in

RAD – RADOST – RADOSTANJE

PIŠE: UNA SINGH, PISAC I UMETNIK, HOLISTIČKA PODRŠKA HRABRIM DUŠAMA, OSNIVAČ NIZA RADIONICA I PROGRAMA LIČNOG RAZVOJA, EMOTIVNE ZRELOSTI I ISCELJUJUĆE KREATIVNOSTI
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: UNSPLASH.COM

Ideja Smart-Mart-Art me jako podseća na princip koji me je preporodio. Doneo mi je mir, ispunjenje, finansijsku sigurnost, tj. plodnost i zajednicu duša sličnih mojoj. Vidim ga kao princip Rad- Radost-Radostanje.

Ispričaću ti kako sam do njega stigla, a potom i kako ga ti možeš otkriti.

RAD-RADOST-RADOSTANJE

Rad koji je protkan radošću i koji rado radiš ti donosi još više radosti, koja prerasta u radostanje – stanje duboke radosti. Ovakvo se stanje lako nadovezuje na uočavanje, davanje i primanje raznih blaga i blagodeti, odnosno blagostanja u svim sferama života.

Rad je tvoj dar svetu – materijalizacija vrednosti koje tvoja duša kroz vekove razvija.

Zamisli – kako bi tvoj život izgledao kada bi ti rad zaista bio radost? A može tako, ne daj da te razum laže da je bilo koji oblik tvoje radosti nemoguć! Zamisli – kakav bi bio tvoj osećaj kad ujutro otvoriš oči i jedva čekaš da radiš? Zamisli da svoje vreme više ne gubiš/ubijaš, već ulažeš.

Kao da svakoga dana sadiš sočne semenke čiste vrednosti, pa ih brižljivo zalivaš i neguješ, a one izrastaju u moćna stabla čijim će se plodovima hraniti generacije. To je rad/dar, kojim god poslom da se baviš. Nebitna je forma, bitna je suština.

“Work is love made visible”, zvone mi reči Halila Džubrana. Zaista je tako. Rad je vidljiva ljubav, a gde i kako ulažeš svoje vreme direktno ukazuje na tvoj odnos i prema radu i prema ljubavi. Ovde ne mislim na romantičnu ljubav, iako ona može biti itekako upletena u delatnost, već na ljubav kao životodarnu i sveprožimajuću silu koja sve što postoji spaja u Celinu. Kroz rad, mi ovu silu razmenjujemo, darujemo i primamo jedni od drugih. Zato što je svako od nas deo Celine. Delatnost – delanje – delo – deo (Celine). Veličanstvena struktura, zar ne?

MOJE RADOSTANJE

Život me je, radoznalu i otvorenu za učenje, vodio od muzike do pisanja i marketinga, pa kroz sopstveno multikulturno poreklo (krv mi je kao smoothie, sačinjena od indijskih, srpskih, bosanskih, čeških, nemačkih gena iz svega tri generacije) do fusion gastronomije, pa preduzetništva i psihologije, ličnog razvoja… Sve vreme, mučila su me dva pitanja. Prvo – koja je moja svrha? Drugo – kako da odaberem samo jednu delatnost?

Vremenom sam naučila da je moja svrha neodvojiva od mene, tj. uticala je na sve čime sam se bavila. Ne možeš da pobegneš od svoje svrhe, jer to si ti, srž tvoje duše, suštinsko Ti! Vremenom sam naučila i da mogu biti šta god želim i da uopšte nije potrebno odabrati jedan posao. Sve se može kad se vreme i snaga mudro raspodele.

Sada sam ponosna Ja, koja se bavi savetovanjem, pevanjem, stvara knjige, programe, projekte, a moja svrha je uvek ista – tu sam da podsetim na suštinu. Tu sam da podržim i ohrabrim hrabre duše na putu samospoznaje. Često nisam imala podršku na svom putu, ali sam shvatila da je moram sebi dati. Moraš sebi dati dozvolu da uživaš u sebi, radu, životu, umesto da je čekaš od drugih (koji je verovatno ni sebi nisu dali). Najvažnije je da upoznaješ sebe i da veruješ sebi, svom osećaju, nepokolebljivo! Naučila sam i da imam slobodu da se menjam, učim i istražujem, grešim i eksperimentišem, jer se razvoj nikad ne završava. Istu slobodu imaš i ti, zato nastavi da čitaš…

MOĆ IZBORA

Naći put do radosti, ponovo otkriti sebe i svoju svrhu je zahtevan, trnovit uspon. Ipak, da li je lako živeti tuđi san? Da li je lako raditi ono što ti se ne radi i sebe mrcvariti iz dana u dan?

