in

FAJTERICE

PIŠE: RENATA BAČANEK

Koliko smo u stvari mladi i kada točno počinje­mo ulaziti u grupu staraca?

Prateći medije, vrlo često nailazim na naslo­ve poput „Starica, 65 pala na pruzi!“ ili „Baka (50) opljačkana…“. Zar je zaista u našoj svijes­ti netko sa 60 godina prošlo svršeno vrijeme? Civilizacijski pomaci doveli su do toga da ži­vimo dulje, izgledamo bolje. Radimo na sebi, termin „cijeloživotno učenje“ utkan je u našu svijest. Pa zašto je onda teško zamisliti da u tim zrelim godinama želim staviti marte, nan­jeti Ruby Woo red ruž i partijati do mile volje? Ili bih trebala hodati u smeđem štofanom kos­timiću, duljine do koljena, jer to „priliči mojim godinama“?

Pedesete su mi donijele kraj toksičnog braka. Prodisala sam, vremenom.

Skupila svu majčinsku hrabrost i podržala svo­je dijete da studira vani. Glumu. Na opći užas obitelji i pučanstva.

Pa mi je tijelo odvalilo pljusku u obliku karcino­ma. Trideset tri terapije i devet godina kasnije, eto me bez perike, s novom frizurom i novom dojkom. U drugom dijelu grada i prekrasnim ljudima kojima sam dopustila da uđu moj život.

U pedesetima sam prvi puta u životu zaplesala chair dance. Otišla na koncert Rolling Stonsa. Sa grupom prijatelja pokrenula humanitarnu zakladu u sjećanje na nevjerojatnu ženu.

Trenutno sa grupom fajterica radim na knjizi.

I… odlučila sam obnoviti staru vikendicu, nap­ravljenu od balvana, koju je sagradio moj tata. Pilim, stružem, bojam, gulim kožu i lomim nok­te. Nikad sretnija!

Da li sam putem u zrelost duše i srca bila stig­matizirana? O, da! I kao rastavljena, i kao bol­esna, i kao svoja.

Da li bih ponovila sve, i možda prije, i možda hrabrije? You bet!

Pa ako ponekad osjećate da vam je život dao premalu kutiju… skinite poklopac, razmaknite stranice. Obojite je svježom bojom. Ruby Woo red, vjerujte mi, prokleto dobro pristaje svima.

Renata Bačanek, 65

Renata živi u Zagrebu sa svojom udomljen­om mješankicom Točkom. Aktivna je članica Međunarodnog klubu žena, gdje godinama po­maže u organiziranju Božićnog sajma i ostalih dobrotvornih aktivnosti.

Volontira u nevladinim civilnim udrugama koje pomažu ženama oboljelim od karcinoma: kao voditeljica Book cluba, organizatorica večeri poezije i susreta s piscima.

I, naravno, vjerno čita RYL!

ŠTA MISLITE?

102 Poena
Upvote Downvote

IZLAZ

HAVANA ARCHITECTURE: INSPIRATION FOR ARTISTS, BLESSING FOR A CITY