in

MOJA PACIJENTICA EMA

PIŠE: AMELA IVKOVIĆ O´ REILLY

Šta trebate učiniti ako sumnjate da imate hipotireozu?
Simptomi hipotireoze uključuju:

Umor
Neobjašnjivo povećanje težine
Netolerancija na hladnoću
Gubitak kose
Suha kosa ili lomljivi nokti
Suha koža
Neplodnost
Neredovne i/ili obilne menstruacije
Zatvor
Magla u glavi
Loše raspoloženje ili depresija
Bol u zglobovima ili mišićima
Slabi mišići
Povišen holesterol

Ako imate simptome hipotireoze, trebali biste obaviti detaljne analize krvi kako biste utvrdili zdravlje štitne žlijezde. TSH je samo jedan dio slike štitne žlijezde. Osim TSH, preporučujem i slobodni T3, slobodni T4, reverzni T3, anti-tireoidna peroksidaza i anti-tireoglobulin antitijela kao dio laboratorija. Također vjerujem da pacijente treba saslušati i da njihove simptome također treba uzeti u obzir uz laboratorijske nalaze.

Ali moj doktor je rekao da su mi antitijela negativna?
Nažalost, antitijela na štitnu žlijezdu nisu uvijek otkrivena kod Hashimota. Ponekad tijelo ne proizvodi dovoljne količine B ćelija (one koje stvaraju antitijela) da bi laboratorijski test pokazao povišene nivoe antitijela.

Suština je da ako vam je dijagnosticirana hipotireoza, velika je vjerojatnost da imate autoimuno stanje. A autoimunost se ne zaustavlja samo na jednom tkivu. Kada vaš imuni sistem izgubi toleranciju na štitnu žljezdu, mnogo je veća verovatnoća da će izgubiti toleranciju na druga tkiva. Ili drugim riječima, ako imate jednu autoimunu bolest, mnogo je veća vjerovatnoća da ćete razviti drugu.

Liječenje Hashimotove bolesti štitne žlijezde može biti složeno. Hashimotov tireoiditis ili hipotireoza je stanje u kojem vaš imuni sistem napada štitnu žlijezdu, malu (ali moćnu) žlijezdu na dnu vašeg vrata. Ja u svojoj praksi vidim veliki broj žena, mušakaraca i u posljednje vrijeme i djece koja dolaze sa dijagnozom ove autoimune bolesti. Priča moje klijentice počinje na isti način kako počinju mnoge priče mojih klijenata … Emi je doktor je pogledao njene laboratorijske nalaze i rekao joj: „Mislim da štitna žlijezda nije Vaš problem. Umjesto toga, želio bih da vas uputim psihologu jer mislim da su vaši problemi uglavnom posljedica stresa.”

Istina, Ema je bila pod velikim stresom. A ako pogledate njene labortrijske nalaze a da niste čuli njenu priču, mogli biste pomisliti da je „sve u njenoj glavi“. Ali Ema je znala da njen umor, gubitak kose, anksioznost i bol nisu sve u njenoj glavi. Zato je potražila moju pomoć. Tako da je – dok je Ema ušla u moju kancelariju, ja sam bila njena 11 konsultacija.

Jedanaesta! Ne, 3. ili čak 8., već umjesto toga Emin posljednji pokušaj (obećala je samoj sebi) da ozdravi. Istina je…mnogi moji kljienti smatraju da su „sve vidjeli“ i probali sve prije nego što su došli kod mene na konsultaciju. Prije nego što u potpunosti zaronimo u Eminu priču, važno je razumjeti šta je zapravo Hashimotova bolest štitne žlijezde. Štitna žlijezda je odgovorna za regulaciju tjelesne temperature i metabolizam, ali zaista utiče na svaki organ u tijelu. Hashimoto je autoimuni poremećaj koji uzrokuje da bijela krvna zrnca i Hashimotova antitijela vide vašu štitnu žlijezdu kao „stranu“ i napadaju je. To dovodi do disfunkcije štitne žlijezde koja može uzrokovati niz simptoma. Hashimotov tireoiditis je broj jedan uzrok hipotireoze u svijetu. Budući da je štitna žlijezda odgovorna za mnoge tjelesne funkcije, simptomi se često pogrešno smatraju drugim stanjima. U slučaju moje klijentice Eme, njeni doktori su jednostavno mislili da je pod stresom.

