in

POGLED KROZ OBJEKTIV

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović, rođena je Kruševljanka. Diplomirala je fotografiju 2004. godine na Akademiji umetnosti BK, u klasi profesora Milana Aleksića. Završila je i Menadžment kulture i umetnosti na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Samostalno je izlagala u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Požegi, Užicu, Beogradu. Iza nje je i preko 50 grupnih izložbi. Vesela, direktna i odgovorna osnivač i predavač u „Fabrici Fotografa“, u kojoj se okupljaju i uče o fotografskom zanatu zaljubljenici pisanja svetlošću. Njena kreativna „fabrika“ proizvodi umetnost, umrežava kreativce i stvaraoce. Strast su joj putovanja, ljudi, knjige u kojima nalazi inspiraciju, live koncerti. Ukoliko niste uspeli da vidite njenu umetničku izložbu „WoMen” koja je prošle godine bila postavljena u Beogradu, istu ćete moći pogledati u „Umetničkoj galeriji“ u Kruševcu od 4. do 31. marta 2016. godine.

Aleksandra Popović

TVOJE FOTOGRAFSKO OKO VIDI SVET LEPŠIM, REALNIJIM ILI BRUTALNIJIM OD ONOGA ŠTO ON JESTE? KAKO KROZ FOTO-OBJEKTIV DOČARAVAŠ POSMATRAČIMA STVARNOST?
Sve zavisi od raspoloženja i inspiracije hoće li svet biti lep, realan ili brutalan. Ponekad zavisi i od godišnjeg doba. Lepota jeste u oku posmatrača, ali zavisi od inspiracije.

ŠTA TI JE DONELA FOTOGRAFIJA KAO ŽIVOT U TVOM PROFESIONALNOM OPREDELJENJU?
Kad se okrenem oko sebe, mali broj ljudi radi ono što zaista voli. Mene je fotografija učinila srećnom osobom, ostvarila sam svoje dečje snove. Preko fotografije redovno hranim svoju maštu, namirim radoznalost.

KOJOJ VRSTI FOTOGRAFIJE TEŽIŠ: DOKUMENTARNOJ, UMETNIČKOJ, REKLAMNOJ? I ZAŠTO TA VRSTA FOTOGRAFIJE KAO IZBOR?
Teško bih mogla da se definišem ovde. Radim sve, možda mi je najdalja dokumentarna. Ono što radim za svoju dušu ubraja se u konceptualnu (iako sam sve vreme studiranja bežala od toga).

TVOJA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U NOVEMBRU MESECU 2015. GODINE „WOMEN“ UZBURKALA JE JAVNOST. VRLO DIREKTNO PREDSTAVILA SI ŽENE KROZ SVOJ OBJEKTIV OBUČENE U MUŠKE GAĆE. KOJA JE BILA OSNOVNA IDEJA?
Prvobitna ideja je bila da se skrene pažnja da i jakim ženama treba zagrljaj i podrška. Da, one rade dosta toga same, ali ne zato što to svim srcem žele, nego zato što moraju. Muškarci su počeli da beže od uspešnih žena.  Sada, dva i po meseca posle izložbe, mogu reći da se u mom okruženju dosta toga promenilo, da su nam ženske priče drugačije, tako da mi je misija uspela.

KAKO SU SE MODELI UOPŠTE OSEĆALI DOK SU POZIRALI PRED OBJEKTIVOM? KAO DA IM JE MUŠKI DONJI VEŠ ZAISTA DEO NJIH ILI JE BILO POMEŠANIH EMOCIJA?
Pre svakog snimanja sam obavljala razgovore sa modelima, ispijala kafe i dogovarala se oko svih detalja, pa pošto smo pripremljene ulazile na snimanje, najduže snimanje je trajalo pet minuta. Neverovatno, ali svaka žena je imala najveći osmeh i istu rečenicu: Jao, kako su udobne!

DIKRETORICA SI I VLASNICA FOTO-ŠKOLE FABRIKA FOTOGRAFA U BEOGRADU KOJU POHAĐAJU ZALJUBLJENICI U PISANJE SVETLOŠĆU. KAKO JE NASTALA IDEJA O OTVARANJU FOTO-ŠKOLE?
Napustila sam stalan posao u jednom časopisu, jer sam bila nezadovoljna. Par godina pre toga sam se bavila isključivo komercijalnom fotografijom i to je ubilo svu ljubav prema fotografiji koju sam imala. Tada sam digla ruke od fotografije, ali sam rešila da znanje prenesem ljudima koji žele da nauče. Posle godinu i po dana, ponovo sam se latila fotoaparata, i sada sa istom strašću fotografišem kao i kad sam upisala akademiju.

KAKO SEBE VIDIŠ KROZ 5 GODINA KROZ FOTO OBJEKTIV?
Imaću tada 40 godina i nadam se da ću biti srećna i zadovoljna. Shvatila sam da godine sa sobom nose po koju boru, ali i znanje i iskustvo, koje izazivaju osećaj sreće. Tako da verujem da kad budem tada stala u kadar da će fotografije odisati mnogo većom srećom nego pre 5 godina.

TEMA BROJA RYL MAGAZINA JE RECI NE, OTVORI SE KA DA. ČEMU KAŽEŠ NE I ZA KAKVO DA SI OTVORENA?
Rekla sam NE pre 8 meseci šećeru, mleku i brašnu, samim tim i najvećem poroku – PALAČINKAMA. To mi je bio najveći izazov u životu. Priznajem da ima dana kad patim zbog te oduke, ali se mnogo bolje osećam. Uvek sam otvorena da kažem DA novim destinacijama i ljudima. Svako putovanje i poznanstvo me čini bogatijom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PROBUDI SVOJ PLES

DA LI JE UNIVERZUM PRIJATELJSKO MESTO?