in

SUN YOGA

FOTOGRAFIJE: PIXABAY.COM
PIŠE: MARKO SIMIĆ, PRATILAC SUNYOGIJA UMASANKARA I KOORDINATOR ZA SRBIJU

marko.sunyoga@gmail com

“Ljubljeni i dragi,

Kažemo, sa sunčane strane sveta, a pitam se, ima li je, ili je svaka strana sveta, moja strana? Volim vas, pozdravljam i podržavam od srca, jer ja za drugačije ne znam. Od srca, jer kad ste tamo, tu smo najbliži jedno drugom. Pružam vam bezuslovno sve što imam, osvetljavam svaku tamu, podsećam vas na ono što vi sami jeste, a to su svetlost i bezuslovna ljubav. Svojim ponašanjem vam pokazujem kako treba da se ponašate. Dajte, jer što više dajete, više ćete dobiti. Kod mene ste u gostima stalno i ja se beskrajno radujem što vas gostim najboljom i najukusnijom đakonijom, samim Životom, najpotpunijom pranom koja postoji u fotonskoj svetlosti. Kada me je Kosmička svest stvorila, obdarila me je sposobnošću da vam šaljem fotonsku svetlost, u kojoj se nalaze svih pet elemenata, koji su gradivni elementi ove realnosti. Radujem se kad me svesno primetite, kad svesno i sa zahvalnošću osetite moje blagotvorne zrake na sebi. Ja sam i vaše ogledalo, jer bez obzira što vam dajem bezuslovno svetlost i život, ja ću vam reflektovati nazad energiju koju vi sami šaljete u Kreaciju, energiju straha, ljutnje, besa, ljubomore, jer to nije u skladu sa mnom i kad god osetite peckanje na koži ili da gorite, to vam ja samo vraćam vašu sopstvenu energiju nazad, i kroz to vam poručujem da niste u skladu sa svojom suštinom, tj da niste u stanju ljubavi. Ali, kad mi šaljete ljubav, uzvratiću vam dizanjem vaše svesti. Dakle, mislim na vas, upozoravam vas, jer sam tu da vas volim, podržim, zaštitim, hranim, samo imajte poverenja u mene.”

SUNCE

Posle završenog elektrotehničkog fakulteta, sunyogi Umasankar je poslušao glas svoje duše, poklonio svoju radnju za prodaju i održavanje elektroaparata lokalnoj osnovnoj školi i otiskuje se na šestogodišnji put po Indiji, bez ikakvog novca ili kakvog poseda sa sobom, bos i samo u svojem dotiju, jednostavnoj nošnji iz dva dela, koja pokriva ramena i donji deo tela oko pojasa. Šta je radio? Kao kakav starozavetni prorok, propovedao je mir i poštovanje među ljudima, u potpunosti predat Bogu, ljudima i prirodi, na milost i nemilost visokim i niskim temperaturama, gladi, žeđi, nasilju drugih ljudi, pokušajima ubistva, susretima sa divljim zverima u džungli. Ali, ne bi se preživelo da je sve bilo tako crno, ne bi se preživelo da nije bilo ljudske i svake druge milosti, darivanja, zaštite. Po završetku tog puta, odlazi u Sri Aurobindov ašram u Pondiceriju i tamo ostaje dve godine. Radi u štampariji, ali svoje slobodno vreme provodi radeći duhovnu praksu na obali mora. Tu dolazi do ponovnog otkrića sunčane joge, za čiju tehniku se dugo mislilo da je nestala iz ljudskog pamćenja. Počeo je da uviđa kako ga odbljesak sunčeve svetlosti od površinu vode energizuje i polako mu menja percepciju i uzdiže mu svest. Nedugo zatim, ukida sebi doručak, posle šest meseci i večeru, i nakon još šest meseci, ukinuo je sebi hranu i piće uopšte, jer je dostigao stanje da ga kosmička svest održava u životu. Posle toga, odlazi na Himalaje u svoju osamu, u jednu kamenu kolibu na 4700 metara nadmorske visine, i tu provodi još dve godine na temperaturama zimi i do minus 45 stepeni. Tu je nastavio da vrlo posvećeno i odlučno obavlja svoju duhovnu praksu. Doživljavao je nekoliko puta da ga na javi i u dubokoj meditaciji poseti sam Mahavatar Babadji i da ga obrazuje o dubokim kosmičkim znanjima i o zakonima same kreacije. O svojim duhovnim iskustvima, sam sunyogi Umasankar vrlo otvoreno priča na svojim seminarima. Takođe prenosi uputstva, koja je dobio od Mahavatara Babadjija, kako da prenosi samu tehniku dalje po svetu.