Šta je Hashimoto bolest štitne žljezde? Simptomi Hashimotove bolesti štitne žlijezde: Umor Problemi sa spavanjem Netolerancija na hladnoću Stanje kose Sporo varenje Zatvor Depresija Anksioznost Problemi s plodnošću Neredovne ili obilne menstruacije Suha koža Promukao glas Hashimotov osip Ali ovo nije potpuna lista Hashimotovih simptoma. To je nijansirana bolest koja se ponekad može manifestirati na različite i složene načine. Osim toga, postoji više od izlječenja od provjeravanja liste znakova i simptoma Hashimotoove bolesti. Emin umor, zatvor, anksioznost i svakodnevni bolovi u zglobovima bili su stalni podsjetnik da nešto nije u redu. Čak i kada su joj doktori rekli da je dobro. Slušala je svoje tijelo, tražila je pomoć, ali bi svaki doktor i drugi zdravstveni radnik na kraju odustali od njenog slučaja.

7 načina za izlječenje Hashimotoove bolesti štitne žlijezde.

1. Adresirali smo stres
Emini doktori nisu pogrešili u pogledu nivoa stresa. Neki od njih su čak prepisivali meditaciju i duboko disanje – uobičajene stvari koje svi znamo da bismo trebali raditi, ali ih zapravo ih ne praktikujemo.
Problem je bio u tome što su to bile samo riječi i iskreno, Ema je priznala da ako bi joj još jedna osoba rekla da meditira i diše duboko, da bi totalno odustala.

Postavila sam Emi jedno jednostavno pitanje koje je promijenilo sve — „Šta radiš kada osjetiš kako stres raste?”
Vidite, jedno je odvojiti vrijeme za uklanjanje stresa i opuštanje, ali je sasvim drugo uložiti svjestan napor da promjenite obrazac u datom trenutku.
Nemojte pogrješiti, za ovo je potreban rad i trud. Ali prepoznavanje i promjena obrazaca stresa je doslovno učenje vašeg mozga. Naravno, za to će biti potrebno uložiti trud. Ali tako je vrijedno toga!

Znate šta je Ema radila kada je bila pod stresom?

Pojela je SVE. Ali uglavnom slane stvari.

Zvuči poznato? Toliko nas to čini da nije vrijedno razgovora kako je ne treba osuđivati. Ali ozbiljno, ne osuđujmo.

Jer presuda koju je Ema osjećala od svojih doktora jer nije učinila dovoljno [popunite polje] spriječila ju je da podijeli ove ključne informacije.
Emi je bila potrebna podrška i neke bitne strategije života ako je htjela postići svoj cilj da svoju autoimunu bolest i svoje simptome stavi u remisiju. A to uključuje promjene u ishrani.

Ali najbolja ishrana za Hashimoto ovisi od pacijenta do pacijenta.
Zato je bitna konsultacija za izgradnju funkcionalne ishrane i načina života koji je pomogao Emi da ulije samopouzdanje potrebno da savlada svoje loše navike u ishrani i promjeni način života.
U svojoj praksi, imam klijente koji urade najmanje tri konsultacije kako bi osigurali uspjeh. Svi shvatamo zašto je otac medicine Hipokrat insisitirao na dubokoj moći “hrane kao lijeka”.
Ono što stavite na kraj viljuške ili u kašiku zaista ima moć da vas zadrži podalje od opasnih interevencija i da budete dobrog zdravlja!
Zaista vjerujem u ovo. I znate šta… ovo je dio “tajnog sastojka” koji mojim klijentima brže i zauvijek pomaže!

2. Počeli smo da joj lječimo crjeva
Kada sam pitala Emu: „Šta radiš kada osjetiš kako stres raste“, njen odgovor je dao bitne informacije. Prvi je bio da je Ema jela kada je bila pod stresom. Stresno stanje tjera krv iz crijeva u velike mišiće.
Drugim riječima, vaša crijeva ne mogu pravilno probaviti vašu hranu, a vaše crijevne bakterije dobiju super zabavu sa hranom koji ste tako ljubazno jeli za njih.

