in

THE STREETS OF KATHMANDU

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Paklene ulice Katmandua gore u svojoj energiji. Na jednom mestu, u istom trenutku, videćete i automobile, motore, rikše, pešake, pse lutalice i krave na putu, koji stvaraju određenu vrstu haosa koji ima neki nevidljivi red kretanja. Lepota ovoga jeste upravo ta ulica koja vibrira, onako prašnjava i lepljiva. Britanci su Nepalu poklonili prvi auto. Hitler im je 1938. poklonio prvi mercedes. Dominantno sredstvo prevoza jesu automobili.

Život se zapravo dešava tu i najautentičniji je na ulicama ovog nesvakidašnjeg grada, koji je pretrpeo veliko stradanje u zemljotresu 2015. godine i nije se još oporavio od posledica, niti ima izgleda za oporavak.

Siromaštvo je teško, ali ga ovaj narod lakše podnosi uz osmeh i nadu koje daju sunce, budistička mantra Om Mani Padne Hum, nebo, mir, spokoj i prelepi jutarnji pejzaži.

Došla sam u monsunskom periodu, nema puno turista, kiša se očekivala, ali je padala samo dva jutra da se poigra sa prašinom, a onda je opet upeklo sunce i visoka vlažnost vazduha stupila je na scenu. Ulice Katmandua liče jedna na drugu, gubite se lako u njima, ako ne zapamtite radnju koja vam je vodilja da skrenete levo, idete u pogrešnm pravcu i dolazite do nekog drugog odredišta. Sve nekako sliče jedna drugoj, samo vode na različite strane. Kablovi kojim se objekti napajaju strujom vise u nekakvom neredu po banderama ulica, krovovima, sve je u vrtlogu i lavirintu. Ništa mi nije bilo jasno, ali je izrazito šaramantno. Imam osećaj da sam u nekom filmu.

Kada prelaziš ulicu, gledaš sa svih strana, jer ne znaš ko će ti odakle izleteti. Nepalci voze levom stranom kao i Englezi, ali ovaj haos može da oseti samo onaj ko korača ulicama Katmandua, koje su jedinstvene u svojoj zbrci. Digneš ruku i kreneš i nekako se prvi prazan prostor i ti prelaziš na drugu stranu. Svi su a kraju ipak obazrivi. I haos ima svoj red i nered. I ulica ima svoja pravila ponašanja. I život se prilagođava nepisanim pravilima opstanka. Katmandu – tamo gde je vreme stalo, a ulica oslikava kulturološku raznolikost koja potvrđuje da je sve moguće.

Nepalci kažu da je njihova karakteristika jako i hrabro srce. Upravo to srce snažno pulsira na ulicama Katmandua.

ŠTA MISLITE?

MILAN KRAJNC: “LET MY ACTIONS LEAVE TRACES…”

WINGWAVE – ZAMAH KRILA