in

NJEN SVET JE SVET

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IRENA GRUJIĆ

IRENA GRUJIĆ JE MAGISTAR PRIRODNIH NAUKA I SVETSKA PUTNICA. ZA SEBE KAŽE DA JE SA­NJAR, ZALJUBLJENIK U DALJINE I LJUBITELJ UMETNOSTI. NADA SE DA ĆE U SKORIJOJ BUDUĆ­NOSTI OBJAVITI SVOJ PRVI ROMAN, NA KOME RADI GODINAMA (ŽANR – MAGIČNI REALIZAM). NA INSTAGRAMU SE POTPISUJE KAO IKA.IMPOSSIBLE_ONE. VEDROG DUHA, MIRNOG HODA, KORAČA SVOJIM PUTEVIMA PO PLANETI ZEMLJI.

ŽIVELA SI U LONDONU. KAKVA ISKUSTVA NOSIŠ IZ ENGLESKE?

Sa Londonom mi se desila ljubav na prvi po­gled. Za nekog kao što sam ja, velikog ljubitelja pozorišne scene, mjuzikala, sporta i koncerata, London je savršeno mesto za život. Kako god da poželite da provedete vreme, ovaj grad će vam izaći u susret. Bogato kulturno nasleđe, mnoštvo muzeja i galerija, izuzetan noćni život i šoping za svačiji džep, čine ovu kosmopolit­sku prestonicu jednom od najatraktivnijih turis­tičkih destinacija. U Londonu sam i studirala i radila, pa mi je svaki dan bio ispunjen od ranog jutra, do kasno u noć. Ponekad je bilo naporno, ali sam uživala u svakom trenutku. Definitivno je grad kom se uvek rado vraćam. Jer, kao što je Semjuel Džonson davno rekao: Kada se čovek umori od Londona, umorio se od života.

DANAS ŽIVIŠ U SVETU. NON-STOP SI NA NEKOM KRAJU PLANETE U HODU, FOTKAŠ, PIŠEŠ I RADIŠ. NOMAD SI 21. VEKA. DA LI UŽIVAŠ U TOME?

Beskrajno uživam! Od najranijeg detinjstva maštam da obiđem svet, tako da su lutanje kontinentima, upoznavanje planete i otkrivanje nepoznatog postali deo moje svakodnevnice. Polako i strpljivo ostvarujem jedan po jedan san. Lista već štikliranih stavki je veoma duga, ali postoji mnogo želja, koje sebi još uvek nisam ispunila.

ŠTA SI SVE DO SADA OBIŠLA?

Do sada sam obišla 47 zemalja, od kojih 26 evropskih. Poslednjih godina su mi prioritet daleke destinacije, a evropske gradove obilazim između prekookeanskih putovanja. Prva dale­ka destinacija mi je bila Argentina, davne 2009. godine. Kada planiram putovanje, odlučujem se za neku od zemalja koje su mi godinama u samom vrhu prioriteta za posetiti. Sa liste sam štiklirala mnoge najželjenije destinacije, kao i dosta stvari, koje sam želela da uradim – učila sam da surfujem na Baliju, da plešem tango u Buenos Airesu i salsu u Havani, spavala u bun­galovima na vodi na Maldivima, postala hadži, nakon posete Izraelu i Palestini, šetala Kineskim zidom, pozirala u šumi bambusa i slikala se sa Hačikom u Japanu, jahala slona na Šri Lanci. Krstarila sam Amazonom, posetila džunglu i Manaus (kao devojčica sam bila zaljubljena u strip junaka Mister Noa), favelu u Rio de Žaneiru, spuštala se biciklom niz Stazu smrti u Boliviji, videla Maču Pikču u Peruu i pustinju Atakamu u Čileu. Bila sam i na gotovo svim najznačajnijim svetskim sportskim događajima, od Olimpijade, Vimbldona i Askota, fudbalskih, košarkaških i drugih utakmica, do trke Formule 1 u Monte Karlu. Neostvarene želje su mi finale američkog fudbala i ujedno najznačajniji sportski događaj – Superbowl, kao i boks meč u Las Vegasu.

