VREDNOST FOTOGRAFIJE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: RAJKO KARIŠIĆ

Nino Rakićević, srpski fotograf iz Malibua, Amerike održao je dva predavanja „Vrednost fotografije“ sredinom decembra 2021. godine u Galeriji Štab u Beogadu i Savremenoj galeriji u Zrenjaninu. O vrednosti fotografije u svetu, ko su kolekcionari, kako se vrednuje fotografija, a sve sa ciljem da ukaže na važnosti i značaj srpske fotografije i takođe njenu vrednost.

Nino se pita od čega žive fotografi u Srbiji ukoliko ne prodaju svoje fotografije? I tu nastaje problem. Smatra da treba kreirati tržite po principima i standardima Zapada i podići sopstvenu vrednost. Nino je u svom dvosatnom izlaganju preneo primere i način organizacije tržišta umetničkih fotografija u Americi.

“Ništa moje kolege u Srbiji ne zaostaju za drugim fotografima u svetu u pogledu umeća ali je problem što je njihov rad na amaterskoj bazi. Problem je što se umetnička fofografija ne prodaje i ne ceni. Fotografi čak ni ne razmišljaju o prodaji, objašnjavajući da to neće niko da kupi. Pa i ako prodaju nešto, onda prodaju po jako niskim cenama a to je loše za njih jer ulazi u podatke o njima i teško da će kasnije moći da prodaju skuplje svoje radove”, kaže Rakićević.

Nino je jedan od retkih fotografa koji je svoje znanje i iskustvo stekao u USA na prestižnom Univerzitetu Brooks Akademiji čiji je bio i predavač 14. godina. On je neko čije fotografije kupuju klekcionari u Americi. Poučen svojim iskutsvom i znanjem, hteo je da kroz konkretne primere osvesti i osvetli mogućnost i put da srpska fotografija stigne do pravih kolekcionara. Vrednujući sebe i svoj rad podižemo vrednost srpske fotografije.