboditi, transformisati?

To je dobro pitanje na koje nema konkretnog odgovora. Činjenica je da smo svi u toku života podložni životnim situacijama koje oblikuju naše tijelo, a sve to reflektuje se u našim napetostima. Te napetosti ostaju kao neki zapisi u tijelu, koji kroz čist, jasan dodir, pun respekta, mogu ponovo da se pročitaju i postanu jasni klijentu koji ima mogućnost da se sa tim suoči ponovo i dopusti osjećaju, koji je negdje zapeo, da ponovo oživi.

Šta nam pokazuje napetost na telu?

Napetosti, nama terapeutima, služe kao vodilja, mapa kojom terapeut ide kroz tretman, dok klijentu služe za mogućnost da dođe u kontakt sa samim sobom.

Kome je namenjen tretman?

Tretman Rosen metode je namijenjen svima koji žele, osoba mora da je punoljetna, a gornje granice nema. Naravno da i u Rosen metodi ima nekih stanja gdje se ne preporučuje tretman -kod osoba koje imaju akutnu fazu u životu poput smrtnih slučajeva, razvoda braka, kod trudnica do trećeg mjeseca trudnoće, razlog tome je što je osoba već u nekakvom procesu, kojem treba dati vremena i prostora. Takođe, ovisnicima o drogama, alkoholu, osobama koji su psihički pacijenti sa medikamentnom terapijom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

KAKO DA BUDEM ONO ŠTO JESAM?

FOKUS(IRAN) NA USPEH