in

PROBUDI SVOJ PLES

Marija Rudić           Vesna Erac

AUTORKE TEKSTA I VODITELJKE PROGRAMA: MARIJA RUDIĆ, VERA ERAC
FOTOGRAFIJE: BRANKICA IVANOVIĆ

Probudi svoj ples je plesni program sastavljen od ciklusa radionica baziranih na slobodnom pokretu i plesu, i namenjen je svima koji su znatiželjni da dublje zavire u svoje telo i oslušnu šta ono želi da izrazi kroz ples i pokret. Svima onima koji su spremni da svoj ples probude i izraze, a nisu sigurni kako. Svima onima koji su odvažni da prevaziđu stidljivost i poslušaju autentičnu priču svog tela. Ovo nije ples naučenih koraka, ovo je ples vašeg bića i vaše kreativnosti koja čeka priliku da se izrazi.

Ples je od davnina deo ljudskog iskustva i naš prirodan način izražavanja sebe. Ne morate biti ni talentovani, ni fizički izuzetno spremni, ne morate posedovati nikakvo prethodno iskustvo, niti posebne psihološke kvalitete da biste mogli da se krećete i plešete. Pa, čak i kada imate fizičkih ograničenja, vi i dalje možete da plešete. Za nas ples nije samo igra, već sržni i prirodni deo našeg bića, koji postoji u svima nama, a ne samo u profesionalnim plesačima i čeka svoju priliku da se ispolji. Ako ste živi – vi možete da plešete, a kad plešete – postoji velika šansa da ćete se osećati još više živim, jer će se sve što ste vi, pokrenuti – telo-um-emocije-duh. Jednostavno, ples tako “radi”. Na žalost, nekim ljudima nije lako da se prepuste plesu, a poneko i zaboravi koliko je to bogato mesto, mnogima treba ohrabrenje i podrška, i upravo zbog tih ljudi je nastao naš program – kao uvod, podsetnik, putokaz… Svi su dobrodošli, bez obzira na godine, plesno iskustvo, fizičku kondiciju. Naročito su dobrodošli oni koji misle da ne znaju da plešu!

Tokom programa istražujemo osnovna plesna mesta i njegove elemente. Kroz različite predloge za istraživanje i uz vođenje istražujemo naše telo, naš pokret, zvuk, prostor, nas iznutra ili u odnosu prema drugima, i nas u kontaktu. Svaka radionica se bavi jednom temom koje zajedno čine celinu i zato je važno kontinuirano učešće. Stalna grupa učesnika je važna, jer predstavlja sigurno mesto za istraživanje plesa i pokreta koji želi da se izrazi, bude vidljiv i jasan nama samima ili okruženju. To je mesto gde možemo bez cenzure i stegnutosti da izrazimo svoju kreativnost, ulazimo u plesne susrete bez nelagode i straha da nećemo biti prihvaćeni. Mesto gde u svom sopstvenom ritmu i u skladu sa ličnim mogućnostima i potrebama istražujemo priče našeg tela, nekada sami, nekada u paru, a nekada nošeni energijom grupe.

Naša uloga kao voditeljki programa je da u tom istraživanju pomognemo, dajući podršku i inspiraciju i predloge za istraživanje. Mera ili dubina do koje se učesnici uključuju u proces zavisi samo od njih. Ništa ne naređujemo, niti pokazujemo kako pokret ili ples treba da izgleda, jer ples je, po našem uverenju, lična i kreativna stvar i svako od nas ga iznova otkriva i istražuje. Naša uloga nije da učesnike učimo da postanu plesači i plesačice, nego da se oslobode blokada poput srama koje često stižu iz uma i sprečavaju naš plesni izraz. Na ovom plesnom putovanju, svi zajedno kreiramo prostor za istraživanje i ples, ali je naše iskustvo da se u tom zajednički stvorenom prostoru često dogodi da posadimo seme i za male i postepene lične promene… Jer, ovde ne plešemo plesa radi, nego i života radi. Ono što se dogodi je da se probudi više sluha za naše telo i njegove potrebe, da bivamo više u stanju da ostvarimo svestan, celovit i nežan kontakt sa sobom, kao i kvalitetniji i ispunjeniji odnos sa drugima. Ukratko, verujemo da je moguće, zahvaljujući Plesu, reći DA Životu.

Program Probudi svoj ples postoji od januara 2015. godine i odvija se dva puta godišnje u Beogradu. Za info o programu pišite na probudisvojples@ gmail.com

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BIRAM DA KAŽEM

POGLED KROZ OBJEKTIV