Ema se nije mogla odmoriti, a kamoli probaviti hranu.
Dakle, sve te terapije za iscjeljivanje crijeva koje su joj dali njeni drugi doktori nisu imale velike razlike jer je Ema bila prestimulisana ( prestimulsan rad njenog simpatičkog sistema mozga koji reguliše stres). Umjesto da se odmara i vari, njen nervni sistem je bio u preopterećenju, režimu koji govori vašem tijelu da se bori, bježi ili se jednostavno zamrzne.
Nije ni čudo što joj se crijeva nisu pomaknula! A oslanjala se na preko 600 mg magnezijuma (prepisao ga je prethodni zdravstveni radnik) svaki dan samo da bi imala osnovnu eliminaciju crijeva.

Napomena: Nije normalno ili prihvatljivo neograničeno zahtijevati dnevnu suplementaciju za pražnjenje crijeva.

3. Počeli smo jačati Adrenalne žljezde Drugi glavni indikator je bio da Ema žudi za slanom hranom. Vaše adrenalne žljezde rade više nego samo pumpanje hormona stresa. Također regulišu vaš krvni pritisak… i to ima veze sa tim sistemom. Zato žudimo za soli kad smo pod stresom. Ono što je Emi zapravo trebalo je adaptogene biljke, zajedno sa adekvatnom hranom da se nahrani parasimpatički nervni sistem. Trebale su joj biljke koje ne samo da će nahraniti adrenalne žljezde, već i smanjiti stresni uticaj na Emin nervni sistem. Odlična kombinacija je rhodiola, ashwagandha, i gospino bilje. Ovi suplementi su osnovna podrška štitne žljezde. Nahranili smo joj adrenalne žljezde — B vitamine, vitamin C, zdrave masti, kvalitetne proteine i bez oscilacija šećera u krvi!

4. Pronašli smo sve osnovne infekcije Kako se ispostavilo, Emino tijelo je bilo pod stresom iz još jednog razloga: imala je nekoliko osnovnih infekcija. Kada postoje hronične infekcije, imuni sistem počinje da radi pokušavajući da ih izbaci iz tjela. Rezultat? Tone upale. Vaše nadbubrežne žlijezde trebale bi držati upalu pod kontrolom kako stvari ne bi izmakle kontroli. Oni to rade tako što prave kortizol. Ali kada su uslovi ispravni, kao što je slučaj sa hroničnim infekcijama, može doći do poremećaja regulacije HPA (poznatije kao adrenalni umor). Kada se to dogodi, upala se povećava, kortizol opada i svaka ćelija u vašem tijelu to osjeća. Kada lijekove zamijenite biljkama bez obzira na korijenski uzrok, i dalje jurite za simptomima. To je zapravo fenomen koji se naziva zelena alopatija. Suplementi su neophodni, posebno u fazi izlječenja. Ali važno je da napravimo razliku između toga kada liječimo simptome i kada liječimo osnovni uzrok. I trebamo biti oprezni, jer je ova logika praćenja simptoma ista logika koja pretpostavlja da se svaki pacijent sa bolesnom štitnom predstavlja na isti način, da se svi osjećaju najbolje negdje unutar širokog laboratorijskog referentnog raspona i da će svaki pacijent biti sasvim dobro na istom lijeku.
Ovo je bio Emin problem. Ispostavilo se da je Ema imala prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu (SIBO), reaktivirani epstein Barr virus (EBV), antitijela na citomegalovirus (CMV) i parodontitis (dentalna infekcija). Ako imate problem u debelom crijevu, onda moramo otkriti šta se dešava u tankom crijevu. A ako imate problem sa tankim crjevom, onda morate da pitate šta se dešava u želucu? I tako dalje. Vaša utroba je cijev – cijev koja se okreće, ali ipak cijev. Ako imate problem na kraju terminala, onda ima smisla samo pitati šta se događa uzvodno. U Eminom slučaju imala je infekciju desni, smanjenu želučanu kiselinu, parazit i SIBO. Osim toga, imala je hipotireozu. Dobila je četiri ture antibiotika za SIBO. Ni jedna od njih nije pomogla. Ni prvi, ni drugi i tako su samo nastavili prepisivati, sve dok Ema više nije rekla dosta.

