in

UNIKATNA RADOST

PIŠE: VLADIMIR PAVLOVIĆ
FOTOGRAFIJA: NATAŠA KOMATINA

Tako je malo vremena za svakog od nas u ovom čudnom svetu. Ako ti je zaista stalo i važno, sve je rešivo.

Radost, jedna od prvih emocija koja se javlja kada doživimo nešto prijatno. Stanje sreće. Kako se radost pravi? Ne znam kako se radost pravi! Da znam, pravio bih je svakodnevno i držao bih je da mi slučajno ne odleti. Privilegija svakog, a i nikog. Nju prvo ima žena, majka. Rađanjem, darivanjem života, radost prvo ima Ona.

Kada se čovek rodi, ceo svet se raduje. Ko­madić najčistijeg oblika u grudima. Prvi trag u snegu, prvo proleće, toplo sunce leta. Prva kap kiše, šapat jesenjeg lišća. Oblačim je da se ne prehladim od samoće.

Miris u kosi, radosti moja, drum koji vijuga za sigurnim beskrajem. Zažmuri, stisni se srce, neka sve potraje. Noću kad mesec siđe i svet postane tamniji, ako padnem i razbijem čelo o kaldrmu suvu ili koleno o asfalt mokri, i ako iscepam košulju i kožu sa grudi, ništa se neće sakriti… radost moja.

Ne postoji način da ijedna bude tako jedno­stavna. Kada misliš da se sve vrati i nestane, i sati, i dani, i nedelje, sve ti izgleda upropašće­no dok ležiš na krevetu i bleneš u beli plafon, sumanuto lutaš nepoznatim putevima, dođe ti radost i izmami osmeh, zapleše svoj put u tvoje srce, vrteći se na prstiju anđeoskih krila, razbacujući zlatnu prašinu svoga traga na tvo­me putu. Nema boljeg osećaja kada ti izmami osmeh.

Ukrade ti radost mesto gde se tuga ukopa­la,otškrine ti prozor i da znak da nada tu je, da sreća te čeka, da biti strpljen donosi spas. Što bivamo stariji, sve manje nas ispunjavaju sitna zadovoljstva i shvatamo da ono što nas rastuži napravi više mesta za radost.

Nema te težine ni u svoj usamljenosti, ljutnji, mržnji, ljubomori, koje postoje. I kad se sve spoje u jednu, ne mogu se meriti sa tom jed­nom… radošću mojom.

Kada ti je u životu baš dobro, stavi pesak u cipelu da te žulja. Oseti razliku. Postoje stvari koje su van naše moći i na čije ishode možemo malo ili nimalo uticati. Ali i u takvim slučajevi­ma važno je učiniti sve što je do nas i u nama.

Prepoznaj, prihvati i poštuj svoju jedinstvenost. Ono što nas činim drugačijim. a u odnosu dru­gih i čudnim, to je snaga, radost. Daj sebi ono što drugima želiš dati. Sreću, zadovoljstvo, ra­dost. Ne moju! Nju ne dam! Sebično je čuvam za sebe, a pokazujem drugima. Utkaj svoju sam. Istraj. Neka tvoja bude najslađa, najpa­metnija i najlepša. Voljena. Idealna za tebe, savršena. Budi radostan kao i ja, ali budi svoj, unikat. Za svakog ima poneka radost, kreativ­na, široka, slobodna, ničim ograničena, ljubav­lju protkana. Bistar pogled, snaga.

U životu ne razblažujem ni radost ni tugu. Uzi­mam ih čiste. Bambus od života nije za mene. Stvara mi mamurluk. Pijem čisto crno vino. Ži­veli. Uzdravlje, na Radost, moju, tvoju, našu.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

СВИХ ЖАЛОСНИХ РАДОСТ(И)

SVETLOST TAME