in

MANIPURA – solarni pleksus

PIŠE: MAŠA KAKARIĐI
WWW.MASAKAKARIDJI.COM
FOTOGRAFIJE: LAZAR OBRADOVIĆ

„Ako ti je lice okrenuto ka suncu, nikada nećeš videti senke.“ – Helen Keler

Kada sam dobila poziv da napišem ovaj tekst, zapitala sam se šta je zapravo moja asocijacija na Sunce. Da li da pišem o pozitivnom načinu razmišljanja i Suncu u metaforičkom smislu (što bi rekla moja drugarica – klasičan life coach tekst, a life coach nisam), ili da pomenem poziciju istog u astrologiji, pošto se odnosi na vidljivi deo ličnosti i svesni ego. Razmišljala sam i o sun gazingu, podstaknuta nedavnim predavanjem Umašankara u Beogradu, o jogi i pozdravu suncu, i mnogim drugim stvarima o kojima bih imala šta da kažem, ali prosto ništa od navedenog nije samo po sebi bilo dovoljno inspirativno.

Pored dilema u vezi same teme, primetila sam da obično dobijam slične ponude u periodima većih izazova u životu, kada to najradije ne bih radila, što zbog manjka vremena, što zbog manjka motivacije. Međutim, svaki put kada bih izgovore zamenila akcijom, to bi imalo terapeutski uticaj i usledila bi svojevrsna nagrada, lekcija i/ili spoznaja. Pošto ovaj uvod pišem naknadno, mogu da kažem da sam razumela da mi je intuicija po pitanju izbora bila ispravna i da sam sa razlogom poslušala stomak, jer ćete čitati o energetskom centru koji se, između ostalog, odnosi i na slobodu izbora da biramo ono što želimo i način na koji želimo da radimo stvari u životu.

Da li ste se zapitali zašto se često savetuje da poslušamo svoj stomak (ili osećaj u stomaku koji se na engleskom zove „gut feeling“)? Zašto je taj osećaj najtačniji? Zašto imamo leptiriće u stomaku kada se zaljubimo, a zašto nam se želudac stegne pri neprijatnim situacijama ili lošim predosećajima?

Zato što je naše Sunce, u energetskom smislu, smešteno baš tu – iznad i iza pupka, u trećoj čakri, koju nazivamo Solarni pleksus ili Manipura, a za koju Taoisti tvrde da je naš abdominalni mozak.

Manipura u bukvalnom prevodu sa sanskrita znači „grad dragulja“, jer vodi poreklo od reči mani – koja znači dragulj, dok pura označava grad. Tibetanci je nazivaju Manipadma, što se prevodi kao „lotos dragulja“, pa se zato simbolično predstavlja kao svetložuti lotosov cvet sa deset latica.

Pozitivan sjaj ove energetske čakre obasjava i pročišćava niže, a blagotvorno deluje i na više čakre, posebno na Anahatu (srčanu čakru). Iz Manipure polaze jasnoća, mudrost, samopouzdanje i blagostanje, a osećanja ljubavi, sreće i sličnih kvaliteta koje osećamo u srcu, u stvari, nastaju upravo u njoj i penju se ka Anahati.

Dolazeći do treće čakre, svest i energija se menjaju kroz svetlost mudrosti: strast postaje čista nesebična ljubav; predrasude i averzije se transformišu u poštovanje i razumevanje; zavist i pohlepa prerastaju u dobrotu i umerenost. Stoga je podizanje svesnosti na ovaj nivo siguran put ka višim stanjima svesti i duhovnosti, a ujedno i važna faza u spiritulnom razvoju.

