in

TI SI SVEMIR

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: IVONA PLESKONJA
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE I VLADA POPOVIĆ

IVONA PLESKONJA JE ROĐENA 16.10.1974. GODINE U BEOGRADU, JUGOSLAVIJA. FAKULTET LIKOVNIH UMETNOSTI U BEOGRADU UPISALA 1993. KAO REDOVAN STUDENT U KLASI PROFESORKE ANĐELKE BOJOVIĆ, ODSEK SLIKARSTVO. DIPLOMIRALA 1998. MAGISTRIRALA 2001. NA FAKULTETU LIKOVNIH UMETNOSTI U BEOGRADU, ODSEK SLIKARSTVO, KOD ISTE PROFESORKE. BILA STIPENDISTA FONDA MADLENA JANKOVIĆ KAO MLADI TALENAT. ČLAN ULUS-A SA STATUSOM SLOBODNOG UMETNIKA OD 1998. GODINE. TRENUTNO NA DOKTORSKIM STUDIJAMA NA FLU, BEOGRAD, ODSEK SLIKARSTVO, U KLASI PROFESORA DIMITRIJA PECIĆA.

IZLOŽBA SLIKA IVONE PLESKONJE „11 SNAGA“ BIĆE POSTAVLJANA U GALERIJI ŠTAB OD 15-25. OKTOBRA 2021. GODINE BULEVAR VUDROA VILSONA 12A, TC GALERIJA, ULAZ 2.

OTVARANJE JE ZAKAZANO ZA PETAK, 15. OKTOBRA 2021. U 19. ČASOVA.

IZLOŽBA „11 SNAGA“  U GALERIJI ŠTAB U BEOGRADU, OBUHVATA SERIJU SLIKA I GRAFIKA KOJE SU NASTAVAK RADA ZAPOČETOG U OKVIRU DOKTORSKOG UMETNIČKOG PROJEKTA  PREDSTAVLJANOG NA IZLOŽBI „DECA SUNCA“. O ČEMU GOVORI SNAGA?

Slikama 11 SNAGA podsećam na neke snage koje su možda zaboravljene. Snaga je za mene i nežnost i slabost. Snaga je istina. Svoju životnu snagu povećavam kada god se povežem sa prirodom.

Osećam da je snaga probuđena u svima nama onda kada se povežu dve tačke kroz naše telo. Te tačke su nebo i Zemlja.

Svaka snaga koju sam naslikala u okviru ciklusa slika 11 SNAGA ima u sebi i najdivniju muzičku snagu. Muziku za svaku snagu iskomponovali su moji divni saradnici iz sveta muzičke umetnosti Vladimir Živković i Marijana Dijović.

KAKO NASTAJU TVOJI CIKLUSI? STVARANJE DOLAZI KROZ PREPOZNAVANJE, BUNT, KONTEMPLACIJU, SAGLEDAVANJE, MISTICIZAM…?

Stvaram intuitivno. To je kao san. Kroz iskustvo sve više osvešćujem koliko mi je važno da svojim slikama kod posmatrača budim svest o postojanju duha. Likovi koje slikam, njihov pogled i atmosfera koju zrače iz sebe, meni dolaze po osećaju i kroz prepoznavanje sveta u kome vlada harmonija, nenasilje, duhovna snaga, ljubav. Najjače vizije dobijam kada sam sjedinjena sa prirodom, najčešće je to na reci Savi.

ŠTA GOVORE TVOJA NASLIKANA LICA? OKRENUTA SI POJEDINCU I BAVIŠ SE IDENTITETOM. SVAKI TVOJ JUNAK JE NASLOVLJEN IMENOM I OSOBINAMA. KOJE OSOBI IH KRASE? I ZAŠTO BAŠ TE?

Kada slikam neko biće / lik, uđem u proces, uđem u harmoniju sa glavnom energetskom strujom koju taj lik stvara u sebi i dok slikam, živim sa tom energijom. Taj proces utiče i na mene dubinski i na moj život i na sva bića meni bliska i na sve što radim.

