in

OSLOBAĐANJE DISANJA ili učenje kako se uskladiti i teći sa tokom

PIŠE: PEĐA GNJATIĆ
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: PIXABAY.COM

“Disanje je osnovna moć tela i uma u fizičkom univerzumu. Ono očigledno pomaže u isceljenju svega.“ – Leonard Orr

Hiljadama godina, pa sve do današnjih dana, ljudi su koristili neverovatnu moć svesnog disanja, i to u mnoge svrhe, kao što su: isceljenje, razvoj svesnosti, oslobađanje od dnevnih stresova i teskobe, totalni reset nervnog sistema i energizacija tela, povezivanje sa višim silama/duhovnim vodičima, itd.

Međutim, jedna od najvažnijih svrha je svakako buđenje i uspostavljanje prvobitnog stanja ljubavi, mira, harmonije i nevinosti, iz koga smo i započeli svoj život.

Da bi se to (najvažnije) desilo, sve što treba da naučimo, na kraju krajeva, zapravo je da se puštamo pri izdahu i otvaramo pri udahu, dovoljno dugo.

Jer, jedino tako možemo da (ot)pustimo staro – stare misli, mentalne slike i verovanja o sebi i svetu, brige, probleme, stresove, strahove, traume, samosabotaže, ustajali vazduh i toksine, sve drugo što je zaista nepotrebno u našem životu – pre nego što se otvorimo prema novom – novi perceptivni prostor, obilje različitih senzacija, misli, perspektiva, iskustava i mogućnosti.

Drugim rečima, jedino tako učimo kako da se usklađujemo i tečemo (kao jedno) sa životom, što je esencijalna dobrobit prolaženja kroz proces oslobađanja disanja.

METOD OSLOBAĐANJA DISANJA (OD)

Oslobađanje disanja kao metod je nastao usled jasne namere da:

  1. pogledamo direktno istini u oči do same srži
  2. ubrzamo prirodni evolutivni proces
  3. živimo ko i šta smo mi stvarno.

 

On se sastoji od krajnje jednostavne i sasvim prirodne tehnike svesnog povezanog disanja koje se svodi na cirkularno uzmi-pusti dah, to jest otvaranja pri udahu i puštanja pri izdahu, pristupa koji se podučava u Vipasana meditaciji, tj. ključnoj tački Budinog učenja.

KAKO DELUJE OD?

OD deluje po spasonosnom principu iz Jevanđelja po Tomi: Ako iznesete ono što je u vama, to što ste izneli spasiće vas. Ako ne iznesete ono što je u vama, to što niste izneli uništiće vas.

Ključna moć oslobađanja disanja je upravo u tome: u učenju da kroz izdah pustite – da izađe na svetlo dana – sve to što grčevito držite u nesvesnom, zato što je to JEDINI NAČIN do isceljenja ili spasa.

Isto tako, OD deluje po principu direktne veze između blagostanja telo/uma/duše i slobodnog disanja. Primena metoda OD aktivira i akumulira obilje životne energije (prana, chi, ki) u telu i umu koja, usput, tera napolje sve psihofizičke nečistoće. To je tako prosto.

ŠTA OD OBUHVATA I KAKO SE RADI?

OD obuhvata: upoznavanje i upućivanje u tehniku i pristup; pripremno zagrevajuće vežbanje kroz jogu ili slobodne intuitivne pokrete; prolaženje kroz sesiju oslobađanja disanja u trajanju od 60-75 min; razmena feedbacka i dodatna podrška.

Nakon pripreme, legnete u savasanu (relaksacionu pozu) i počnete da primenjujete svesno povezano disanje, ili cirkularno uzimanje i puštanje daha. Nakon 10-15 min takvog oslobađajućeg disanja, dolazi do spontane restimulacije nesvesnog neisprocesiranog sadržaja, koji u ostatku sesije (približno 60 min), a uz pomoć “disanja kroz to”, bezuslovnog prihvatanja i aktivne podrške voditelja sesije, uspevate da potpuno proživite i integrišete.

KAKO DA ZNATE DA LI STE SPREMNI ZA OSLOBAĐANJE DISANJA?

Ukoliko iskustveno znate, van svake sumnje, da ne možete da pobegnete od suočavanja sa istinom onoga što jeste. A pogotovo ako ste svesni da vas i sama pomisao da bežite (glavom bez obzira) skupo košta.

Detaljnije informacije pogledajte ovde.

FOTO: JELENA JANKOVIĆ

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BUDI SVOJA, BUDI SLOBODNA

BUDI AUTENTIČNA