in

U ČUDESNOM SVETU KERAMIKE

TEKST: DIJANA KRTINIĆ

FOTOGRAFIJE: IKOS KERAMIKA

Tamara Savić je umetnica iz Novog Sada. U svojoj radionici, Tamara se samostalno  bavi stvaranjem Ikos keramike. Spajanjem boja i glazura, kao i nesvakidašnjih šara, motiva i oblika – nastaje paleta trenutnog Ikos dizajna: šolje & tanjiri, činije, kašike, svećnjaci, ogrlice, gorionici za eterična ulja, držači za sapun, posude za puter, suveniri, zvončići za letnje bašte, magneti i novogodišnji ukrasi.

Tamara priča da je Ikos, pre svega, bila porodična firma, koju je pre nekoliko godina nasledila i održava je unikatnom keramikom.

Ideje i motivi se razvijaju radom i istraživanjem o keramici – kako diše i kako se ponaša. Osvrćući se na rad, izdvojila bih more kao motiv ili ličnu sliku koja se ponavlja. Može se reći da je more dom Ikosa.

DSC_00224-1Tamara, kako ste došli na ideju da pravite unikatnu keramiku?

Ljubav prema glini i keramici seže još iz studentskih dana. Put do unikatnog izraza u keramici je išao preko višegodišnjeg bavljenja izradom serijske keramike i umetnošću.

U kreativnom procesu izrade keramike, koje materijale koristite?

Sastojci za pravljenje Ikos keramike su veoma jednostavni – glina, voda, pigmenti i glazure, kao i prilično visoke temperature. Sigurne su za svakodnevnu upotrebu, ali i svakodnevni nov pogled na iste boje i linije.

Kako izgleda proces pravljenja jednog komada Ikos keramike?

Svaki komad se pravi rukom od manjeg ili većeg grumena gline. Potom se predmeti suše, peku, pa glaziraju i peku još jednom. Proces izrade šolja, činija, ogrlica i mnogih drugih komada Ikos keramike zahteva vreme i posvećenost, a svako otvaranje peći donosi uzbuđenje, napetost,očekivanja i uživanje u novim rešenjima.

Kako dolazite do ideje/odabira boja i motiva za vašu keramiku?

Proces stvaranja je povezan – od oblikovanja predmeta do konačnog dizajna. Na taj način, imam vremena i inspiracije da dođem do konačnog odabira motiva za svaki pojedinačni predmet. Ideje uglavnom crpim iz svog okruženja i prirode.

Koliko vas vaši kupci inspirišu za dalji rad?

Kupci su ti koji mi daju pogonsku snagu za dalji rad. Takođe, mnogi dragi ljudi preko naše Fejsbuk stranice prate razvoj i šarenilo Ikos keramike, a njihove lepe reči i prisutnost mi veoma znače.

Tamara, kakva je budućnost Ikos keramike? Da li u skorije vreme imate izlaganja radova i gde možemo naći vašu keramiku?

Mnogi su planovi i ideje za budućnost i to je divno za svaki posao. Ono što je sigurno je da će se sledeće godine Ikos proširiti, pa ću pored keramike, raditi i na maramama od svile koje ću oslikavati. Sledeće izlaganje Ikos Keramike je na Artscape market-u u februaru 2017. godine, a veliki izbor keramike se može pronaći u Novom Sadu u Jucinom dućanu i Unikatnom kutku, kao i u Subotici u Suvenir shop-u.

https://www.facebook.com/IkOSbyT/

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PRIČA O POSEBNOM DEČAKU

ONA GRADI NOVI SVET