Likovi koje slikam govore puno toga, ali nešto zajedničko što nose u sebi i poručuju je: „Dok gledaš u mene, gledaš u sebe, gledaš u Svemir. Ti si Svemir.“

Ovakva slikovna i vibraciona poruka u svakom posmatraču budi svest o snazi našeg duha i svakog bića.

ŠTA TE INSPIRIŠE U RADU?

Insipiriše me ljubav, ispirišu me ljudi, inspiriše me nesebičnost, insipirše me ono sveto u nama.

BOJA KOJA JE ZAJEDNIČKA ZA SVE TVOJE JUNAKE KAO LAJT MOTIV?

Boja koja je zajednička za sve moje junake je boja duše.

KADA ZNAŠ DA JE POSLEDNJI POTEZ ČETKICE NA PLATNU?

Slikanje je beskinačan proces. Može biti zaustavljeno u bilo kom momentu procesa i da slika u svakom tom momentu delo govori nešto važno i u likovnom, estetskom, duhovnom smislu. Tokom rada, beležem faze nadtanka svake slike. Ipak, odaberem da u nekom momentu proglasim da je slika „sagrađena“, da je spremna za izlaganje. To je faza slike u kojoj osećam da iz naslikanog lika snažno vibrira život.

FIGURCIJA I PORTRETI U TVOM SVARALAŠTVU, IDENTITETI, PRIRODA ČOVEKA. ČOVEK ZA TEBE JE?

 Da, slikam uglavnom ljude. Slikam ljude i životinje. Na muralu LIFE, u podnožju zgrade Skyline u Beogradu, naslikala sam jedinstvo prirode, ljudi, životinja, flore, neba, zemlje… Za mene je čovek biće koje je sa razlogom ovde na planeti Zemlji. Ja sam čovek i obraćam se ljudima. Čovek je kompleksno slojevito biće. Pored vidljivog fizičkog aspekta, imamo i mnoge druge nevidljive aspekte i polja, u kojima je sačuvano znanje za kojim tragamo. To znanje je znanje o životu. Možda likovi koje slikam govore o tom znanju.

TVOJE SLIKE U STVARANJU ŽIVE DVA CIKLUSA PRVI U TVOM ATELJEU, POTOM IH SVE IZNOSIŠ U PRIRODU NA DALJI RAD I ONDA SE SUOČAVAJU SA PUBLIKOM.

Kada naslikam sliku, volim da kažem da se rodila i da sada kreće da živi svoj život. Postoji život slike tokom procesa nastanka u ateljeu. Takođe, uživam i da iznesem slike u eksterijer, bilo urbani ili prirodni, da osetim kako likovi koji su nastali odišu u otvorenom prostoru. Zajedno sa divnim saradnikom i kolegom Nenadom Glišićem radim na stvaranju filma o tome, o mojim slikama u eksterijeru.

Takođe, slike imaju svoj život i u galerijskoj postavci, kao i u postavkama privatnih i muzejskih kolekcija

KAKVA JE SARADNJA SA GALERIJOM ŠTAB I NJENIM OSNIVAČEM I VLASNIKOM MARKOM BRUNOM?

Saradnja sa Galerijom Štab i njenim osnivačem, Markom Brunom je fantastična. Osećam da smo kompatibilni poslovni partneri, imamo zajednički cilj, jake udružene energije, puno divnih ideja o budućim poduhvatima. Ova saradnja me čini srećnom i pokreće me da stvaram još poletnije.

KOJI SU TO MOŽDA NADOLAZEĆI CIKLUSI O KOJIMA RAZMIŠLJAŠ? GDE SEBE VIDIŠ ZA 5 GODINA?

Nekolilo novih ciklusa su u procesu stvaranja, jedan od njih je SPIRIT ANIMAL koji će uskoro biti prikazan publici. Sve više me privlači slikanje toliko monumentalni formata, koji sliku pretvataju u ambijentalnu instalaciju / ambijentalnu sliku u koju posmatrač doslovce može da uđe.

Sebe za 5 godina i ubuduće vidim kao biće koje svojim radom širi ljubav i svetlost u korst svih živih bića.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MOĆ CRTEŽA

BELGRADE THROUGH HIS LENS