in

SNAGA RADA

PIŠE: MAJA ENIS

„Život nije problem koji treba rešiti, već stvarnost koju treba iskusiti.“ Niče

A kako ćemo iskustiti stvarnost?

Radom?

I samo radom!

Sve aktivnosti kojima održavamo sopstveni život i egzistenciju, naše postojanje i postojanje naše zajednice u kojoj živimo, sve je to rad. Rad je životna biološka kategorija. On je i socijalna kategorija kao viši oblik koji nam ne služi samo za održavanje, već i za unapređenje života i životna postignuća, sopstveni napredak i uzdizanje zajednice u kojoj živimo.

Kroz rad stvaramo vrednosti, ostvarujemo svoje potencijale i doprinosimo našoj zajednici.

Ipak, ne zaboravimo ključnu kategoriju koja nedostaje. Emocije! Emocije su snaga, izvor, pokretačka energija. Povezane su sa našim najdubljim željama, motivima, stremljenjima, strastima. Svesne ili nesvesne, uvek sveprisutne. Neophodne i neizbežne. Emocije radosti, ljubavi u kreativnom procesu nam daju snagu da istrajemo kroz izazove i pronađemo nove načine da svojim delima doprinesemo svetu koji nas okružuje. Kada radimo i pri tom osećamo strast, kada smo motivisani, naša energija i fokus se povećavaju i motivišu nas da stvaramo neverovatna dela. Ako se doda i emocija samopotvrđivanja, pokretačka energija je maksimalna.

Tako se uostalom razvijalo i evoluiralo čovečanstvo. Tako su nastala najveća umetnička dela, impozantne građevine, najznačajnija književna dela, tehnološka dostignuća. Taj isti nagon goni i slikara i vajara i istraživača, sportistu, sve nas.

Taj isti nagon i snaga goni i alpinistu da se popne na neosvojene vrhove, olimpijskog takmičara da osvoji medelju, slikara da naslika impresivno delo… možemo da nabrajamo unedogled. Snaga rada je moćna uz strast, motiv, ljubav, želju za postignućem.

Osećaj samopotvrđivanja može proizaći iz spoljašnjih faktora poput priznanja roditelja, prijatelja, kolega, nadređenih u poslu, ali i iz unutrašnjih izvora koji mogu da budu još jači stimulans i pokretačka energija. Lično zadovoljstvo i zadovoljstvo u onome što radimo i postižemo je najjači motiv.

Snaga rada leži u emocijama, strasti i motivima. Kod svakog od nas su pokretački motivi drugačiji, želje drugačije, kao i ciljevi. Naše je da osvestimo te emocije, ciljeve i želje, da ih prepoznamo. Da pronađemo u sebi, postavimo i prepoznamo motiv, cilj i snagu u svakom radu, pa i onom koji nam se čini iscrpljujućim. Važno je da emocije budu pozitivne i da budemo toga svesni. Rad postaje više od obaveze kada osvestimo svu snagu i svoje potencijale, tada on postaje način da izrazimo sebe i svoje snove. Stoga, rad može biti fascinantan kada osećamo ispunjenje i svrhu u onome što radimo. Zato radite ono što volite, menjajte sredinu, načine, poslove, istražujte, uživajte, pobedite dosadu, frustracije…

Slava radu koji nam omogućava da dosegnemo veličanstvene visine i stvaramo veličanstvena dela.

ŠTA MISLITE?

RAD

ZAHVALNOST NAM OTVARA SRCE