in

PUT DO SEBE I NAZAD Thai Joga masaža

PIŠE: BOJAN BABIĆ, TERAPEUT I INSTRUKTOR TAJLANDSKE MASAŽE
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Kaže se da početak svakog puta počinje prvim korakom. Prvi korak je, međutim, samo jedan od mnogih prvih koje ćemo napraviti na putu ka onom što nazivamo ispunjenjem.

Ovo nije priča o tome kako pronaći svoju suštinu, ostvariti se kroz posao, partnera, porodicu… ovo je priča o poverenju, podršci, neosuđivanju, o zajedništvu… ovo je priča o izuzetnoj snazi neverbalne komunikacije kroz jedno od prvih čula koje razvijamo po rođenju, o čulu dodira… ovo je priča o masaži, tačnije o tajlandskoj ili thai joga masaži.

Ono što ovu izuzetnu formu rada sa telom izdvaja je vrlo jasan, blag, podržavajući pristup. Poverenje, osluškivanje, empatija i potpuna prisutnost su neke od bitnijih karakteristika koje terapeut unosi kao elemente u radu sa klijentom. U takvom prostoru jasne namere, potpune podrške i neosuđivanja, dolazimo u kontakt sa suštinskim delovima sebe, sa punim potencijalom koji nosimo kao ljudsko biće u svim aspektima. Upoznajemo sebe iznova, mnogo dublje i bez straha, i polako menjamo svoju strukturu i navike. Menjamo odnos sa nama samima, pa tako, korak po korak, i odnos sa bližnjima i svetom oko nas. Telo je fascinantna pojava i jedan od bezbroj kvaliteta koje nam svakodnevno pruža je istina. Telo ne laže i jasno komunicira svoje potrebe. Učeći da osluškujemo svoje telo, uspostavljamo komunikaciju sa sobom, a tako i sa drugima. Jedan od koraka ka uspostavljanju te razmene je put masaže.

Prisutna hiljadama godina u svim kulturama sveta, masaža je jedan od najstarijih oblika isceljujućih disciplina, koja se vrlo često koristila preventivno, ali možda i još češće u olakšavanju bolova, rehabilitaciji posle trauma i povreda, u ublažavanju psiho-fizičke i emotivne napetosti.

Iz širokog spektra različitih oblika i vrsta masaža, izdvaja se thai ili thai joga masaža kao jedna od kompletnijih, holističkih terapija.

Doktor Jivaka Kumar Bhaccha se smatra osnivačem tajlandske masaže. Bio je poznati lekar i hirurg u severnoj Indiji pre 2500 godina i savremenik i prijatelj Bude. Migracija budizma prema jugoistočnoj Aziji dovela je ovu jedinstvenu praksu na Tajland.

Tajlandska masaža je sveti ples, joga za 2 osobe. Koristeći elemente ayurvedskih i jogičkih praksi, akupresuru i principe budističke tradicije, tajlandska masaža se, pre svega, smatra duhovnom praksom, meditacijom u pokretu. Terapeut svojim jasnim, ali neopterećujućim prisustvom, takoreći osluškuje svog klijenta i prilagođava se kako bi na najbolji način podržao sve aspekte klijenta, kako na psiho-fizičkom, tako i na emotivnom i duhovnom planu. Tajlandska masaža se zasniva na konceptu energetskih linija Sen. Radeći na linijama koristeći akupresu i istezanje može se delovati na celo telo kako bismo oslobodili slobodan tok energije, kao i fizičke ili emotivne blokade. Tajlandska masaža se vrši na podu, bez upotrebe ulja, dok klijent leži u komotnoj odeći.

Tajlandska masaža promoviše opšte zdravlje i blagostanje i ima dvostruku namenu:

1) preventivno aktivira slobodan protok energije i poboljšava cirkulaciju tečnosti, varenje, kapacitet disanja, držanje tela, fleksibilnost, kao i oslobađanje od nervoze.

2) sa terapijskog aspekta, može da izleči veliki broj patologija kao što su bol u leđima, glavobolja, problemi sa digestivnim traktom, stres, nesanica, nervoza, mišićna zategnutost vrata i ramena, kao i mnoge druge.

www.thaiinflow.com

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BORD OD PAPIRA

ZNAŠ LI GDE IDEŠ ILITI PRIČA O TRAGAČU