5. Začararni krug Prema njenom testu krvi štitne žlijezde, Ema nije imala dovoljno hormona štitne žlijezde. Emin Hashimoto‘s tiroiditis laboratorijske vrijednosti pokazale su da su T4 i T3 niski, što ukazuje da ima problema sa pravljenjem i pretvaranjem hormona štitne žlijezde. Bez dovoljno ovih hormona za ćelije, Ema je bila umorna, ankciozna i sa lošom probavom, i to je objasnilo zašto je gubila više kose nego što je joj je rasla. Ema je imala sistemsku upalu i njeni laboratorijski nalazi i simptomi su također ukazali da je upala pristuna. To znači da se manje hormona štitne žlijezde pretvaralo i da ćelije nisu bile u mogučnosti da ga koriste efikasno. Znači, nije pravila dovoljno hormona štitne žlijezde i ono što je pravila nije bilo dobro korišteno. Ema je imala slabu motilnost crijeva (konstipacija) i nisku želučanu kiselinu. Hormon štitne žlijezde stimuliše proizvodnju hlorovodikove kiseline. Hlorovodična kiselina vam pomaže da apsorbujete hranjive tvari koje vaša štitna žlijezda treba za funkcionisanje, stimuliše druge probavne sokovi da počnu da rade adekvatno. Bez adekvatnih hormona štitne žlijezde znači da se stanje probave i štitne žlijezde pogoršavaju.

6. Popunili smo zalihe nutrijenata
moj prioritet je bio da Ema prestane sa restriktivnim dijetama i otkrijem koja je hrana zapravo problematična.
Hipokrat je prije 2.500 godina rekao da sve bolesti počinju u crijevima. Ali tek u poslednjoj deceniji došlo je do povratka u tom pravcu. Zapadna medicina je počela da shvata važnu vezu između zdravlja probavnog sistema i ostatka tjela.
Ali u svojoj srži, Hashimotova bolest je ukorijenjena u upalu koja može početi izvan štitne žlijezde u značajnom broju slučajeva. Jedan od najčešćih izvora upale koji na kraju dovode do autoimunih stanja je crijevna hiperpermeabilnost ili „propuštajuća crijeva“.
Nova istraživanja također sugerišu da postoji direktan unakrsni razgovor između proteina i hormona u crijevima i osovini hipotalamus-hipofiza-tiroidna žlijezda (HPT). Ovo dodaje još jedan sloj veze sa onim što se dešava u crijevima i zdravljem štitne žlijezde.Celijakija stvara ekstremno stanje za crijeva koja propuštaju. Zapravo, čak 10% pacijenata sa celijakijom ima hipotireozu. Ali mnogo blaži oblici upale crijeva koja propuštaju i disbioze – koji pogađaju milijone ljudi – također mogu stvoriti okruženje za razvoj Hashimota.
Problem je da sve osobe sa problemima s crijevima nemaju klasične probavne simptome. Ponekad je jedini simptom problema sa crijevima autoimuna bolest!

7. Izliječili smo teren
Emin SIBO, konstipacija, parazitne infekcije dali su mi do znanja da je mikroflora je bila u lošem stanju.
Blastocystis hominis je česta infekcija kod Hashimotoove bolesti štitne žlijezde. Emi je trebala podrška pokretljivosti crijeva, ozdravljen mikrobiom i dobra doza ljekovitog bilja da se vrati na pravi put ozdravljenja.
Počeli smo sa iscjeljivanjem crijeva, ponovnim uvođenjem hrane i dobivanjem osjećaja normalnosti. Radili smo na reparaciji crijeva 6 sedmica.
Nakon 6 mjeseci rada sa mnom, Emina konstipacija je nestala. Njena Hashimoto antitijela su se znatno snizila, zaboravila je na problem anksioznosti i bila je aktivnija nego ikada!
Drugim riječima, njeni simptomi Hašimotove bolesti bili su u remisiji i ona je od jedva preživljavanja postala kao što ona kaže – ponovo živa!
S više energije i bez bolova u zglobovima, Ema je postala aktivnija.
Kada je prvi put došla da me vidi, Ema je objasnila da je bila društveno izolovana jer su je bol i energija sprječavali da bude aktivna!
Dok tijelo vraćamo u ravnotežu bez napora se krećemo prema onim stvarima koje nam služe. I to nam još više pomaže u izgradnji zdravlja.

