in

N.E.P.A.L. – Never Ending Peace and Love

PIŠE: ANIMA MUDNI
FOTOGRAFIJE: MARKO OBRADOVIĆ – EDGE

Na putu između Kine i Indije, leži Nepal. Imam veliku strast prema putovanjima, ali nikada do sada nisam osetila ovoliku tremu kao pred odlazak u Katmandu, glavni grad Nepala. Ni sama sebi nisam mogla odgovoriti na pitanje zašto. Možda zato što nisam ništa znala o ljudima, klimi, vegetaciji, običajima, njihovom snu. Ali sam se prepustila. U zakazano vreme pojavljujem se na aerodromu Nikola Tesla u Beogadu, u grupi je 12 influensera iz regije, koji imaju veliki broj pratilaca na svojim IG profilima. Tu sam i ja Anima Mundi, Duša sveta, koja zajedno sa njima ide u akciju zvanu Katmandu, u organizaciji JUNGLE TRAVEL agencije iz Beograda.

Let Beograd–Dubai–Katmandu protiče u najboljem redu. Izlazim iz aviona, obuzima me vreo vazduh, laganim koracima krećem se ka šalteru da podnesem zahtev za vizu, pa na šatler za migraciono, gde vam je i odobre. Viza košta 30 dolara. Kada sve to sredite, prepuštate se organizaciji dana. Odseli smo u turističkom mestu Thamel i počeo je dan i prva stupa – budistički hram u kojem su, po verovanju, kosti ili kosa Bude. Zastavice koje vijore svuda oko hrama sastavljene su od 5 osnovnih elemenata. Žuta predstavlja zemlju, zelena – vodu, crvena – vatru, bela – vazduh i plava – nebo. Obišli smo stupe i hramove u Katmanduu, Patanu, Baktapuru, Kirtipuru. Poklonili se stupi Budanat, koja je najveća stupa u dolini Katmandua (40 metara) i koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svetu. Pokraj Budanat stupe, nalazi se i tibetanski manastir, kao i brojne prodavnice rukotvorina, galerija u kojima se podučava tradicionalno slikarstvo utiskivanjem zlata u boje na platnu. Darbar trg je veličanstven trg koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompleks Darbar trga je pod zaštitom Uneska. Sedam budističkih i hinduističkih hramova u gradu i okolini su na Uneskovoj listi Svetske baštine od 2003. Oduševljena sam izgledom trgova, osećam se kao u filmu. Prašina mi se lepi po vratu, licu, kosi. Nema veze, ona je magična u toj čaroliji još neispričanih koraka po ovoj zemlji.

U Katmanduu imaju i svoju živu boginju Kumari Bahal, koja može biti boginja dok ne pusti krv – tada se veruje da iz nje odlazi božanstvo i biraju novu. Kumari je devojčica koja se izdvaja iz porodice, koja mora da je hrabra, da ispunjava 32 uslova, ima svoje privatne učitelje i jedanput tokom dana pojavljuje se na svom prozoru da pozdravi posetioce. Niko od posetilaca ne sme da je fotografiše. Živ boginja, pa još devojčica. Različite kulture i različiti običaji obogaćuju moju dušu i gledanje na stvarnost. Nečija stvarnost je biti boginja u jednoj kulturi.

Katmandu ima 850.000 stanovnika. Ceo Nepal dvadeset i osam miliona. Od toga 88% su hindusi, 9% budisti, 3% hrišćani. Oni kažu da imaju hinduizam, budizam i turizam. Godišnje 700.000 turista obiđe Nepal.

Doživela sam sebe unutar ovoga grada, ove zemlje. Jer ne možeš da je ne doživiš ako postaješ deo mozaika, makar na tren. Snažne priče koje te nose kao bujica i ti moraš samo da se prepustiš zakonima prirode i da pratiš, osećaš, slediš, dišeš. Osluškuješ tuđa srca u svom i obrnuto. Jeste, ima istine u tome, Nepal je NEVER ENDING PEACE AND LOVE. Vratiću mu se sa JUNGLE TRAVEL agencijom i nasmejanim plemenom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DUH UNDERGROUND FILMA

POBEDA IDEJE