in

VARVAROGENIUS

Balkan, divlji, neshvatljiv, ratoboran…Ovakva stereotipizacija starog je datuma. Protiv nje se bore oni sa znanjem i snagom vizije kakvu je imala i Mia Medaković -Topalović koja kroz fotografije predstavlja intelektualca, Balkanca u 21. vijeku.

Svako vrijeme ima svoje junake, najtačnija je izreka o njima. Mijini junaci koje večeras imamo priliku upoznati kroz njenu prvu samostalnu izložbu VARVAROGENIUS – LICA INTELEKTUALACA BALKANA(CA)su ljudi koji svoju regiju pokreće u kulturološkom, sociološkom, duhovnom smislu, koji bi kako kaže autorka, smješteni u bilo koji dio svijeta, postigli isti uspjeh i bili priznati kao i na tlu s kojeg su potekli.

U šarolikoj galeriji ličnosti koje je tokom devet mjeseci koliko je putovala po Balkanu i fotografisala svoje junake u njihovim radnim prostorima, imala priliku upoznati, su ljekari, umjetnici, arhitekte, pisci, novinari… Pojedini su postigli lokalni značaj, a neki su uživali i planetarnu slavu.

Posebno me raduje činjenica, da autorka ne samo da pokušava već i činjenično, kroz fotografiju kao dokument, svjedoči jednu drugu sliku Balkana. Svi Miini junaci su klasik svoga vremena. Želim joj kao novinar koji kroz dugogodišnju karijeru nastoji afirmirati pozitivne vrijednosti vremena u kojem živimo, da njen, što joj je i želja, Barbarogenius probudi i ozdravi Balkan i da njene naredne izložbe postignu jednak uspjeh kao i one u Beogradu i večeras u Sarajevu.

Sarajevo, 02.10.2017. godine

Izložbu otvorila: Amela Keserović, glavna i dogovorna urednica „Azra“ magazina

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

VERA U SEBE KAO NAJMOĆIJI IZAZOV

IZABERI SEBE