in

UMETNIČKI CENTAR BEOGRADA

GALERIJA „NIKOLA RADOŠEVIĆ”

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: VLADIMIR KULAŠEVIĆ
FOTOGRAFIJE: LJUBIŠA TEŠIĆ

VLADIMIR KULAŠEVIĆ, DIREKTOR GALERIJE „NIKOLA RADOŠEVIĆ“ U BEOGRADU, SVOJIM INTENZIVNIM RADOM I ZALAGANJEM JE OŽIVEO IZLAGAČKI PROSTOR NA UGLU DELIJSKE 3 I USKOČKE 5. U SAMOM SRCU BEOGRADA, NEPOSREDNO PORED KNEZ MIHAJLOVE ULICE, GALERIJA „NIKOLA RADOŠEVIĆ“ NUDI JEDINSTVENI ART KONCEPT PREDSTAVLJANJA UMETNIKA. U NJOJ IZLAŽU UMETNICI KOJI IMAJU SNAŽNU PORUKU I MULTIDIMENZIJALNOST.

SA VLADIMIROM KULAŠEVIĆEM RAZGOVARAMO O GALERIJI, NJENOM KONCEPTU, SAVREMENIM UMETNICIMA KOJI ČINE SRPSKU I SVETSKU UMETNIČKU SCENU.

KAKO JE VODITI JEDNU GALERIJU U 21. VEKU?

Galerija „Nikola Radošević” je jedno od najuz­budljivijih umetničkih odredišta u Beogradu u 21. veku. Upravljanje galerijom u ovom digitalnom dobu je izazovno, ali istovremeno pruža otmeno i renesansno iskustvo. Digitalno društvo je omo­gućilo umetnicima da svoje radove promovišu na dosad nezamislive načine, ali je takođe poveća­lo i odgovornost galerije u oblasti marketinga i promocije ideja koje umetnici predstavljaju. Ga­lerija je postala platforma koja zahteva znanja i veštine koje nisu tipične za galerijske poslove, a samim tim i kriterijumi za očekivano iskustvo posetilaca koji se susreću sa delima u prostoru galerije su se promenili.

KOJI I KAKVI UMETNICI SU U TVOM FOKUSU?

Fokus Galerije „Nikola Radošević” je na umetni­cima čija dela imaju snažnu poruku i multidimen­zionalnost. Svakom umetniku se pruža prostor da izrazi svoju ideju na originalan način, koriste­ći različite tehnike i stilove. Umetnička fotografija posebno privlači pažnju, jer je galerija oduvek negovala ovaj vid umetničkog izraza.

KOJA JE OSNOVNA IDEJA GALERIJE „NIKOLA RADO­ŠEVIĆ”?

Osnovna ideja Galerije „Nikola Radošević” je da bude platforma za promociju vizuelnih umetnosti i mesto razmene ideja između umetnika i publike. Galerija stvara pozitivno i inspirativno okruženje u kojem se umetnici i posetioci mogu povezati i podržavati jedni druge. Galerija je tu da poslu­ži kao medijum, omogućavajući umetnicima da izraze svoje ideje i inspirišu druge.

U GALERIJI IZLAŽU I STRANCI KOJI DOLAZE U BEO­GRAD.

Galerija „Nikola Radošević” ima čast da ugo­sti strane umetnike koji dolaze u Beograd. Ova saradnja donosi nove perspektive, podiže stan­darde i postavlja nove izazove za galeriju i za umetnike koje ona predstavlja. Organizacija se­rije predavanja gostujućih umetnika pruža priliku za razmenu znanja i iskustava u vezi sa nastu­panjem na internacionalnoj sceni individualno i putem festivala.

KAKO ĆE IZGLEDATI GALERIJSKA POSTAVKA DO KRA­JA GODINE?

Galerijska postavka do kraja godine uključuje se­riju samostalnih izložbi i međunarodnih festivala. Očekuje se da će ova raznolika ponuda privući posetioce da redovno posećuju ugao Uskočke i Delijske ulice kako ne bi propustili nijednu od izložbi koje su pripremljene. Takođe, galerija će biti domaćin različitim festivalima, gde će se po­stavke menjati svakih nekoliko meseci. Jedan od najuzbudljivijih projekata je „Teslapolis”, koji se seli iz Zagreba i Long Islanda u Beograd. Ova di­namična postavka će dodatno obogatiti kulturnu scenu grada.

KOJA JE NAJBOLJA POSTAVKA IZLOŽBE U GALERIJI „NIKOLA RADOŠEVIĆ“U 2022. GODINI?

Kada je u pitanju najbolja izložba u Galeriji „Ni­kola Radošević” u 2022. godini, teško je izdvojiti samo jednu jer su sve imale svoje posebnosti. Bijenale je bio organizaciono najkompleksni­ji projekat, dok je izložba Marije Knežević bila tehnički zahtevna s obzirom na prilagođavanje osvetljenja koje je naglasilo lepotu slika. Takođe, Dani makedonske kulture i izložba autorke Gor­dane Janevske su izazvali najviše emocija kod posetilaca.

OVE GODINE STE SA SVOKIM UMETNICIMA UČE­STVOVALI NA BIJENALU U VENECIJI.

Ove godine, Galerija „Nikola Radošević” je imala priliku da učestvuje na Bijenalu sa svojim umet­nicima. Ovo je bio veoma veliki i složen poduhvat koji će postati tradicionalan. Učestvovalo je 26 umetnika iz različitih delova sveta i šest domaćih umetnika, a bilo je otvoreno sedam izložbi, od kojih su dve održane u Veneciji. Ovo iskustvo je otvorilo nove mogućnosti za galeriju i umetnike, a cilj je da se ova manifestacija održava kao tra­dicionalna.

ŠTA MISLITE?

101 Poena
Upvote Downvote

LJUBAV KAO SUPERMOĆ

MISTIČNI ALHEMIČAR U FOTOGARFIJI