in

Royal Red, za kraljevski ispraćaj zime

Jelena Martens

Piše: Jelena Martens, dipl. prof. filosofije i sociologije, master javnog zdravlja

‘Tell me what you eat, and I’ll tell you what you are‘ (Jean Anthelme Brillat-Savarin, 1826)

Volim mart, njegovo zubato sunce, i ono nešto posebno u zraku što ‘miriše’ na proljeće. Znakovi buđenja su na granama drveća, u nabubrenim pupovima, u onoj žućkasto-zelenoj boji trave, ali i u onom osjećaju u nama koji nas pozove da počistimo i osvježimo svoje okruženje i sebe same. Smjena godišnjih doba, a posebno dolazak proljeća, šansa je za novi početak. To je ujedno i popravni ispit za sve novogodišnje odluke koje smo, u to vrijeme, samo donijeli. Nema sumnje da će i ovog proljeća naši domovi proći detaljno spremanje, provjetravanje i čišćenje. Samo, šta je sa nama samima? Ko će nas (pr)očistiti? Prije nego što požurite da zakažete termin u nekoj spa-wellness oazi -obratite pažnju na svoj špajz, jer je to najbolje mjesto od kojeg možete započeti čišćenje samih sebe. Zato, otvorite hrabro vrata svog špajza i zavirite unutra – šta ćete naći? Ovog proljeća, čišćenje špajza može da bude prilika da sami sebe bolje upoznate i krenete putem zamjene loših navika – boljim. Hrana je, pored vode i vazduha, od suštinskog značaja za održavanje života. Pitanje hrane i našeg odnosa prema ishrani je bitno, a pored nutritivne vrijednosti, hrana nosi bogata kulturološka značenja, porodične tradicije, izgrađuje međuljudske odnose, i još mnogo toga. Hrana , dakle, nije samo ono što hrani naš organizam, njena uloga je mnogo bogatija i raznovrsnija. Kakav je vaš odnos prema hrani? Koliko pažnje poklanjate odabiru, pripremi, i samom činu konzumiranja obroka? Sa kim kuvate, sa kim jedete? Kakva je vaša porodična tradicija, šta ćete vi svojoj djeci ostaviti u naslijeđe? Razmislite o tome. Ovog proljetnog spremanja kuće, ne ignorišite spajz – to je najvažnije mesto u vašem domu! Bilo šta da odlučite da mijenjate u svom špajzu, neka vaš korak bude mali i jednostavan, jer takvi će vas koraci dovesti do cilja. Mijenjati navike je teško, ali fokusiranjem na samo jednu stvar, povećavate verovatnoću da ćete istrajati. Sopstveni uspjeh će vas ohrabriti za drugi korak. Za mene je proljeće i vrijeme šetnji, salata i prvih radova u našoj maloj organskoj bašti. I dok s nestrpljenjem iščekujem kada će se sve zazeleniti strukovima mladog luka, glavicama salate, rukolom i mladom blitvom, često zimu ispraćam salatom koja plijeni svježinom, ukusom i bojom. A da probate i vi?

Royal Red, za kraljevski ispraćaj zime

Sastojci:

2 nakisele jabuke

2 velike mrkve

1 veća cvekla

½ glavice celera (ili 1 čitav, manji)

½ šoljice sušenih bobica aronije

½ šoljice sjeckanih oraha

iscjeđen sok 1 limuna

3 supene kašike dobro extra djevičanskog maslinovog ulja (ili hladno presanog lanenog ulja)

Idealno bi bilo koristiti povrće iz organskog uzgoja, ali neka to ne bude imperativ, pa se uklopite u ono što možete naći. Povrće dobro oprati, očistiti, a potom narendati na krupno. Dodati bobice aronije i sjeckane orahe. Začiniti sokom limuna i maslinovim ili lanenim uljem, pa poslužiti odmah. Uvijek začinite samo onoliko salate koliko namjeravate u tom trenutku poslužiti, a ostatak čuvajte u dobro zatvorenoj posudi u frižideru i začinite tik pred služenje.

Ova salata odiše svježinom, hrskava je i ugodno nakisela. Blago opori ukus aronije i komadići oraha su prijatna iznenađenja za nepca. Salate su divno mjesto za igranje, pa se razigrajte i sami.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Prolećno čišćenje ormana ili kako se rešiti suvišnih stvari

5RHYTHMS