in

SARAJEVO FILM FESTIVAL USPOSTAVLJA GODIŠNJE NAGRADE ZA REGIONALNE FILMOVE

Nakon uspješno uspostavljenih godišnjih na­grada za TV serije prije tri godine, Sarajevo Film Festival uspostavlja i godišnje nagrade za regionalne filmove, koji će se birati po istom principu.

Glasačko tijelo koje do sada okuplja više od 450 filmskih i TV profesionalaca, od ove će godine na isti način kao za TV serije, raditi i na nominacijama i dobitnicima nagrada za najbol­je regionalne filmove.

Dodjela nagrada će se odvijati u zimskom am­bijentu olimpijskih planina oko Sarajeva. Prvo izdanje dodjele nagrada za regionalne filmove planirano je na Jahorini u januaru 2024.

Glasačko tijelo će do tada rasti: očekuje se pri­jem novih članova i postepena transformacija ovog neformalnog tijela u Regionalnu filmsku i TV akademiju, koja će pored odlučivanja o godišnjim nagradama, na sebe preuzeti i ideju prenosa znanja i iskustava na novu generaciju filmskih i TV profesionalaca te služiti promociji i zaštiti struke u cijeloj regiji.

Više vijesti o početku rada Akademije uslijedit će u predstojećem periodu.

„Nakon brojnih izazova digitalne tranzicije, ut­jecaja pandemije, regionalno tržište za film se polako konsoliduje. Vjerujem da će valorizacija najboljih regionalnih filmova od strane struke doprinijeti njihovom još jačem pozicioniranju i vidljivosti na domaćem tržištu, kako bi regio­nalni filmovi imali još veću gledanost i veći udio na domaćem tržištu. Činjenica da ni jedna od zemalja u regiji nema svoju zasebnu filmsku i TV akademiju indikativna je, te mislimo da će iz ovih aktivnosti prirodno nastati jedno takvo tijelo koje će služiti podmlađivanju, promociji i zaštiti naše struke“, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Vijest o dodjeli godišnjih nagrada za regio­nalne filmove objavljena je na Ponta Lopud festivalu.

Partner Sarajevo Film Festivala za dodjelu go­dišnjih regionalnih filmskih nagrada za januar 2024. godine je Olimpijski centar Jahorina.

„Sretan sam što će u januaru iduće godine regionalna filmska industrija biti okupljena na ski vikendu na Jahorini. Uz odavanje priznan­ja najboljim filmskim ostvarenjima, vjerujem da ćemo ovim događajem pokazati kakvim kapacitetima raspolažemo, kakve sjajne pro­fesionalce i ljepote olimpijskih planina imamo, i da će predstojeći regionalni ski vikend posta­ti prepoznatljiv događaj, svojevrsni ‘balkanski Sundance’“, izjavio je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BLACK LYRIC

NADA