Pitanje je da li biraš dugotrajni bol stagnacije ili kratkotrajni bol razvoja. Oba su izazovna. Pitanje je da li biraš da decenijama stiskaš zube dok te kao žvaku razvlače tuđa očekivanja… Ili da kratkotrajno stisneš zube i preuzmeš svetu odgovornost za svoj život? Da, svetu, jer tim činom vraćaš sebi svoju moć i uzimaš volan svog života u svoje šake, a tvoj život jeste svetinja. Zato se Postojanje toliko potrudilo da te stvori, baš takvog, baš takvu – unikat. Osećaš li koliko je ovo važno?

Imaš izbor i odgovornost, odnosno moć odgovora. To zvuči ovako: “Ja imam moć da odaberem kako ću da odgovorim na bilo koje okolnosti”. Kad ovo osvestiš, svi izgovori utihnu. Tajac. Odjednom, ispred tebe se otvara raskošno prostranstvo budućnosti na koju itekako možeš da utičeš! To činiš kroz sitne i krupne izbore koje praviš. Ti izbori su tvoji odgovori na okolnosti. To je odgovornost! I apsolutno je svemoćna, kad je oberučke prihvatiš.

ŠTA TVOJA DUŠA ŽELI?

Sada znaš da su tvoj rad i tvoj život samo tvoja odgovornost. I, šta zaista želiš da radiš?

Kako bi se želje duše otkrile, moraš spoznati šta definitivno ne želiš.

Početak ove spoznaje leži u tvoj osećaju, preciznije – signalima koje ti tvoje telo brižno šalje. Bol je alarm da nisi na putanji svoje duše. Grč i težina – ignorišeš, potiskuješ, gutaš emocije kao što su bes ili tuga. Slušaj svoje telo. Ako radiš nešto, a tvoje se telo buni, ma koliko da je taj posao “trezven izbor” ili “logičan za tebe”, on nije u sazvučju sa tvojom dušom. Podsvesno ćeš ga sabotirati, mučiti se i venuti. Rad iz duše nekad ume da bude zamoran, ali je podržan, srce je “na mestu”.

Ključ: ono u čemu najviše uživaš dok to radiš, stvaraš ili učiš – u tom grmu čuči tvoja rad-ost!

Koja je bila tvoja omiljena igra tokom detinjstva?

Pitaj ljude koji dobro poznaju tvoju dušu – kako te vide, šta bi tebi “išlo”, za šta bi se tebi obratili za pomoć?

Kad gledaš sadržaje na mrežama, koje te delatnosti privlače i uzbuđuju?

Imaš li hobi koji bi mogao biti tvoja glavna delatnost?

Moguće je. Čak, potrebno je. Potrebni su ovom svetu sada baš takvi ljudi kao ti, koji imaju strast i koji žele da daruju najbolje od sebe! Ne odustaj. Trebaš nam, ti i tvoj dar/rad.

Smart from the heart!

Niko nas nije naučio da je rad iz srca zapravo pametniji od rada (samo) iz glave. Ta dva centra, skupa sa stomakom (I feel it in my gut – osećamo vatru u stomaku kad radimo ono što volimo itd.) su stvorena da sarađuju!

Niko nas nije naučio da je rad iz srca najlakši (najprirodniji) način rada.

Niko nas nije naučio da je rad iz srca vidi već do treće-četvrte godine života i da se u ovom periodu jasno prikazuje šta naša duša želi da radi i zašto je došla na Zemlju.

Nismo znali, ali sada imamo izbor.

Slušaj…

Vreme je da daš sebi dozvolu da radiš pametno. (Smart)

Vreme je da daš sebi dozvolu da SADA, kada priroda pupi i cveta, svoju snagu usmeriš ka najvišoj svrsi svog duha i onome što tebe ispunjava. (Mart)

Vreme je da daš sebi dozvolu da ti svaki korak bude umetnost i da osvestiš da si ti sam/a unikatno umetničko delo Prirode! Tvoja budućnost je belo platno, ali ti držiš četkicu i boje su ti već date (tvoja vrednost, talenti i sposobnosti), samo čekaju da ih otkriješ. (Art)

Samo mudro, uzemljeno i najvažnije – iz srca.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

POSMATRANJE SVETA KROZ UMETNOST

EKLEKTIČNA SNAGA ŽENE 21. VEKA