in

STILUETA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: MARIJA MAŽAR
FOTOGRAFIJE: IVOR MAŽAR, MARIN ĆUK VERNEK

Marija Mažar, vlasnica i glavna i odgovorna urednica portala Stilueta u Rijeci i PR ma­nadžer.

Završila je hrvatski jezik i književnost u Ri­jeci, a kad nije našla posao u struci, nasta­vila je sa školovanjem. Dobivši stipendiju, upisala je jednogodišnje školovanje za PR manadžera.

Pre nego što je otvorila svoj biznis, radila je u jednoj PR & event agenciji. Nastupila je kriza, ali je srećom već vodila svoj hobi blog Stiluetu. Plate su kasnile i u jednom trenutku ostala je i bez posla. Odluka da pokrene svoj posao bila je jedna od najtežih, ali i najboljih u njenom životu.

Kako si pre 12 godina odlučila da pokreneš portal Stilueta?

Moja je kći tada imala šest mjeseci i trebao mi je neki hobi unutar doma kako bih joj bila na raspolaganju, ali i kako bih se posvetila nečem svome. Prije sam bila na lokalnoj televiziji pri­sutna kao TV voditeljica, novinarka i urednica i taj poziv koga jednom drme, nikad ne pušta. Nedostajale su mi priče. Bila je to era prvih blo­gova i rekla sam sama sebi – Ma idem pisati, guštati, stvarati. Nisam imala neki veliki plan niti viziju, samo veliku želju.

Jedan fun fact – mjesec dana nisam počinjala jer nisam imala ime. Suprug mi je rekao – Pa dobro, ako ti treba samo radi gušta, ime nema veze, kreni. Odgovorila sam mu – Ime mora biti dobro, ime je bitno, što ako to postane nešto važno?

Stalno sam se vrtila oko riječi stil kao stil života, stil žene i eto – Stilueta.

Koje teme se obrađuju u Stilueti i kome se obraćate?

Volim vjerovati da smo drugačiji toplinom, emocijom i pristupom. Mislim da svaka osoba ima svoju priču. I na Stilueti su nam posebno drage priče koje nikad nisu bile ispričane. Mož­da je to žena koja je pokrenula posao puna žel­je i dobre volje, možda je to neka priča javnosti ne toliko poznate osobe koja je posjetila neku zanimljivu destinaciju, volimo tražiti priče oko nas koje možda nisu dobile priliku biti ispričane. I volimo davati dobre ideje u vezi Kvarnera, od gastro adresa, događanja, svega što teče u Gradu koji teče. Taj nepretenciozan i blizak pristup su prepoznali čitatelji i čitateljice diljem Lijepe naše, ali i šire.

Kako bi objasnila svoju misiju?

Moja je misija širiti dobro, inspiraciju, poticati na dobre navike i odluke, i pritom uvijek ostati vjerna sebi jer jedino tako mogu ostati vjerna drugima.

Koji lifestyle se neguje kroz vaš portal?

Lifestyle lijepog i ispunjenog života koji je dos­tupan svima. Ljepota života krije se u malim ritualima, dobroj knjizi, finom kolaču, jednod­nevnom izletu i trudimo se poticati sadržaje koji nisu pretenciozni, u kojima se svatko može pronaći i nešto iskoristiti za sebe.

Drugu godinu za redom ste deo manifest­acije Women`s Weekend u Rijeci. Koliko je teško organizovati ovakvu konferenciju u regionu?

Nisam direktno u organizaciji, ali organizaciji skidam kapu jer su odradili sjajan posao! Moj je dio vezan uz Stilueta party i osobno sam ima­la dva panela koja sam moderirala. Koliko je teško, najbolje znaju Nevena Rendeli Vejzović i tim, ali koliko je uspješno, znamo svi mi jer smo bili i vidjeli rezultate fantastičnog projekta. Ono što svakako želim naglasiti je da sam iznimno sretna što je baš Rijeka ugostila Women’s We­ekend.

Vodila si par panela na Women’s Weekendu. Ko je na tebe ostavio najveći utisak i zašto?

Moderirala sam dva panela i oba su me istins­ki dotakla i promijenila. Priča o dvije naizgled tako krhke i prekrasne, a snažne žene koje su izgubile partnere, ali i dalje žive ljubav, te nas­tavljaju naslijeđa svojih partnera je bilo iskust­vo koje ću pamtiti zauvijek. Priča o menopauzi s tri inspirativne žene donijela je super energiju i potakla nas da ne brinemo i da u novoj fazi jednostavno uživamo.

Svojim radom i primerom života, koliko misliš da možeš i sama da utičeš i budeš primer mnogim mladim devojkama koje sad stasavaju i kreiraju svoje živote?

Vjerujem da je u svijetu svega dobro da mlade djevojke uzore imaju u stvarnim ženama koje su iz ničega stvorile nešto. Na svu sreću, da­nas imamo brojne primjere takvih žena. Možda baš i zato što mi nije bilo lako i što sam kreta­la i bez kontakata i bez poduzetničkog znanja, samo puna želje, prepoznajem to nešto u ne­kim ženama i volim im biti od pomoći. Isto tako, u svom timu imam baš prekrasne mlade djevoj­ke od njih – dobivam polet i neku novu energ­iju, one vjerojatno iskustvo i drugačiji pogled.

Žene, od žena, svih generacija, puno mogu učiti.

Na čemu si najviše radila unapređujući sebe?

Emotivna sam i ono na čemu sam vjerojatno najviše radila i dalje radim je da dobro pos­tavljam granice, da se ne bojim izraziti svoje mišljenje na svoj način, jer nisam autoritativna, dominantna. Na počecima su mi govorili da ću to morati mijenjati jer „će me pojesti“. Nije me nitko pojeo, ostala sam svoja, ali fali mi još uvi­jek ta doza više da nekad jače pustim glas ili možda ne lupim šakom o stol, ali bar teatralno spustim ruke na stol.

Kako vidiš Stiluetu za pet godina?

Vidim ju kao jedan zreli medij koji prati trendo­ve, ali adaptira ih na svoj način. Vidim ju kao zajednicu žena koje se poštuju, razumiju i vole život! Vidim ju i dalje kao svoje omiljeno mjes­to, i posao, i hobi. Moj suprug zna reći da nam je Stilueta treće dijete, a to će dijete tada ići ka punoljetnosti, dobre će to biti godine.

Tema aprilskog izdanja RYL magazina je „Self-care, Self-love“. Kako neguješ sebe i u kom duhu?

Self-care je jako bitan. Otkad sam zakoračila u četredesete, naučila sam još više prihvatiti i voljeti sebe. Kad se pogledam u ogledalo, ne vidim ono što ne valja, vidim ono što je dobro. Kad pogledam u sebe, ne vidim mane, vidim vrline. Ugađam sebi svaki dan na neke male načine i „život je lijep“ pogled na svijet koji njeg­ujem, osjećam da mi se vraća.

ŠTA MISLITE?

ORGANIZOVANI DOM – ORGANIZOVANI ŽIVOT

VOLETI SEBE