in

SU ĐOK AKUPUNKTURA Mapa tela na šakama i stopalima

PIŠE: ANIMA MUNDI

FOTOGRAFIJE: AM

Dušan Brakus, rođen u Sarajevu, doktor je prirodne medicine (doktorski rad na temu Problemi savremene medicine i pravoslavna antropologija na Institutu za prirodnu medicinu u Beogradu), Su Đok terapeut (Beograd), informoterapeut (Medicinski institut Ukrajinske asocijacije narodne medicine), primenjuje metod humane univerzalne energije i spiritualnosti (Vijetnam), viši sportski trener za džudo i aikido (Fakultet za fizičko vaspitanje, Beograd), trener prvog razreda za džiu-džicu (Univerzitet u Novom Sadu). Kao srednjoškolac je počeo da se bavim sportom, i to je trajalo preko 25 godina. Instruktori i treneri su mu uglavnom bili Japanci, koji su ih u trenažnom procesu, osim u tehnici i taktici borbe, obučavali i u zbrinjavanju sportskih povreda, na način kako se to radi na Dalekom Istoku.

Najviše su bile zastupljene akupresura, refleksoterapija, razne forme masaže i nameštanje dislociranih zglobova. Dobar deo tih znanja je bilo moguće upotrebiti i u svakodnevnom životu, van sportskih borilišta, i to je praktikovao kad god se za to ukazala prilika. Privukla ga je jednostavnost, logičnost i, iznad svega, delotvornost. Vremenom je postao trener i česte odlaske u Kinu, Tajland, Hong Kong, Rusiju i Šri Lanku koristio je da proširi znanja o medicini Dalekog Istoka.

Šta je Su Đok akupunktura i kako je nastala?

Tvorac Su Đok akupunkture je profesor Park Džae Vu. Su/Đok na korejskom jeziku znači šaka/stopalo, pa iz naziva možemo zaključiti da je to metod koji se primenjuje na šakama i stopalima. To je tačno, ali treba reći da se postoje i drugi korespodentni sistemi, na primer aurikuloterapija – korespodentni sistem na ušnoj školjki. Su Đok akupunktura je deo „Onnuri“ medicine profesora Parka. Onnuri na korejskom znači „Za sve“, što možemo protumačiti na najmanje dva načina: to je medicina za sve ljude, čitavo čovečanstvo; sistematizovana je tako da je (uslovno rečeno) svako sposoban da ovlada ovim postupcima lečenja. U Su Đok terapiji se koriste različita sredstva: semenke, magneti, dijagnostički štapić, itd. Ako govorimo o Su Đok akupunkturi, onda je to terapija akupunkturnim iglicama, kojima se stimulišu akupunkturne tačke. Bilo bi potrebno mnogo više vremena i prostora da bi se dobio potpun uvid u raznovrsnost i sve mogućnosti ovog metoda. Za ovu priliku bih izdvojio fizički i metafizički aspekt Su Đok akupunkture. Korespodentna terapija se temelji na fizičkim principima. Stimulišu se tačke koje korespondiraju sa odgovarajućim obolelim ili povređenim delovima organizma. Rezultati se dobijaju gotovo trenutno. Metafizički princip se ogleda u delovanju na meridijane koji se nalaze na šakama i stopalima. Meridijani su putevi kojima teče energija i imaju svoj pravac i smer. Akupunkturne tačke su mesta najveće energetske aktivnosti na koja se deluje tonifikacijom ili sedacijom. Pre toga je neophodno dijagnostikovati da li postoji deficit ili ekces energije na određenoj poziciji. U Su Đok metodu se dijagnostikuje na više načina. Pomenuću dijagnostikovanje dijagnostičkim štapićem, muskularnom dijagnostikom i dijagnostikovanje sedacija-tonifikacija.

Šta se sve leči Su Đok akupunkturom?

Su Đok akupunkturom je praktično sve obuhvaćeno: fizičko telo (tkiva, organi, sistemi…), emotivno telo i mentalno telo. Dovođenjem energije u ravnotežu, ukidaju se pretpostavke za nastajanje i opstajanje ili razvijanje oboljenja.

Da li se bockanje radi samo na šakama i stopalima i da li je terapija bolna?

U Su Đoku se terapija najčešće sprovodi na šakama ili stopalima, zbog najveće sličnosti tih segmenata sa čovečjim telom, ali je moguće sprovoditi terapiju i na nekim drugim pozicijama. Količina bola prilikom plasiranja akupunkturnih iglica je beznačajna, tako da je lako prihvataju i deca.

Koja je razlika između Su Đok akupunkture i tradicionalne kineske akupunkture?

Kineska akupunktura je korporalna, odnosno radi se po čitavom telu, i koristi se meridijanima. Su Đok akupunktura se primenjuje korespodentno, a sem meridijana, koriste se i projekcije čakri na šakama/stopalima. U Su Đok akupunkturi kontraindikacije praktično ne postoje.

Možete li nam navesti još neke specifičnosti „Onnuri“ medicine?

Opus rada profesora Parka je izuzetno značajan, originalan i raznovrstan, i to ga svrstava u velikane sa kraja XX i početka XXI veka. Osim do sada navedenog, izdvojio bih „Dijamantski energetski sistem“, „Teoriju Troizvornosti“, „Osmeh meditaciju“ i „Spiralni energetski sistem“.
Ipak, najveće što je ostavio čovečanstvu je Ljubav.

Gde može da se izučava Su Đok akupunktura?

U Stančićima pored Čačka nalazi se Balkan Su Đok terapijski centar, koji vodi profesor Vera Đorđević. Centar vrši obuku i obezbeđuje literaturu, pribor i instrumente koji su neophodni za rad.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

CREATING CONTENTMENT AND INNER PEACE

PUT YOUR PREJUDICE BEHIND AND FLY