in

Prolećno čišćenje ormana ili kako se rešiti suvišnih stvari

Milena NIkitovic

Piše: Milena Nikitović

Oh, kako je lepo kada su nam ormani uredni i pregledni. Kada nam je ceo dom cakum-pakum. Tada nam se čini da su nam i misli sređenije i bistrije. Proleće je pravo vreme da se pozabavimo i reorganizacijom naših garderobera. Neophodno je naoružati se dobrom voljom i hrabro se baciti na posao, biće neophodno izdvojiti dragoceno vreme i imati plan i ideju o tome šta sa stvarima, gde, kako, zašto…

Sigurno ima predmeta koje niste nosili godinama, oslobodite se nepotrebnih krpica. Nešto sačuvajte, neštoprepravite, nešto poklonite i obradujte nekoga, a nešto… zašto da ne, prodajte! Danas postoji pregršt sajtova na kojima putem oglasa možete uspešno prodati stvari, bilo da su nove ili polovne. Tu mislimo na onlajn prodaju preko Limunda, Kupinda, Kupujem-Prodajem i drugih sličnih sajtova. Bićete sigurno zadovoljni nakon dobro završenog posla. Ti odevni predmeti skupljaju prašinu, zauzimaju mesto u kući, i obično čekaju nešto… da smršamo ili neku posebnu svečanu priliku. Stvari koje ne nosimo samo predstavljaju balast, jer zrače negativno. Nekad, jer se radi o promašenoj investiciji, nekad zbog činjenice da još uvek nismo dovoljno smršali i da u to nešto i dalje ‘ne ulazimo’… Iznenadićete se kada posle nekog vremena budete ustanovili da se više ni ne sećate tih predmeta od kojih ste se teška srca odvojili. Stoga, naravoučenije: Ne ostavljajte ništa što planirate da nosite kad izgubite kilograme! I ne kupujte stvari na rasprodaji sa idejom ‘možda će mi trebati’! Poklonite odeću koju dugo niste nosili, sigurno će nekome odgovarati. Ako želite lepo organizovan i pregledan orman sa stvarima koje često nosite – pravi je trenutak za to. Budite nemilosrdni prema nepotrebnim stvarima, tim ‘usisivačima energije’. Pogledajte svaki komad odeće i zapitajte se koliko često ga nosite. Ako ga niste stavili na sebe duže od godinu-dve, verovatno postoji dobar razlog za to. Odeću koja je nošena, ali u dobrom stanju, donirajte nekoj humanitarnoj ustanovi, a odeću koja je iznošena,iscepana ili isflekana, iskoristite za krpe za čišćenje. Pametne žene kažu da se i rasparene čarape mogu iskoristiti umesto kugli sa naftalinom tako što u njih stavimo štapić cimeta, zrno aromatične kafe, suvo cveće, voće ili sapun. U našem društvu višak garderobe najčešće završava na ulici, u kontejnerima, tj. pored njih, iako ima mnogo onih kojima je takva vrsta pomoći potrebna. S druge strane, oni koji žele da pomognu kažu da ne znaju kome mogu da se obrate i odnesu stari stvari. Među retkima koji hoće i mogu da prihvate staru obuću i odeću, barem kada je u pitanju Beograd, su Crveni krst (www.crvenikrst011.org.rs), Kolo srpskih sestara i Prihvatilište za decu (www.prihvatiliste.rs), Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, a tu je i Reto centar za rehabilitaciju zavisnika (www.retocentar.com), koji se odaziva pozivima građana, njihovi ljudi dolaze i preuzimaju stvari koje vam više ne trebaju (pored garderobe, njima može biti od koristi i stari nameštaj, kućni predmeti, knjige, itd). Postoje i nevladine organizacije koje vam mogu pomoći u odluci kome da donirate, oni će, uvidom u potrebe raznih ustanova, utvrditi kome je vaša donacija ili odeća potrebna, i tako vam olakšati posao. Jedna od njih je i Hoću da pomognem, koja na svom sajtu www.hocudapomognem.rs objavljuje potrebe raznih ustanova, a možete im se obratiti i mejlom.

Prepustimo se tom katarzičnom osećaju oslobađanja od viška stvari i čišćenja ormana. Ne odlažite i ne izbegavajte taj naizgled dosadan zadatak!

 

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Energija prirode na našem telu

Royal Red, za kraljevski ispraćaj zime