in

SOUL RETREATING BY MARTA JOVANOVIĆ

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: MARTA JOVANOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

MARTA JOVANOVIĆ JE DIPLOMIRANI POLITIKOLOG, SERTIFIKOVANI UČITELJ, RYT-200 HATHA I ART YOGE JOGA SAVEZA SRBIJE; RYT-200 HATHE I TRANSFORMACIONE YOGE KEYOGA ŠKOLA NINE LAZIĆ. KREATOR PROGRAMA ZA LIČNI RAST I RAZVOJ ,,SOULCONCEPT” U KOME JE AKCENAT NA RAZVOJU SVIH NIVOA BIĆA (FIZIČKOG, DUHOVNOG, MENTALNOG I EMOCIONALNOG), TE KAO TAKAV PREDSTAVLJA ODLIČNU KOMBINACIJU JOGE I PSIHOLOGIJE. SERTIFIKOVANI JE TRENER ŽIVOTNIH VEŠTINA, ČLANICA UDRUŽENJE ZA PSIHOTERAPIJU, SAVETOVANJE I KOUČING SRBIJE.

MARTA JOVANOVIĆ ORGANIZUJE U BAJKOVITOM I ČAROBNOM MONTEBAY RETREAT LUX HOTELU U BOKOKOTORSKOM ZALIVU U PERASTU, “SOUL RETREATING” U PERIODU OD 1-17. APRILA 2022. GODINE. IZABERITE 3 ILI 5 DANA DA OSETITE PRAVU TRANSFORMACIJU TELA, DUHA, UMA. O SAMOM PROGRAMU I O MARTINOM RADU U INTERVJU ZA RYL MAGAZINE.

KADA SI POČELA DA KORAČAŠ SVOJIM PUTEM DUHOVNOG PREPORODA I LIČNOG RAZVOJA?

Oduvek sam imala žarku želju da razumem način na koji funkcioniše univerzum, smisao života, značenje i svrhu mog postojanja.

Gledajući unazad, uviđam da je veći deo mog života upravo bio posvećen traganju za istinom i razumevanjem.

Oduvek me je interesovala istočnjačka filozofija, diplomatija, psihologija. Praktikovala sam jogu i meditaciju i otkrila da mi pomažu da osetim veću unutrašnju ravnotežu, opuštenost i unutrašnji sklad.

Život koji sada živim predstavlja svojevrstan lični poduhvat širenja i prezentovanja izuzetno složene materije, ispunjen život. Ja se čak i ne pretvaram da ga u potpunosti razumem, ali sam kroz edukaciju, praksu, radoznalost, putovanja i rad sa ljudima shvatila neke važne stvari, upoznala se sa osnovama joga prakse i filozofije, psihodinamskog lajf koučinga i drugim tehnikama kojima pomažem sebi i drugim ljudima da krenu i istraju na putu lične transformacije.

Znam da postoji deo mene koji još uvek spava, ali nastavljam da istražujem i praktikujem.

KAŽU DA SE ČOVEK OSMELI NA „PUT“ ZBOG BOLESTI ILI RAZVODA ILI BRANKROTA. ŠTA TI MISLIŠ O TOME?

Ne dolaze sve oluje da poremete vaš život. Neke dolaze da vam očiste put.

Put nije uvek lak.

„Mi ne vidimo stvari kakve jesu, mi ih vidimo onakve kakvi mi jesmo.“

Kako se menjamo, menjaće se i način na koji vidimo stvari, uključujući i možda najvažnije kako vidimo sebe.

Zato moramo da pozdravimo događaje koji nas teraju da rastemo, da rađamo proširenu verziju sebe.

Nikada nije kasno da promenimo svoj život.

Nikada nije kasno da postanete osoba za koju ste se oduvek nadali da biste mogli biti ili da volite onako kako ste oduvek želeli da volite.

Često zaboravljamo da nismo vezani za svoju prošlost.

Ne moramo da budemo ono što smo bili pre godinu dana, ne moramo da pravimo iste greške kao kad smo bili mlađi; možemo da želimo različite stvari, možemo da rastemo.

