in

FILMSKI FESTIVAL EVROPSKOG FILMA NA PALIĆU

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: BILJANA VUČKOVIĆ

Čarobna pozornica na Paliću i ovoga jula bila je centar evropskog filma. Evorpski film je tradicija na seveu Bačke.

Projekcijom filma Đanfranka Rosija «Požar na moru», dobitnika Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu, otvoren je 23. Festival evropskog filma na Paliću 22. jula 2016. godine. Palić je i ove godine bio stecište filmadžija tokom jula meseca koji su razmenjivali iskustva, uživali u filmovima i dobrim žurkama. U sklopu pratećeg programa održale su se radionice filmske kritike, tribine, koncerti.

Tokom sedam dana trajanja festivala prikazano je 103 filma, u 13 selekcija, a u glavnom takmičarskom programu za nagrade Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija nadmetalo se 13 filmova.

Međunarodni žiri činili su: Jesim Ustaoglu – turska rediteljka, Rina Šildoš – producentkinja iz Estonije, Aista Diržiuta- litvanska glumica, Mihaela Kezele – rediteljka iz Nemačke i Stefan Arsenijević, srpski reditelj.

Palićki filmski festival završen je svečanom dodelom nagrada. Međunarodni žiri je Zlatni toranj za najbolji film dodelio nemačkom filmu „Toni Erdman“, dok je Palićki toranj za najbolju režiju dobio Cristian Mungiu za režiju rumunskog filma „Matura“.

Vidimo se sledeće godine pod svetlima pozornice jer film je uveku modi, a Palić u srcu ljubitelja sedme umetnosti.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

KINDER YOGA – MACHT STARKE KINDER

“USPEH JE U NAMA”