in

TA ČUDESNA PETRA

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Krajem novembra 2018. godine, u organizaciji Jungle travel agencije za daleka putovanja, naš­la sam se sa 18 influensera iz regiona u Jordanu, i tada je počelo naše avanturističko putešestvi­je. Krenusmo u istraživanje Jordana od severa ka jugu. Pored Amana, Madabe i planine Nebo, stigosmo tog popodneva do Petre. Imam osećaj da smo se međusobno čekale celog života Petra i ja. Taj prvi sudar je bio snažan. Osvojila me je na prvi pogled, na boju, prašinu, pesak, na crve­no, na svoju istoriju.

Petra, grad, srce, prošlost zapisana u kamenu, koja se otkriva sloj po sloj, polako, i predstavlja se svetu. Petra je danas istorijski, antički i arhe­ološki grad, koji i dalje sija starim sjajem i odaje prizor koji jednako zadivljuje kao i pre 25 veko­va. Ubraja se u destinacije koje vredi obavezno posetiti za života, pa se kao takva nalazi i na UNESCO-voj listi svetske baštine. Crkva u Petri je simbol celog lokaliteta, Treasury al Khazneh. Petra je glavni grad trgovačkog naroda Nabate­jaca i važno trgovačko središte na raskrsni­ci karavanskih puteva, koji su spajali Egipat sa Sirijom i južnu Arabiju sa Sredozemljem. Uticaji svih kultura sa kojima su dolazili u dodir ostavili su trag u životu Nabatejaca.

Hodajući od ulaza, ispred nas su se poput divo­va pojavljivale stene, kamenje koje se tokom zemljotresa razdvojilo jedno od drugog, i dok šetaš tim hodnicima između stena, čini ti se da se oni, u zavisnosti sa koje strane ih posmatraš, dodiruju. Ili žele da se spoje. Cela slika učini mi se kao bliskost kamena, koje teži jedno ka dru­gom, s puno ljubavi. A onda, kada sve to prođeš, uskim klancima, posle Siq-a (koji predstavlja ulaz i izlaz iz Petre), pojavljuje se veličanstvena građevina u steni. Riznica koja ti oduzima dah. Videvši je, počela sam da vrištim od sreće, jer je tu ispred mene monument koji odoleva vekovi­ma. Arheolozi su imali poteškoća da odrede tač­no vreme kad su ove građevine nastale, ali to je samo još jedna misterija Petre. A ima ih mnogo.

Sve građevine u Petri preživele su zemljotrese. Jače od snage zemlje, jer su od nje i nastale. Možda samo predstavljaju dokaz ili čudo koje opstaje u vremenu i ima sve veću snagu.

Petru možda najbolje opisuje rečenica John Wil­liam Burgona „kao crveni grad star upola kao i vreme.“

 

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Mi pokrećemo vašu nekretninu – FENIKS NEKRETNINE

MREŽA ZA HVATANJE SNOVA DREAMCATCHERS