in

DUBOKO PROŽIVLJENA UMETNOST

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: MARIJA ŠAVIJA

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

MARIJA ŠAVIJA, AKADEMSKI SLIKAR, SCENOGRAF I VRHUNSKI PEDAGOG SA VIŠE OD 20 GODINA PEDAGOŠKOG ISKUSTVA I RADA NA RAZVIJANJU SLIKARSKIH TALENATA KOD DECE SVIH UZRASTA.

ROĐENA JE U ZEMUNU 1975. GODINE. SVOJE OBRAZOVANJE STEKLA JE NA FAKULTETU LIKOVNIH UMETNOSTI U BEOGRADU, A DIPLOMIRALA NA SLIKARSKOM ODSEKU 2003. GODINE, A ZATIM I MAGISTRIRALA NA UNIVERZITETU LIKOVNIH UMETNOSTI U BEOGRADU 2006. GODINE. MARIJA IMA STATUSU SLOBODNOG UMETNIKA I REDOVNI JE ČLAN ULUS-A.

KAKO BI OPISALA SVOJE CIKLUSE U SLIKARSTVU?

Moj doživljaj slike nije spoljašnji već dubuko unutrašnje proživljen, stvaram u transu duboko lično doživljavajući svako delo. Veličina formata svake slike planski je zasnovana, jer je slika potpuno deo mene i moj lični otisak, što ih čini prizorima mojih unutrašnjih vizija. Slikarstvo je ljubav, sloboda i religija kojoj materija služi. Moje putovanje kroz sliku i likovni jezik ne bi bili stabilni bez temelja duhovnosti.

DA LI TE JE BAVLJENJE SLIKARSTVOM, UMETNOŠĆU, PEDAGOŠKIM RADOM TRANSFORMISALO I U KOM PRAVCU?

Umetnost je moje utočište moja kuća, moj dom. Mesto odakle polazim i kojoj se vraćam. Mi živimo u teroru spoljnog sveta, a to je i imperativ savremene umetnosti i korporativnih sistema. Ako krenemo da živimo i radimo po tom sistemu, izgubićemo sebe. Za umetnost je najvažnije zračenje, duhovni sadržaj, a treba biti rasterećen balasta, luđi od vremena, biti svoj. Krenuti od svog ritma, a kada se taj ritam pretvori u metod, tada saznajemo ko smo i čime se bavimo, šta me pokreće i šta me revitalizuje. Iz metoda se ulazi u svest, a tek tada saznajemo čime se konceptualno bavimo, saznajemo koja je naša svrha. Sve što sam naučila iz svog umetničkog procesa i mog ličnog traganja prenosim na moje đake, jer to je proces koji te i tišti i gosti. Pedagogija me vraća u svet kome mogu da ponudim najbolji deo sebe po meri čoveka. Bavljenje pedagogijom je neiscrpno davanje, ali i prelep osećaj jer stalno vidite život i napredovanje.

Profesor mora vrlo pažljivo da prati ko šta radi i pritom dozira, koriguje i upućuje u onom pravcu u kojem će student, prema sopstvenim mogućnostima u tom trenutku, najbrže i najbolje napredovati. To je jako delikatan posao u umetničkom obrazovanju i on je neizvesan jer se ne zna da li će to student uspeti da razvije svoj potencijal.

U DECEMBRU 2021. IMALA SI IZLOŽBU SLIKA „KAKO POKAZATI MRTVOM ZECU ŠTA JE SLIKA“. ČIME SI SE PREDSTAVILA I KAKO JE IZLOŽBA BILA PRIHVAĆENA?

U Lucida galeriji prestavljena su tri ciklusa slika: Libertas, U nastajanju i Ljubav, koji u samom nazivu izložbe referijaju na Bojsov rad kao direktan citat koji u mom delovanju ima za smisao da objasni ideju stvaranja. Slika je ono što se vidi. U ciklusu Libertas kroz 7 planeta postavljam univerzalna značenja, dok u sledećoj seriji U nastajanju i Ljubav apstrahujem same osećaje koje osvešćujemo u duhovnom smislu – ja ih oslobađam kroz znak, simbol i boju, a samim tim sam fokus stavljam od pojedinačnog do opšteg. Od svačijeg, opšteg, spoljašnjeg i univerzalnog dolazimo do unutrašnjeg, osećajnog, neopipljivog, zagonetnog, do sebe i ljubavi. Mi smo u svemu i sve je u nama. Mi smo deo prirode, kamena, planete i oni su u nama.

Umetnost je uvek ista, ali svaka civilizacija ima svoje krugove. Ona harmonizuje društvo. Da bi ga harmonizovala u sebi mora imati istorijsko znanje. Tek tada može dati nove odgovore na novo vreme.

ŠTA JE ZA TEBE SLIKARSTVO?

Slika je ono što se ne vidi. Zapravo, slika je biće koje se emanira samo iz sebe i mi zapravo ne odlučujemo o njenom izgledu. Ne morate da se trudite da budete originalni, jer u prirodi nijedna pahulja nije ista. Energija uvek želi da se pretvori u materiju, kristal (pahulja). Ona je uvek originalna i nova. Sve u umetnosti je novo i uvek će biti ako je iskreno.

KADA I KAKO POSTIŽEŠ BALANS?

Balans definitivno postižem dok slikam. U prirodi. Sa ljudima koje volim. Volim zdrave navike u ishrani, samodisciplinu i posvećena sam idejama i smislu koji me ispunjava.

TEMA KOJA TI ZAOKUPLJA PAŽNJU KOJU ŽELIŠ DA OSLIKAŠ NA PLATNU?

Trenutno razmišljam o novim ciklusima slika. Teme su nekada na dnevnom nivou kao informacije. Ja čekam talas ideje, koji uvek iznenada dolazi, a ja kao surfer uskačem da održim balans i da je bezbedno prenesem na platno. Želela bih da moje slike mogu da iscele ljude ili bar daju neke duhovne poduke.

U ČEMU JE TAJNA LEPOTE TVOJE UMETNOSTI?

Ta ideja da vi dekonstruišete sliku da biste je doveli do sastavnih delova pruža vam u sledećem koraku mogućnost da mislite dalje i šire. Upravo ta širina mišljenja koja je proistekla iz umetničkog metoda ima lepotu buđenja i velikih tajni života.

TEMA JANUARSKOG IZDANJA RTL MAGAZINA NOSI NAZIV „LJUDI SA SJAJEM U OČIMA“. KADA OČI SJAJE NAJVIŠE?

Sjaj u očima uvek odaje naše psihičko i emocionalno stanje.

Oči sijaju kada ste našli svoj put i kada ste u istini sami sa sobom, kada volite i kada je duša probuđena jer oči su ogledalo duše.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ČOVEK SA OČIMA POPUT STAKLA

VOLI SEBE, PROBUDI SJAJ