Zašto biste odmah trebali apsolutno eliminisati gluten! Procjenjuje se da je otprilike 90 posto hipotireoze uzrokovano autoimunim stanjem. U ovim slučajevima autoimunog hipotireoze, poznatog kao Hashimoto, antitijela napadaju štitnu žlijezdu, što dovodi do uništenja tkiva štitne žlijezde. Postoje mnogi naučni dokazi koji pokazuju da gluten igra značajnu ulogu u pokretanju napada antitijela na vašu štitnu žlijezdu. Gluten prevari vaše tijelo da napadne samo sebe. Proteinski dio glutena, poznat kao gliadin, ulazi u krvotok kroz crijeva kod osoba s osjetljivošću ili propusnošću crijeva (propustljiva crijeva). Vaš imuni sistem prepoznaje ovaj protein kao ne-sebe i stvara antitjela protiv glijadina. U procesu poznatom kao molekularna mimikrija, glijadin je vrlo sličan štitnoj žlijezdi, što dovodi do toga da antitijela glijadina pogrešno napadaju štitnu žlijezdu. Dakle, odgovor vašeg tijela svaki put kada jedete gluten je stvaranje antitijela na molekul glijadina – antitijela koja tada napadaju vašu štitnu žlijezdu. Ako imate Hashimoto, proizvodite antitijela na štitnu žlijezdu. Ako imate antitijela na štitnu žlijezdu i jedete gluten, tjerate svoje tijelo da napadne vašu štitnu žlijezdu. Šta ako ste bili negativan na testu na gluten antitijela? Nažalost, testiranje na antitijela na gluten nije uvijek tačno kod Hashimota. Hashimoto je najčešće odgovor tijela vođen Th1 imunim sistemom (Th1 je vrsta T ćelije koja se bori protiv infekcija), što može dovesti do supresije Th2, aspekta imunološkog sistema koji je odgovoran za proizvodnju antitijela. Ako su vaša antitijela depresivna, vaš test na gluten antitijela može pokazati lažno negativan. Dok vam eliminirajuća dijeta može pomoći da odredite koje se namirnice ne podnose dobro u vašoj ishrani, ne preporučujem ponovno uvođenje glutena za testiranje intolerancije kod Hashimota zbog toga koliko brzo može pokrenuti autoimunost i uzrokovati uništavanje tkiva. Mislite da možete varati? Pogrešna je ideja da većinu vremena možete jesti bez glutena i imati neke dane za varanje. Realnost je da samo jednom konzumiranje glutena može dovesti do imunološkog odgovora koji traje do 6 mjeseci. Budući da su ova antitijela destruktivna za štitnu žlijezdu i druga tkiva u tijelu, uključujući mozak i zglobove, preporučujem svim mojim autoimunim pacijentima sa štitnom žlijezdom da u potpunosti izbjegavaju gluten u svojoj ishrani.

Otkrijte gdje se skriva gluten. Osim u hrani, gluten se može naći i u vašim vitaminima, biljnim čajevima, šminki, šamponima i lijekovima. Potražite dekstrin na naljepnicama suplemenata i lijekova. To je filer koji se često dobija od pšenice.

Čitajte etikete. Gluten se nalazi u sosevima, supama i sl. Takođe se nalazi u mnogim vegetarijanskim proizvodima.
Zapamtite: ječam, raž, zob, pšenica i spelta sadrže gluten.

Hashimotova celijakija veza
Postoji snažna veza između autoimunih stanja štitne žlijezde i celijakije.U posljednjih 50 godina vidjeli smo porast celijakije sa 1 na 650 na 1 na 120 osoba.
A ako vam je dijagnosticirana celijakija, trebali biste biti svjesni da ste pod većim rizikom od razvoja druge autoimune bolesti.
Eliminisanje glutena može vam pomoći da smanjite oštećenje štitne žlijezde i poboljšate cjelokupno zdravlje. Mnogi od mojih pacijenata su smanjili nivoe antitijela i simptome usvajanjem vrijednih prehrambenih navika koje su uključivale i eliminaciju glutena.

Ne morate se sami boriti protiv Hashimoto dijagnoze
Evo šta govorim svojim pacijentima:
Upravljanje vlastitim zdravljem je poput čitanja knjige koja vam je preblizu licu. Znate da su svi odgovori tačni, ali previše je blizu da biste razabrali riječi.
Ali nemojte pogriješiti, dok vas ja ili drugi doktor/ terapeut vodi i daje vam smjer, Vi ste ti koji činite korak. Vi ste ti koji rade posao.

Zašto? Jer Docere (korijen riječi za doktor) znači učitelj.

Želim vam ljubav i pregršt podrške na vašem putu ozdravljenja!

ŠTA MISLITE?

VELIKA IGRA

VERA