Moramo da verujemo da nikad nismo prestari, nikad previše slomljeni da bismo preduzeli prve korake ka promenama.

Budimo se svakog dana sa sposobnošću da započnemo ponovo, nikad nije kasno da to iskoristimo, nije kasno.

ŽIVIMO UBRZANO, TRENUTAK NE POSTOJI, POSTOJI NEKO BUDUĆE VREME KOJEM HRLIMO NI SAMI NE ZNAJUĆI ZAŠTO. KAKO SE UMIRITI, ZAUSTAVITI I KRENUTI NEKIM LAGANIJIM TEMPOM?

Budite u danu u kojem ste. U osećaju u kojem ste. Toliko se trudimo da pobegnemo u prošlost, u budućnost, da pokušamo da sve isplaniramo, da se pripremimo za neizvesnost.

Trudimo se da usavršimo budućnost kako bismo izbegli sadašnjost. Biće bolje kasnije. Jednog dana biću srećan.

Ali šta je sa danom u kojem ste?

Trenutak koji sada imate? Gde ste otišli? Šta ako propustite lekciju, znakove, magiju upravo ovde?

Ništa se ne usporava dok ga ne usporite. Ako ne možete da budete danas, zašto mislite da ćete biti potpuno prisutni sutra? Budite u danu u kojem ste. Šta se dešava ovde? Šta ti srce govori?

Tvoja radost je ovde. Tvoj život je ovde.

Ne propustite da doživite svoje dane dok ih imate.

APRIL JE SAVRŠEN MESEC ZA REGENERACIJU, TRANSFORMACIJU PORED MORA. KAKO IZGLEDA PROGRAM? KOLIKO NEKO MOŽE TAJ PROGRAM DA PRILAGODI SEBI?

Biti na morskom vazduhu, blizu vode, tako je lekovito za moju dušu.

Radi se o oličenju određene vrste života, onog sa lakoćom, gracioznošću i zadovoljstvom.

Želim da taj osećaj podelim i sa onima koji će biti sa nama u aprilu.

Biće to lepi dani, kada ćemo raditi na tome da probudite svoj duh, svoju unutrašnju mudrost, stvorite prostor za svoje potrebe, želje, ciljeve i mogućnosti za rast.

Naše prolećno povlačenje započinjemo 1. aprila 2022. godine.

U periodu do 17. aprila 2022. možete birati termine u zavisnosti od vaših potreba i želja.

Postoje dva puta između kojih možete izabrati:

| soul retreating 1 – za vaše sopstveno negujuće putovanje isceljenja

| soul retreating 2- koji vas povezuje sa vašom svrhom pretvarajući vaše talente, vrednosti i ono što vas čini da se osećate živima u rituale koji služe vama.

Svako putovanje je jedinstveno i ostavlja dovoljno prostora za vaše ispitivanje, mudrost i intuiciju.

Ovo nisu naši programi koji vam daju opšte savete, već smo mi pomagači u traženju sopstvene vizije, uvida i konkretnih sledećih koraka koji organski rastu iz vašeg oslobođenog duha.

KOME JE NAMENJEN PROGRAM?

Program je namenjen svima koji žele da probude svoj duh, svoju unutrašnju mudrost, stvore prostor za svoje potrebe, želje, ciljeve i mogućnosti za rast.⁣

Nema ništa transformativnije od boravka u Monte Bay Retreatu i praktikovanja različitih tehnika za lični razvoj, uključujući životni koučing, neurolingvističko programiranje, emocionalnu i senzualnu inteligenciju, moćne tehnike meditacije i joga prakse, kako bismo stekli moćne uvide i transformacije za svakog pojedinačno.⁣

Pažljivo kreiran program će vam pružiti opuštanje i obnavljanje energije, kao i dovoljno prostora za slobodne aktivnosti.

Program pratite prema svojim mogućnostima i pogodan je za sve tipove polaznika.

MONTEBAY RETREAT LUX HOTEL JE PRAVO MESTO ZA SOUL RETREATING.

Volim da mesta koja posećujem i ljudi sa kojima putujem kroz život čine da se osećam voljeno, dovoljno, bezbedno.

Povezujem se sa mestima, drugim ljudima, planovima, ciljevima uvek iz ljubavi.

