in

ŠTA SMO JELI U 2021, A ŠTA BI MOGLI DA JEDEMO U 2022?

PIŠE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ

www.dashinasuperhrana.rs

Polako se rastajemo sa 2021 godinom iz koje ćemo sigurno poneti sa sobom u novu godinu, sve ono lepo što nam je donela i čemu nas je naučila. Loše navike i izbore delimično ostavljamo u njoj, ali ono što smo naučili iz tih poteza primenićemo u novoj.

Složićemo se sigurno da smo u 2021. čuli za neke nove suplemente, napitke, magičnu super hranu koju možda nismo do sada probali. Godina puna izazova sa svima nepoznatim virusom, donela nam je i pregršt saveta o hrani, vitaminima i mineralima koji se mogu pronaći u pojedinim namirnicama.

Ako pokušamo da se prisetimo mnogo smo slušali o magičnoj spirulini, njenim benefitima kako za imiunitet, čišćenje organizma, problema sa menstrualnim ciklusom, jetrom, žuči, opstipacijom ali tako i za gubitak kilograma. Ja sam je preporučivala svojim pacijentima na primer kod anemije.

Jeli smo mnogo voća, posebno onog bogatog vitaminom C zbog preporuka u terapiji sa Kovidom, pa smo većina preventivno uzimali sve bogato vitaminima i mineralima.

Dobro, da se ne lažemo, bilo je ove godine i malo više brze hrane, poručivanja. Posao nam je sve češće postao od kući, uz laptop i nedovoljno kretanja, brza hrana su nam doneli i one naše neprijatelje što se pokažu ujutro u nekim većim brojevima na vagi. E to je sigurno nešto što želimo da ostavimo u 2021. godini, ali da ponesemo lekciju da možemo bolje.

U 2021. godini po 5 put je Mediteranska ishrana proglašena za najzdraviju dijetu , iako bi ja to nazvala stol života. Ova je ustvari raznovrsna ishrana koja je bogata morskom ribom, maslinovim uljem, voćem, povrćem, žitaricama. Jasno vam je odmah da sve navedeno je jako zdrava hrana i da će nam pomoći u prevenciji raznih oboljenja.

Šta bi nam onda bila preporuka za 2022. godinu i svaku koja nam dolazi?

Pre svega da ne robujemo strogim jelovnicima, dijetama, preporukama koje su dobile babe, tetke i komšinice od svog nutricioniste, već da biramo pametnije hranu i jedemo ono što nam prija. Neko će reći, ali meni prija čokolada. Pa da vam kažem prija i meni ponekad i ne treba ničeg da se u potpunosti odreknemo, samo da budemo umereni u tome.

Novu godinu počnite mudrije. Za početak uobročite se, neka to bude minimalno 3 glavna obroka ili idealno bi bilo da imamo 3 glavna onroka i 1 do 2 užine.

Birajte sveže voće i povrće. Tu su vlakna koja će nam pomoći da imamo dobru probavu. Tu su i vitamini koji će nam čuvati naš imuni sistem od oboljenja, iscrpljenja nakon dugog rada i virusa koji vladaju.

Ono što sam primetila kod svojih klijenata, nemamo naviku da jedemo ribu. Zato neka nova godina bude u znaku 2 obroka nedeljno sa ribom, i naravno salata uz svaki obrok.

Svi mi koji možda nismo dobvoljno unosili tečnosti da poradimo na tome. Ne samo da nam je važna hidratacija za zdravlje, već i za lepotu, dobar ten, regulaciju telesne mase.

Za one koji su se uspavali, ishrana nije dovoljna, moramo i da se pokrenemo uz neki sport, šetnju ili za mrzitelje fizičke aktivnosti, tu je ples. Dok ste sami kući odvrnite muziku, plešite, spremajte po kući i pored dobre linije, imaćete i dobro raspoloženje.

Neka Nam nova godina donese više domaćih proizvoda, voća i povrća iz organske bašte. Ono što je zaista počelo da živi kod nas su zdravije navike i to me raduje. Sve se više širi svest o važnosti zdrave prehrane kao prevencije za razna oboljenja, ali i kao stil života.

Želim nam svima da u 2022. uđemo inspirisani zdravljem, svežim namirnicama, brzim i zdravim jelima, i da nam zdrava hrana postane stil života…

Odpustimo sve loše navike, ponesimo poruke koje su nam donele i prigrlimo dobru promenu.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

RUKMINI RESORT

JANUAR 2022: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL