in

ZA LET SI, DUŠO, STVORENA

PIŠE: BORIS RADOŠEVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

“… leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo, stvorena…”

Postoji sklad. Sklad duše, sklad tela, sklad na­čina života, sklad i ritam srca. A ima li boljeg načina sve to uravnotežiti, pronaći tanku nit između adrenalina i spokojstva, između čeka­nja i putovanja, dozvoliti sebi i svojoj duši svu lepotu ovog prelepog raznolikog sveta i oti­snuti se preko svih meridijana. Sve to osetiti, pomirisati, dotaći, videti… Čarolija, prava prav­cata čarolija…

Prva misao koja nam se javi pri nekom puto­vanju svakako je naš budžet. Igra li novac uvek ključnu ulogu u odabiru neke destinacije? Na osnovu svih mojih iskustava, znam da nije tako. Naime, ključ dobrog putovanja je organizacija. Prvo što je potrebno je da se odlučite mese­cima unapred za željenu destinaciju. Avionske karte su i za 50% umanjene ako se kupe ranije. Smeštaj uvek treba bukirati preko proverenih sajtova. Sa sobom uvek nosim samo ručni prt­ljag s najosnovnijim potrebnim stvarima, jer u tom slučaju eliminišemo bespotrebna zadrža­vanja na aerodromima, gde ćemo uštedeti na vremenu i u novcu. Ovo je moje lično iskustvo kako treba postupati kod samoorganizacije, a ukoliko vam je lakše da sve prepustite agen­ciji, obavezno izaberite neku od proverenih da ne biste doživeli neko neprijatno iznenađenje. Pogledajte sajt Jungle Tribe i biće vam jasno o čemu govorim. Ovo nije reklama, već su lju­di profesionalci koji znaju svoj posao. Vrlo su povoljni, vodiči su odlični i provod je zagaran­tovan tokom vašeg putovanja.

Moja putovanja se ne svode na komfor, već na upoznavanje drugih ljudi, novih destinaci­ja, drugačijih kultura… Nešto sasvim drugačije od običnog putovanja do nekog grada ili hote­la. Spontanost je moje putovanje kroz sve te prostore. Uslov da doživite avanturu i lepotu zemlje gde putujete je da provodite vreme na­polju, da pešačite i istražujete, da se družite sa lokalcima i popričate sa njima, da dobije­te savet gde i šta posetiti, koje specijalitete i piće probati…. To je neizostavni deo obilaska bilo kog dela zemljine kugle. Moj moto je i bio i ostaće: “Budite putnik, a ne turista.”

Često dobijam pitanje koja mi je destinacija na­jomiljenija. Moj odgovor je uvek isti. Naime, do sada sam obišao četrdesetak zemalja. Sve su one priča za sebe i zbog toga ne postoji omi­ljena. Maroko: jahanje kamile i večera uz ber­bere u veličanstvenoj Sahari, uličice Marakeša, gde vlada haotičnost, a ujedno i skladnost u isto vremе. Fascinantna i uvek neponovljiva Rusija. Crveni trg, Baljšolj teatar, reka Volga… A tek ma­gija Islanda i sve ono što on sa sobom nosi, gde vlada čarobna igra prirode, vatre i leda… Taj­land: zemlja osmeha i dobrih ljudi, ludih provoda po Bangkoku i Puketu, ili šetnja severom zemlje gde jašemo slonove, pešačimo kroz džunglu i obilazimo prelepi i neponovoljivi Cang Mai… Fu­turizam Astane, noći Kazahstana, prijatnost lju­di i neodoljivost pripadnosti svima njima, ose­ćati se kao svetski lutajući putnik… To je ono što bi bio moj odgovor na pitanje koja je omiljena destinacija… Svet!!!

Ako sve ovo nije dovoljno da vas učini srećnim, onda pođite stazama kojima sam prošao preko Stare planine i videćete njene vodopade, ili na Durmitoru pogledajte magično Crno jezero. Ako ste pravi avanturista, tu je i zimski uspon na Šar planinu na minus 35, ili pogled sa 4200 m nad­morske visine sa Toubkala, najvišeg vrha plani­ne Atlas, u Severnoj Africi, u Maroku. To je ono što će vam zaustaviti dah i verovatno ćete tada shvatiti koje su vam gornje granice i učiniti vas zauvek jedinstvenim i posebnim u sopstvenim očima. Ja verujem u sve vas da možete.

Pomenuo sam na početku sklad duše i tela, tako da su ovo primeri gde se to postiže. Probajte, pokušajte… Uspećete.

“…Za let si, dušo, stvorena…”

Pozdravlja vas lutajući putnik!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

TI JESI DUŠA

BORN JUST NOW