in

NEGUJTE SE 100% PRIRODNO

PIŠE: DIPL. KOZMETIČARKA TANJA ČOPA, STRUČNA KONSULTANTKINJA ZA PRIRODNU NEGU KOŽE
FOTO: PIXABAY.COM

Došlo je vreme da 100% prirodna kozmetika i nega postanu „IN“ , jer su ljudi shvatili važnost prirode i instinktivno joj se vraćaju. Priroda nas je stvorila, ona nas najbolje poznaje i ume da brine o nama.

Drugačiji odnos prema hrani počeo se razvijati pre nekoliko godina, a odmah zatim i prema kozmetici.

Najbržu vezu kože s prirodom je moguće ostvariti preko 100% prirodne kozmetike.

Svi jako dobro znamo koliko je ritual nege kože važan, ali ne smemo zaboraviti kako su jednako važni i sastojci proizvoda koje koristimo. Prednosti prirodne kozmetike su nanošenje na kožu proizvoda od osnovnih prirodnih sastojaka koji ne sadrže parabene, veštačke boje i mirise, veštačke konzervanse, nisu testirani na životinjama.

Prirodna kozmetika, zbog toga što ne sadrži veštačke konzervanse, uvek je sveža.

Koža je polupropustljiva membrana. Sve što na nju stavimo, apsorbovaće se i ući u krvotok. Zato je najbolje da smo upoznati sa sastavom proizvoda i njegovom lekovitošću i delotvornošću.

Važno je da kozmetički proizvod koji svakodnevno nanosite na kožu bude sačinjen od što više prirodnih sastojaka, visokokvalitetnih ulja i biljnih ekstrakata. Učinak takve kreme blagotvoran je za kožu, a s vremenom daje dobre rezultate.

Biljna ulja, poput kokosovog, bademovog, shea butera, nevenovog, kantarionovog, avokadovog i drugih, temelj su prirodne kozmetike. Takva ulja su nam dostupna i najbolja su hrana za kožu, jer sadrže sastojke koji su veoma slični lipidima u koži, te ih koža lako prepoznaje i apsorbuje.

Takođe, bogata su nezasićenim masnim kiselinama i vitaminima A, E i F, koja su od presudnog značaja za zdravlje i lepotu kože.

Prirodnom kozmetikom svojoj koži pružamo najbolju i najzdraviju hranu, pored toga što ima zaštitnu i dekorativnu funkciju.

Hidrolati su nusprodukti destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski.

U kozmetici, najjednostavnija upotreba je naneti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo ulje na kožu još vlažnu od hidrolata – na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema – i vodenu i masnu fazu, a ono što je najvažnije, dali smo joj 100% prirodnu negu.

Eterična ulja su nezaobilazan sastojak prirodne kozmetike.

Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu veoma brzo ulaze u organizam. Da bismo smanjili brzinu ulaska, eterična ulja na kožu nanosimo razređena u biljnim uljima. Danas postoji oko 40 različitih eteričnih ulja koja se koriste i svako ima specifična lekovita svojstva. Sva eterična ulja imaju antibakterijsko, antiseptičko i anti-inflamatorno dejstvo. Imaju blagotvorno dejstvo na mentalno i emocionalno zdravlje, imaju jake kozmetičke i dermatološke vrline, pa aktivno utiču na obnavljanje i održavanje zdravlja kože i kose.

Eterična ulja koja se najčešće koriste u prirodnim kremama su: lavanda, ruzmarin, eukaliptus, čajevac, timijan, bergamot, geranijum, kleka, anis, narandza, limun, ylang-ylang, kedar itd. Ova ulja imaju višenamenska dejstva, a najpoznatija su: antiseptičko, antireumatsko, antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, za cirkulaciju, za limfnu drenažu, za iritiranu i zapaljenu kožu.

Citrusna ulja, pošto su fototoksična, ne koristiti preko leta!

Kako ne biste trošili previše para na preparate koji nemaju zadovoljavajući efekat, možete probati neke domaće recepte za negu kože. Zato mnoge žene umesto skupih kozmetičkih preparata i salona sve više istražuje mogućnosti za korišćenje biljnih preparata i blagotvornih sastojaka biljaka, na radionicama i seminarima koji pružaju potrebna znanja i veštine u izradi 100% prirodne kozmetike na bazi biljnih ulja, koji im mogu pomoći u postizanju zdravlja i lepote kože, i sve to iz svoje kuhinje i bašte.

RECEPT:
100% prirodni tonik za čišćenje i negu kože lica

– 40ml hidrolat lavande
– 10ml bademovog ulja
– 3 kapi propolisa
– 3 kapi eteričnog ulja lavande
– 3 kapi eteričnog ulja geranijuma

Napomena: pre upotrebe obavezno promućkati.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PUTOVANJE KNJIGOM DO PRIRODE U SEBI

ORGANSKA EKO MODA