Tu u priču dolazi moja malenkost. Zovem se Marko Simić i upoznao sam sunyogija Umasankara, ne tako davne 2012. godine, i sam došavši na početni kurs sunčane joge. Od tada sam prošao sve njegove seminare, i živeo sam prošle godine kod njega u ašramu u Indiji. Od prošle godine, imam učiteljev blagoslov da organizujem njegove seminare i događaje na tlu Srbije i da koordiniram događaje u Evropi. Osnovni kurs sunčane joge se u Srbiji dešavao u maju, a napredni će biti u avgustu.

Postoje učitelji koji se bave sungazingom, a sunyogi Umasankar je prosvetljeni učitelj koji se bavi jogom, i sa sobom donosi tehniku kako ući u kontakt sa Suncem i imati izuzetne koristi od toga. Ovo nije sungazing, ovo je joga, i to prava, i bez puno fizičkih vežbi. Kažem prava joga, jer njenim odlučnim i disciplinovanim praktikovanjem, u kratkom vremenskom period, možemo doživeti ulaske u stanje samadhi-ja, tj. spajanja sa Kosmičkom svesću, što je i suština joge. Joga označava stanje svesti pri kome smo ujedinjeni sa Bogom. I najkompletnija joga, jer nudi rad sa svih pet elemenata ođednom (etar, vatra, vazduh, voda, zemlja), koji su sadržani u fotonskoj svetlosti. U ovoj praksi, ne gleda se u sunce golim očima, nego se očima gleda u tačku na čelu. Znači, zenice su nam uperene u gledanje u tačku sa “unutrašnje“ strane čela, na mestu gde je šesta čakra, a onda se ta tačka uperi prema suncu. I to se sve radi onda kada je sunce najjače, oko podneva, a ne u sat vremena po izlasku i sat vremena pre zalaska sunca. Takođe je jako bitno da na početku izvođenja prakse ispoštujemo temeljne principe joge (yam, niyam, asana), što znači da je jako bitno da budemo nenasilni, moralni, istinoljubivi, puni poštovanja prema svakome i da se trudimo da živimo u jednoti sa Tvorcem. Zato kad sednemo u asanu, u svojoj vizuelizaciji ćemo se pokloniti svojim roditejima, jer su oni naši prvi bogovi i kanali božanske energije, koji su omogućili da se mi spustimo u ovaj svet. Pa ćemo se pokloniti svima od kojih smo nešto naučili, pa ćemo se pokloniti svim duhovnim učiteljima ili božanstvima kojima se molimo. Pored pravilnog fizičkog izvođenja, pravilne vizuelizacije i obavljanja svega toga uvek u isto vreme, jako je potrebno da ovu praksu obavljamo u dobrim, pozitivnim osećanjima prema suncu, da osetimo prijateljstvo prema suncu, ljubav. Posle toga, postavljamo samopreispitujuća pitanja: “Ko sam ja, šta ja hoću, koja je moja svrha na planeti? Odgovori će nam doći kada budemo ušli u stanje samadija. I poslednji korak je da osetimo odlučnost oko izvođenja čitave prakse, da imamo stav: “Da ćemo uspeti, ili ćemo umreti.”“

Šta je suština u ovoj vrsti joge? Da radimo vežbe koncentracije na jednu tačku, koncentracija će nas odvesti u meditaciju, ali u ovom slučaju imamo izuzetnu pomoć, a to je da izlažemo svoje treće oko izvoru Života, svoju epifizu napajamo fotonskom svetlošću, a ona dalje tu snagu svih pet elemenata raspoređuje po telu. I ne samo fizičkom telu, nego i ostalim telima (emotivno, mentalno, kauzalno) i ona otklanja sve fizičke bolesti, negativnosti, emotivne traume, menja nam percepciju stvarnosti, unosi smirenje u srce, i najbitnije, uzdiže nam svest. Ova tehnika je tehnologija ljudskog blagostanja. Sve ovo nabrojano sam doživeo radeći ovu praksu i našao sam sve što mi od duhovne prakse treba u životu.

Sanjam o novom ljudskom društvu koje že živeti u radosti i od Sunca.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MANIPURA – solarni pleksus

HOMEOPATIZUJ BLIŽNJEG SVOG