Samopouzdanje i svest o sebi su takođe kvaliteti koji izviru iz Manipure. Dok ih ne otkrijemo, ne rasvetlimo i rasplamsamo u sebi, živimo u strahu. Strahu da nećemo biti voljeni, da nećemo uspeti, da ćemo se razboleti, umreti itd. Ego nastaje baš ovde, kao i predstave o tome šta zaslužujemo, a šta ne. Mnogi od strahova su prouzrokovani blokadama Manipure. Kada je razvijena i u balansu, Sunčeva čakra daje ličnu inicijativu, potrebu da se iskorači izvan svojih granica i da svojom voljom oblikujemo stvarnost. Kao centar vitalnosti, energije, dinamičnosti, volje i postignuća, Manipura se poredi sa nepresušnom toplotom i snagom Sunca, bez koga život na Zemlji ne bi bio moguć. Primarna uloga Sunca našeg energetskog sistema je da distribuira životnu energiju (pranu) po celokupnoj strukturi čoveka, regulišući i energizujući aktivnosti organa, sistema i procesa života.

Tattva, odnosno element Manipure je vatra, još jedan metaforički prikaz sunca, a u organizmu se ispoljava kroz toplotu tela. Kontrolišući energetsku stabilnost, ona snabdeva energijom organe za varenje, tako što rasplamsava i reguliše tzv. digestivnu vatru, čime održava organizam zdravim i vitalnim. Poput transformatora, pretvara kosmičku energiju i snabdeva telo pranom, koja se apsorbuje unsom hrane.

Na fizičkom nivou, Manipura funkcioniše kao kamin, čija su drva namirnice koje unosimo u organizam. U zavisnosti od kvaliteta hrane koju jedemo, ta vatra će biti intenzivnija ili pak slabija. Povoljan učinak imaju namirnice poput žitarica, orašastih plodova, voća i povrća. S druge strane, plamen može biti oslabljen “vrelim” reakcijama, kao što su bes, agresija i mržnja, jer ovakve emocije izvlače energiju iz Manipure i time je slabe.

Ako je naše sunce ili kamin, nazovite ga kako želite, solidan – ne moramo se stalno starati o njemu. I obrnuto, ako je oslabljen, taj plamen će se gasiti čim mu ponestane goriva.

Kada energija hrane nije apsorbovana, korišćena ili pravilno raspoređena u ovoj čakri, osećamo se umorno, slabo ili bolesno. Ali, kada je ona aktivna, telo će imati dovoljno energije, čak i ako smo malo jeli i spavali. Otuda ogroman značaj Manipure na sveopšte blagostanje tela i uma.

Međutim, Manipura, ima i jednu manu, a to je da “spaljuje” sve bez razlike, a samim tim i nektar Amrit, koji pada do Manipure, gde ga Sunce sagorava. To je neprekidni proces degenaracije koji vodi do starosti, bolesti i smrti. Kada je ovaj centar pročišćen i probuđen, telo se oslobađa od bolesti i postaje blistavo, a jogička svesnost ne pada na niže nivoe. Stoga je odnos viših čakri sa solarnim pleksusom od izuzetnog značaja za zdravlje organizma. Jednom ovladana i probuđena Manipura, kao prvo sigurno mesto obasjano suncem koje budi energiju, osigurava da nikada više na padnemo na niže nivoe.

“Ignite the fire of the Manipūra and throw all your doubts and ignorance into this fire.” – Shri Mahaprabhuji

(“Upalite vatru Manipure i u nju bacite sve svoje sumnje i neznanje.“- Shri Mahaprabhuji)

Ubacite, dakle, u tu sopstvenu korisnu vatru sve što ne služi vašem najvišem dobru – sva zameranja, bes, brige, sumnje, kontrole, stres. Oduzmite moć koju dodeljujete stvorenim projekcijama i osnažite sebe.

Pomozite kreativnosti da se od ideje i druge čakre, popne do realizacije. Uradite pozdrav suncu, pojedite zdrav obrok, nasmejte se prolazniku bez razloga, prošetajte u prirodi ili napišite tekst. Obasjajte svoje biće iznutra, kako biste zasijali i spolja, i širite svoje zrake nesebično.

PHOTO: ANIMA MUNDI

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MUDROST TOLTEKA

SUN YOGA