in

PROMENA UVERENJA O SOPSTVENOJ VREDNOSTI

PIŠE: SNEŽANA PROKIĆ, ASTROLOG I LIFE COACH

“Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže… i pobediš!”

Izgovara Nebojša Glogovac u filmu “Nebeska udica”.

Priča koja je pred vama, odigrava se između autorke teksta, u daljem tekstu opisana kao Astro Saveta (AS), i potencijalne klijentkinje, nazvane Bojana (B), čiji lik je izmišljen, inspirisan svim negativnim uverenjima sa kojima se autorka sretala u radu sa klijentima, kroz tumačenja natalnih karti i regresoterapija, a odnose se na ljubav.

“Draga Astro Saveta, znam da je za vas minut dva posla, a meni vrlo važno da mi odgovorite, da li ja, Rak Riba, da uđem u vezu sa Jarcem Devicom, i šta od njega mogu da očekujem? Upoznali smo se preko interneta i sve vreme obećava da će da dođe da me vidi. Jel’ neki prevarant ili je iskren da se zaljubio kao nikad do sada? Hvala.” znatiželjna Bojana

“Draga Bojana, odgovor na ovo pitanje iziskuje znatno više vremena nego što ste vi pretpostavili. Analiza njegove i vaše natalne karte, pregleda šta njemu a šta vama treba, kako bi veza mogla da traje duže. Tek onda se kroz uporedni horoskop vidi vaše međusobno slaganje, i kako će veza da se razvija kroz vreme. Moj odgovor vama, a da ne gledam natalne karte je da dozvolite da se međusobno upoznate kroz druženje i da on ispuni obećanje i dođe lično da vas upozna.” Astro Saveta

B: “Kako mislite šta meni treba? Ljubav, vernost, brak, poverenje, da želi i može da ima decu sa mnom, da je nežan i topao prema meni, da je situiran i može da me izdržava dok sam trudna, da je interesantan i ne smara me svojim pričama, da nije posesivan i da mi da svu slobodu koja mi treba, da ne flertuje sa drugim ženama, da je zgodan u prirodi kao na slikama koje mi šalje. On se predstavlja da je ovakav, tako da sam se baš zaljubila!”

AS: ”Upravo ste opisali savršenog muškarca, koga je vrlo teško pronaći, jer su retki. Zaboravili ste da u svojim potrebama napišete seks, koji je važan za pravljenje dece koju želite. Niste napisali da vam je važno da je slobodan, tj da nije oženjen i nije u vezi. Po opisu koji ste napisali, rekla bih da vi očekujete savršenu ljubav, ili kako mladi vole da kažu, vi očekujete princa na belom konju. Predlažem da pogledamo vašu natalnu kartu i vidimo šta vama stvarno treba. i koje strahove, ljutnje i tuge imate prema muškarcima, kako bih kroz regresoterapiju mogla da vam pomognem da ih osvestite i promenite.”

B: “Nemam ja strahove i ljutnje prema muškarcima. Samo kroz svoja prethodna iskustva znam šta više ne želim. U jednoj vezi sam bila varana, i na kraju ostavljena, iako sam prešla preko svega. U drugoj je muškarac bio ludo zaljubljen u mene i vrlo posesivan i nisam nigde smela sama da idem, morala sam stalno da mu se javljam. U trećoj sam morala da izdržavam momka jer on nije mogao da nađe posao. U četvrtoj sam bila samo usputna seksualna veza, dolazio je jednom u dva-tri meseca. U petoj sam bila ljubavnica oženjenog muškarca koji se stalno jadao kako mu je brak propao, i kako želi da se razvede, ali ne može jer su deca mala i da ne bi delio finansije. To sve ne želim. Samo želim normalnog momka.”

AS: “Volela bih da mi kažete koliko dugo ste ostali u svakoj od veza.”

B: “U prvoj vezi sam bila 5 godina, u drugoj 2 godine, u trećoj 3 godine, u četvrtoj godinu i po dana, u petoj čak 4 godine. U svakoj sam na kraju ja bila ostavljena. Sama sam već godinu dana, i ne znam kako sam izdržala toliko dugo da budem sama. Pritom mi se niko nije svideo. Da mi se nije pojavio ovaj čovek preko interneta, da mi zaleči sve rane, mislim da bih poludela od samoće.”

AS: “Iz vaših opisa veza, i toga da ste sve vreme u nekoj od veza, rekla bih da imate više negativnih uverenja, o sebi i svojoj vrednosti, koje vas vode iz jedne u drugu vezu, u kojima ne dobijate to što želite, već samo mrvice vaših potreba. Iz straha od samoće, i uverenja da niste vredni ljubavi, da ne zaslužujete uzajamnu ljubav, ostajali ste u vezama koje vam ne odgovoraju, plašeći se da se niko drugi nov, bolji, ko vas ceni neće pojaviti. Strah od samoće unosi nemire u svakodnevni život, i drži vas “zarobljenu” u vezama u kojima znate da ste dobili manje nego što ste dali.

