in

NACRTAJ ME

Aleksandra JašićPIŠE: ALEKSANDRA JAŠIĆ, MAKE UP & BODY ART UMETNIK
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: PIXABAY.COM

FOTOGRAFIJE: IVAN JAŠIĆ

Mašta pomešana igrom četkica i boja. Nestvarno pretvaramo u stvarnost. Ako nekada poželite da budete lik iz bajke, biće sa druge planete i da na trenutak pobegnete iz realnosti – tu smo mi, Body art umetnici.

Umetnike oduvek smatraju čudnim ljudima. Mene naročito. Ne samo zbog toga što slikam,već i zbog toga što to radim na telima ljudi. Krajnje neobično, zar ne?

Pitanja koja mi se neretko postavljaju: Šta je zapravo Body art? Odakle ideja za tim? Zašto ne koristiš slikarsko platno kao i svi ostali?

Iako mi je otac slikar i upoznata sam sa svim tehnikama, ja sam umetnik koji nikada nije upotrebio slikarsko platno. Ustvari, jesam. Samo, moje platno je lepše, nežnije, prirodnije. Čini ga ljudska koža. Volim izazove i neuobičajene stvari. Odatle proizilazi moja ljubav prema ovoj jako specifičnoj umetnosti. Oduvek sam volela da crtam i šminkam. Kao mala, čula sam i videla da Body art postoji u svetu. I da je jako cenjena i priznata umetnost. Dok u Srbiji tek poslednjih godina dobija na važnosti.

Godinama uživam u svom poslu scenskog šminkera, ulepšavajući lica žena i crpeći ideje za nove kreacije. Ljubav prema crtanju u šminkanju spojila sam u jedno – Body art. Kao što me je i želja za prikazivanjem lepote ljudskog lica i tela, dovela u ovaj magičan svet. Body art je umetnost oslikavanja čitavog tela šminkom. Iz tog razloga, moram da napravim ovu komparaciju: Mi oslikavamo nago, ne golo telo.

Nago telo predstavlja prirodu i lepotu, a golo vulgarnost i ogoljenost.

Body art datira još iz praistorije. Počev od afričkih plemena, čije je oslikavanje tela bilo vezano za religiju, verovanja, zaštitu od zla – preko francuskog slikara Iva Klajna, koji je 60-ih godina utapao ženska tela u plavu boju, potom ih valjao po platnu, od čega je pravio slikarska dela.

Danas Body art ima potpuno drugačije značenje. Koristi se radi zabave, za revije, spotove, marketing…

Svi koji se bavimo ovom profesijom, radimo to iz ljubavi, pa o težini ovog posla i ne govorimo. Neopisiva strast i neraskidiva veza između mene, četkica i boja, guraju me napred u cilju realizacije ideja i novih kreacija. Svaki potez četkice kreće iz srca, koji modeli prihvataju sa ushićenje i velikom nestrpljivošću za finalnim efektom. Jako je bitna dobra uzajamna saradnja između umetnika i modela, što rad čini potpunim. Jedno bez drugog ne možemo i uzajamno se dopunjujemo. Jer mi smo zapravo – jedno. Model svojim nastupom, gestikulacijom i koreografijom predstavlja mene i plod moje mašte iskazan crtežima na telu. Oslikavanje čitavog tela traje oko 6 h. Svima nam je potrebna velika koncentracija i strpljivost. Za mene to nikada nije “izgubljeno vreme”, što bi mnogi rekli, iako model nakon revije ili takmičenja nerado spere boju sa sebe. Osim fotografije koja ostaje, ja sam za to vreme gradila neki lepši svet od danjašnjeg i živela u njemu. Svoju iluziju sam pretvorila u stvarnost. Model poslala u neki drugi, imaginarni svet da obavi svoj zadatak u ulozi nekog drugog. Neka je to trajalo 6 h ili samo par trenutaka. Nama je to značilo. Satisfakcija je imati tu “moć” i stvarati neke nove dimenzije i čudnovata bića. Mi neizmerno uživamo u tome, modeli i ja.

nacrtajme1

Kada mi neko kaže da sam dete, iako sam u zrelim godinama – ne osporavam to. Svi umetnici žive u svojoj mašti. U suprotnom, ne bismo bili to što jesmo, zar ne?

Body art je za mene igra u kojoj se odlično snalazim i koja mi život čini vedrijim i lepšim. Šarena planeta sa koje ne želim sići. Ujedno, ozbiljna i profesionalna u svojim zadacima. Na poslednje mesto ga stavljam kao svoj profesionalni poziv. Ovde ne postoji plata. Nema ovde nekog novca od kog se preko Body arta u Srbiji može živeti. Mnogi osećaji i mentalna zadovoljstva se ne mogu platiti, niti kupiti.

nacrtajme2

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PLES SRCA SA UNIVERZUMOM

SRCE – KAPIJA U VEČNOST