IMAŠ FENOMENALAN SAJT O PUTOVANJIMA. MODER­AN, VIZUELNO SJAJAN, PIŠEŠ NA ENGLESKOM JEZIKU I IMAŠ VELIKI BROJ PRATILACA. KOLIKO TE LJUDI, KOJI TE PRATE, INSPIRIŠU DA RADIŠ JOŠ VIŠE I BOLJE?

Veoma me inspirišu, svaki komentar i poruka su mi potvrda da postoje oni kojima se dopada to što radim. Uskoro ću se ozbiljnije posvetiti svom blogu i objaviti mnoge putopise, koji godinama čekaju da budu pročitani. Postoji mnogo toga što želim da podelim sa putnicima, naročito oni­ma koji putuju samostalno.

DA LI BI SE MENJALA ZA RADNO VREME OD 8 DO 16 ČASOVA?

Freelance nije bio moj prvobitni izbor, ali je postao način života, koji ne bih menjala. Nai­me, po povratku iz Londona, i pored svoja tri master zvanja, bezuspešno sam pokušavala da pronađem posao. Bilo je potrebno vremena da prihvatim činjenicu da kvalifikacije, znanje i sposobnost nisu uvek od presudnog značaja da se nađete na listi kandidata poželjnih za neko radno mesto.

ŠTA TI SMETA NA PUTOVANJIMA?

U principu, malo toga. Uzbuđenje zbog nove destinacije čini da ne primetim ili zatvorim oči pred sitnim nedostacima. Nisam previše zahtev­na, volim internacionalne kuhinje i uživam u up­oznavanju novih kultura, pa mi je i tolerancija za sve neuobičajeno i drugačije od našeg veoma velika. Lepota je u prihvatanju različitosti, širen­ju vidika i sticanju novih iskustava, koja obo­gaćuju život.

DA LI USPEŠ DA SE SPREMIŠ ZA SVAKO PUTOVANJE?

Najčešće da. Ponekad promakne neki detalj, ali što se tiče same organizacije, tu sebi ne dozvol­javam greške. Veoma mi je važno da, kada već otputujem negde, ne gubim vreme na stvari koje sam mogla obaviti i organizovati pre polaska. Ipak, postoji i ono što se ne može kontrolisati – prehlade, povrede, vremenske nepogode, otka­zani letovi. Ali, bez obzira na okolnosti, trudim se da izvučem maksimum iz svake nepredviđe­ne situacije u kojoj se nađem.

TVOJA TOP DESTINACIJA I ZAŠTO?

Nažalost, još uvek nisam obišla svaki kontinent, tako da nemam potpuni doživljaj planete, osim iz knjiga i TV reportaža. Od destinacija koje sam posetila su to definitivno Kuba i Japan, kao na­jspecifičnije od svih zemalja, koje sam obišla do sada. Takođe bih na ovu listu dodala i Južnu Ameriku, kontinent na kome možete videti sve: prašume, pustinje, ugašene i aktivne vulkane, visoke planine, gejzere, moćne reke – jednom rečju, bogatstvo i različitost reljefa, klimatskih uslova i kultura. Ako govorimo o top destinaciji o kojoj maštam, to su definitivno Havaji. Davno sam odlučila sa ću se venčati (ili provesti mede­ni mesec) na plaži nekog od havajskih ostrva.

„ZAVRTI KOMPAS, POKRENI S(V)E“ JE TEMA JANUARSKOG IZDANJA MAGAZINA RYL. U KOM PRAVCU JE OKRENUT TVOJ KOMPAS? KOJA SU SLEDEĆA KRETANJA?

Novogodišnje praznike ću provesti u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, a februar je rezervisan za Iran – biće to jubilarna, 50. zemlja, koju ću štiklirati na svojoj putničkoj listi. Nadam se da ću u novoj 2019. ispuniti još neke od svojih dečjih snova: safari u Africi, Kilimandžaro, Himalaje ili Indiju. Severna Amerika je u planu za drugu polovinu godine.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

POKRENI KOMPAS ZAVRTI S(V)E

LEPO SE LEPIM OBOGAĆUJE