Iz vaše natalne karte može da se vidi ZAŠTO ste nesigurni u sebe i sopstvenu vrednost, da li ste imali i imate hrabrosti i snage da izgovorite svakom od njih šta vam treba i šta vam smeta, i da nakon toga postavite sopstvene granice, preko kojih nećete dalje dozvoliti da momci prelaze. Nesigurnost dovodi do toga da ostajemo duže u vezama, čekajući da se neko čudo desi, i momci shvate da ste ipak vi najbolja za njih. Možda imate i uverenje da ako ikoga vi ostavite, posle vas niko drugi neće hteti.”

B: “Ja sam bila sigurna da su sve ovo karmičke veze koje moram da izdržim da bih zaslužila pravu ljubav. U pravu ste, verovala sam da će tokom vremena oni shvatiti da sam prava i najbolja za njih, da će promeniti svoje ponašanje prema meni.“

AS: ”Uverenja koja sam vam nabrojala su neka od onih koja mi stvorimo, kako ne bi ponavljali iste greške, iznova i iznova. Na žalost, na taj način, samo sebe kažnjavamo da ostanemo u vezama koje nam ne odgovaraju. Time sve manje i manje cenimo sebe, jer iz jedne loše veze ulazimo u drugu lošu. I ne primećujemo sve one “normalne” momke koji bi nas voleli kako nama treba. I koliko god mislili da će izdržavanje loših veza doneti nagradu, neće. Nagrada dolazi tek kad promenimo svoja uverenja o sopstvenoj vrednosti.”

B: ”Primećujem sve momke oko sebe, ali svi drugi nisu me fizički privlačili, i nisam mogla da budem ni sa jednim od onih koji su fini i dobri prema meni. Ovaj momak preko interneta je prvi koji hvali moje kvalitete, ne ističući moje mane, a da mi se sviđa.”

AS: “Možda imate i uverenje da se ljubav pokazuje time što vas neko kinji i nipodaštava. Dok god imate sva ova uverenja, teško da možete da privučete nekog ko bi vas iskreno voleo. Tako da će vreme pokazati koliko je ovaj novi momak slatkorečiv, a koliko stvarno iskren.”

B: “Iz svega što ste mi napisali, rekla bih da sam ja sasvim nesvesno ulazila u sve veze, privučena isključivo fizičkom privlačnošću, a ostajala da bih sebe mučila, dok se ne naučim šta mi treba a šta neću, i da izađem iz veza čim izgovorim, a momak ne promeni ponašanje”.

AS: “Odličan zaključak. Možemo da proverimo sva uverenja koja sam pomenula i da ih promenimo zajedno. Za taj dubok rad na sebi, treba da budete hrabri, istrajni i uporni, dok ne zavolite i prihvatite sebe takvu kakva jeste, I onda polako postajete sve vrednija i bolja sebi. Jer tek onda mogu drugi da vas cene. Ne poštujući sebe, uzaludno čekate da vas neko poštuje i ceni.”

B: ”Hvala za sve što ste mi napisali. Sad sam zadovoljna što sam bila odvažna da vas pitam za savet. Nisam ni znala koliko mi ne poznajemo sami sebe, a želimo da nam drugi čine i “čitaju” naše potrebe i želje.“

AS: ”Važno je biti odvažan, da upoznamo sebe i svoje mane, strahove, tuge, ljutnje. I da ih prihvatimo da su sastavni deo naše ličnosti. Menjajući svoja uverenja, postajemo celovitiji, snažniji i svesniji svoje vrednosti. Tek tada znamo šta nam treba i koga želimo da privučemo u svoj život. I zapamtite, mi zračimo ono što jesmo, a ne ono što želimo da budemo.”

B: “Tek sad shvatam koliko vam je površno izgledalo moje pitanje. Hvala vam što ste mi detaljno osvestili moje nesvesno ponašanje.”

AS: ”Hvala vama što ste bili spremni da se suočite sa svojim ljubavnim pričama. Ukoliko želite da radimo zajedno na vašem samopouzdanju, javite se. Grlim vas.“

Dotle, nema odustajanja od ljubavi. Uživajte u dopisivanju sa momkom, i pozovite ga da se odvaži i dođe da vas lično upozna. Sad kad znate svoje obrasce ponašanja u vezama, možete da ih menjate. I radujte se svakoj vezi. Iz njih učite bolje nego iz svih knjiga. Za kraj, zapamtite, kad je čovek otvoren za izazove, i odvažan da ne odustane od sebe i ljubavi, tada je vreme da se desi bajka.”

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

TEBI, MILA MOJA!

VAŽNOST ODVAŽNOSTI