Monte Bay Retreat je čista ljubav.

Malo drugih mesta nudi misticizam, magiju i priliku za opuštanje i avanturu – savršenu bazu za ovaj ritrit. U Monte Bay Retreatu, luksuz i avantura idu ruku pod ruku, u harmoniji starog rustičnog šarma i moderne estetike. Predivan pogled na more i zaliv, privatnost i vrhunska usluga hotela su samo neke od pogodnosti koje Monte Bay pruža.

ŠTA SE POKAZALO KAO NAJEFIKASNIJI METOD ISCELJENJA?

Ono u šta zaista verujem je da kada nas život izazove – kada smo suočeni sa nelagodnošću i bolom – mi smo zapravo često u procesu pozitivne dezintegracije, gde nas stari ja kojem smo se nesvesno prilagodili više ne može voditi napred.

Na njegovom mestu, pruža nam se prilika da izgradimo nove identitete, one koji su bliže unutrašnjoj istini o tome ko smo zaista i šta smo zaista došli da uradimo.

Ono što gubimo nije gubitak, to je ulaz.

Isceljenje nije povratak, to je ponovno rođenje.

Zato pozdravimo događaje koji nas teraju da rastemo i da se ponovo rađamo.

VODILA SI DOSTA PROGRAMA, RADIONICA – ŠTA NAJVIŠE NEDOSTAJE TVOJIM KLIJENTIMA? I KO SU TVOJI KLIJENTI?

Moji klijenti su većinom brilijantne žene, koje jednostavno ne mogu da vide sopstveni sjaj. Ne vide koliko su spremne da krenu za svojim željama, da ostvare svoje vizije.

Isto se i meni dogodilo. Nelagodnost koju sam i sama osećala što sam na pogrešnom putu rasla je i u meni sve dok nisam uz mnogo podrške i unutrašnjeg rada otkrila zakopane snove.

Tada sam odlučila da se obučim za životnog trenera, kako bih mogla da radim posao za koji sam osećala da sam pozvana, osnaživanje žene na njihovom putu ličnog rasta.

Primetila sam u sopstvenom radu, a to je upravo i ono na čemu najviše radim sa svojim klijenticama, da je od suštinske važnosti naučiti, kroz unutrašnji rad, upravljati sumnjom u sebe, pronaći sopstvenu unutrašnju mudrost, upravljati strahom, osloboditi se i od pohvala i od kritika, kombinovati rad i negu.

Ovo su ključni elementi koje delim i kroz koje podržavam ljude da napreduju, koristeći model Soulconcepta, koji je pomogao mnogima da ostvare uticaj koji žele da imaju.

Ovo su takođe alati koji su meni pomogli da zakoračim u joga praksu, koučing, stvaranje i da radim posao koji najviše volim.

TEMA FEBRUARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „VELIKI KRUG VELIKIH LJUDI“. ROĐENDANSKO IZDANJE – PUNIMO SEDAM GODINA. MISLIM DA JE RYL OKUPIO VELIKE AUTORE, DIVOVE U SVOJOJ PROFESIJI, RADU, ZNANJU. TI SI TAKOĐE DALA SVOJ DOPRINOS KROZ MISAO, ZNANJE I LJUBAV, DELEĆI SA ČITAOCIMA SVOJA ISKUSTVA. ŠTA MISLIŠ O NAŠEM DOPRINOSU NA MEDIJSKOJ LIFESTYE & MINDSTYLE SCENI?

Ono što znam jeste da na stranicama RYL magazina možemo da vidimo mali, svetlucavi deo sebe koji nikada nismo izgubili.

Ove stranice nas podsećaju na ono što već znamo da je istina: da imamo odgovore, da nam je bolje nego što mislimo da jeste, da smo ovde s razlogom, da smo važni.

Kao što Masimo Savić kaže:

„Imam mali (veliki) krug, velikih ljudi

S kojima sanjam, za koje se trudim

Uz koje znam ko sam, zapravo ja.“

Namaste!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

VAŽNOST SEKUNDE

SVOJA, NAŠA, A SVETSKA MILA LITVINJENKO