in

CELEBRITY CULTURE

PIŠE: ANIMA MUNDI
INTERVJU: STEFAN SOKOLOVSKI

FOTOGRAFIJE: STEFAN SOKOLOVSKI
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: DANIEL JOVESKI

STEFAN SOKOLOVSKI, FOTOGRAF, ROĐEN JE 1977. GODINE, U KUMANOVU. ZAVRŠIO JE FILMSKU AKADEMIJU, ODSEK FOTO­GRAFIJA, NA UNIVERZITETU AUDIOVIZU­ELNIH UMETNOSTI EFTA SKOPLJE – PA­RIS – ROTTERDAM. RADI USPEŠNO KAO FREELENCER U MODNOJ I UMETNIČKOJ FOTOGRAFIJI. SVOJU LJUBAV PREMA FO­TOGRAFIJI OTKRIO JE S 15 GODINA.

NJEGOVE FOTOGRAFIJE SU OBJAVLJENE U MNOGOBROJNIM MAGAZINIMA U MA­KEDONIJI I REGIONU. IZLAGAO JE U MA­KEDONIJI, SRBIJI, PORTUGALU, AMERICI, NEMAČKOJ.

POČETKOM DECEMBRA 2018. GODINE, IMAO SI SVOJU PRVU SAMOSTALNU IZLOŽBU FOTOGRAFIJA „CELEBRITY CULTURE“ U SKOPLJU. ČIME SI SE PREDSTAVIO?

Izložio sam svojih 30 fotografija, na ko­jima su poznate ličnosti iz naše države. Sama ideja za CELEBRITY CULTURE je bila da prikažem kako naše javne ličnos­ti izgledaju profesionalno, javno, i kako izgledaju privatno, svakodnevno, odnosno bez filtera, kad nema kamera, bliceva. Kon­trast tih realnosti i paralela između njih me je inspirisala da to izaberem kao temu za moj diplomski rad, za završetak mojih aka­demskih studija fotografije.

IZLOŽBA JE BILA TOLIKO POSEĆENA DA JE DOBILA NOV TERMIN I PRODUŽILI STE JE. DA LI SI PONO­SAN NA SEBE I SVOJ RAD?

Iskreno, jesam zaista. Nisam očekivao baš toliki odziv i interes publike, komentari su stizali sa svih strana, bilo je baš značajnih reakcija i različitih mišljenja, naravno sve pozitivnih. Na samom otvaranju izložbe je bilo oko 600 gostiju i vladala je dobra ener­gija, jer su svi bili lepi, fini, jedno kulturno, sofisticirano društvo. Prava uživancija!

TVOJ AKCENAT JE NA BEAUTY, FASHION FOTOGRAFIJI. ZAŠTO TAJ IZBOR?

Jer to jednostavno volim! Svako voli vi­deti lepe i skockane stvari, lepe za oko. Obožavam žene kao inspiraciju, različito našminkane, doterane, transformisane, samouverene, snažne, nežne, skromne i neskromne, uvek tanke, uvek sa jakim cr­tama i uvek upečatljive. Moda je takođe moja svakodnevnica, moj personalitet, deo mene, i to prenosim na svoj rad.

DA LI ŽENE VOLE DA SE FOTOGRAFIŠU I ZAŠTO?

Daaaaa, naravno! I te kako! Samo neke kažu da ne ispadnu lepo na fotkama, pa te tim rečima stimulišu da ih ti najbolje foto­grafišeš i inspirišeš. Moje mišljenje je da svaka žena voli sebe da vidi u najboljem svetlu i na najboljoj strani. Plus, fotogra­fija je nešto što večno traje i ostaje, tako da dokaz svoje mladosti, lepote u fizičkom izgledu, svako želi da ovekoveči!

KADA FOTOGRAFIŠEŠ PORTRET, ŠTA POKUŠAVAŠ DA NAM DOČARAŠ?

Najviše lepotu i dušu modela, odnosno njihov karakter, simbol, najdominantniju odliku i pretežno njihov stil.

KOGA VOLIŠ NAJVIŠE DA FOTKAŠ?

Svoje drage i bliske prijateljice, koje su moji verni dugogodišnji modeli i saradnici.

BIO SI 2018. GODINE UČESNIK FOTOSOFIJE 13, KOD SJAJNOG DAMIRA HOYKE. KAKVA ISKUSTVA NOSIŠ SA TOG WORKSHOPA?

To je bilo zaista divno iskustvo, mnoštvo svakakvih momenata i najrazličitijih emo­cija. Sve je veoma poučno, interesantno, dinamično i socijalno druženje i učenje, a sa druge strane naporno, zahtevno i malo iscrpujuće iskustvo. Ali bih ga preporučio svakom fotografu, bez obzira kojim tipom fotografije se bavi. To je definitivno must go ukoliko imaš priliku i kvalifikaciju.

TVOJI PLANOVI U 2019. GODINI?

Da produžim i ostvarim neke privatne projekte, da održim svoj status, nad­am se još velikoj i drugačijoj inspiraciji, dobroj saradnji, uživanju u već isplan­iranim putovanjima! Uz dobro zdravlje i malo sreće, nadam se konačno jednoj selidbi ove godine!

TEMA MESECA JANUARA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „ZAVRTI KOMPAS, POKRENI S(V)E“. GDE SI SE TI POKRENUO?

Uh! Na sve strane!

Svi bliski prijatelji i saradnici koji me dobro poznaju, znaju da sam baš svu­da! Taman počnem sa nekim svojim projektom, dolazi hrpa novih klijenata i uvek radim nedeljno bar 3 editorijala i fotkanja, koje tek za mesec-dva, nekad čak i tri meseca, objavim!

Radio sam dve izložbe ove godine, po­setio sam 12 evropskih zemalja i jedva čekam novu godinu da posetim neke nove!

ŠTA MISLITE?

GALERIJA BORIS

SHWAMPY