in

MOJ IZBOR – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: TIBOR ARVA

Izložba fotografija „Moj izbor“ Tomislava Pe­terneka, Imre Szaboa, Željka Sinobada, Gorana Kukića, Nine Rakićevića, Igora Mandića otvore­na je 31.januara 2022. godine u Savremenoj ga­leriji Zrenjanin. Na samom otvaranju govorili su Tomislav Peternek, fotograf, Jovan Drndak, fo­tograf i Dušan Ristić direktor Savremene gale­rije Zrenjanin. Izložba će trajati do 17.02.2022. godine.

Kako bi rekla Susana Sonntag „Fotografija je tanak isečak prostora i vremena.“ Taj prostor i vreme kroz svoj objektiv zapisali su po meni fotografi koje sam želela da okupim na jednom mestu, da snagom svojih fotografija, biografi­ja, i strašću u svom stvaralašvu potvrde „svet koji su uhvatili oko sebe i izrazili svet u sebi“. Bezvremeni stil koji pruža crno bela fotografija najviše doprinosi održavanju najvišeg stepena apsolutne realnosti, i u potpunosti zadržava re­alističnost scena koje su prikazane. U tome je tajna ali i lepota crno belog senzibiliteta.

Kroz ovu izložbu prožeta je prošlost, sadaš­njost i budućnost. Mada neki teoretičari govore kako prošlost i budućnost ne postoje i da je sve sadašnjost – sada i ovde. O tome govore ove fotografije, o čoveku, pokretu, o ljudskoj snazi senzualnosti, o kontrastu, psihološkom obr­tu nevezano za vremesnku odrednicu. One su fotografski, činjenični dokaz, ne samo susret fotografa i događaja, one su potvrda jednog vremena i njegovih junaka.

Od „Novogodišnjeg jutra 1961.“ Tomislava Pe­trneka, preko „Quo vadisa…“ Imre Sazaboa, „Liberto 20“ Gorna Kukića, pariskog modnog mirisa Nine Rakićevića, „Ribara“ Željka Sinoba­da, „Singl mother“ Igora Mandića sve su one memento mori.“Učestvuju u nečijoj smrtnosti, promenljivosti i ranjivosti“ podvukla bi Susan Sonntag, a ja bih dodola za beskraj, za istoriju, za nezaborav.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

KRUG LJUBAVI

VERA U VINO