in

NAJVEĆA DOSTIGNUĆA DOLAZE IZ SRCA

DŽAMIJA ŠEIKA ZAJEDA

ZAPIS IZ PUSTINJE I DEO

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Džamija šeika Zajeda, velelepno mermerno zda­nje, osma je po veličini džamija u svetu u srcu Ujedinjenih Arapskih Emirata u Abu Dabiju. Odi­še belinom makedonskog mermera, lusterom ukrašenim Svarovski kristalima, najvećim tepi­hom ručno rađenim u Iranu – sve to zajedno čini ovu džamiju jednistvenom, sofisticiranom, foto­geničnom. Njena veličina i belina vas osvajaju.

Velika džamija posvećena je osnivaču UAE še­iku Zajeda bin Sultan Al Nahjanu, koji je umro tri godine pre njenog zvaničnog otvaranja (2007. godine). Džamija može da primi više od 40.000 vernika i posetilaca, dok glavna dvorana džamije prima impozantnih 9.000 ljudi. Sam šeik Zajed je verovao da ništa nije nemoguće i smatrao da najveća dostignuća dolaze iz srca, pa je i dža­mija bila san u srcu preminulog šeika. Na ostva­renju sna, radilo je 3.000 radnika, 13 godina, dok nije dobila svoj konačni izgled. Džamija ima če­tiri minareta, koja se nalaze u četiri ugla džamije, koji se uzdižu do visine i do 115 metara. Njenih 57 kupola su ukrašene mermerom, a dvorište je popločano cvetnim mermernim uzorcima i ima površinu od 17.000 m2.

Za razliku od većine islamskih bogomolja, u ve­liku džamiju mogu ući pripadnici drugih vera i nevernici. Ideja šeika Zajeda bila je jednostavna – da pod jednim krovom objedini sve ljude sveta i predstavi Emirate kao zemlju kosmopolita.

Tokom mog desetodnevnog boravka u Abu Dabi­ju, džamiju sam obišla dva puta. Prvi put tokom dana dok se sunce odbijalo o beličasti mermer i dok su posetioci, bez obzira na nacionalnost i veorispovest, ulazili u džamiju po tačno utvrđe­nom kodesku oblačenja. Odeća mora biti široka i dugih rukava i nogavica. Svaka žena može ući u džamiju tek kada pokrije kosu maramom i ogr­ne se ogrtačem, odnosno abajom. Ulazi se bo­sih nogu, a cipele se ostavljaju na samom ulazu u numerisanim policama.

Tokom noći, dok je mlad mesec bio nad Abu Da­bijem, džamija je svetlela tamnoplavom bojom. Bila je to igra svetolosti i tame i odsjaja mese­čine.

Bajkovita lepota ove džamije čini je jedinistve­nom i otvorenom za ceo svet. Bela boja simbo­lizuje mir.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

(O)ŽIVI IDEJU

OŽIVIMO ŽIVOT, SUOČIMO SE SA STREPNJOM