in

MOJ izbor je uvek SVE i sve

PIŠE: MARJAN JANJIĆ, BUSINESS COACH
FOTO: ANIMA MUNDI

“Onome, ko ume da čeka, vremenom SVE dolazi.” Narodna poslovica, ili strpljen-spašen, što mi daje za pravo da izaberem SVE, jer smatram da sam strpljiv i da umem da čekam. Ovog puta, pogled na SVE sagledavam kroz etimologiju i metafiziku. I ostavljam u tekstu neka imena od kojih sam mnogo naučio o ovim pojmovima, kako bi i čitaoci imali priliku da dođu do pravih izvora mudrosti i istine. Mislim da je najkraći put do drevne istine kroz etimologiju, zbog toga samo stavljam putokaze za one koji tragaju za istinom. U nastavku izdvajam nekoliko zakona koji mogu promeniti živote čitaocima, uz njihovo pravilno razumevanje i primenu. Napominjem da nikada nije moguće sagledati SVE, jer put istine i rast duše su beskonačni, ali u svakom slučaju tome treba težiti. Svakodnevnim radom na sebi, prioritetno na rastu svoje duše, nesebičnom služenju u ljubavi, ne štedeći ni jedan oblik energije, dajući SVE moguće u tom trenutku.

Kako bi razumeli koliko je SVE SVEstrano, poigrao sam se malo nekim primerima reči nastalih iz korena SVE. Sve je krenulo SVEčano, SVEžanj SVEća SVEsrdno, kao svaka SVEtiljka, širi SVEmoć pri SVEtkovanju, gde je SVEtac u SVEtini. SVEsno stvaram SVEže SVEdočanstvo, koje će kao SVEdok ili SVEtionik slati SVEtlo u SVEt. SVEmoguć i SVEmoćan, ali ne i SVEobuhvatan tekst, koji SVEstran šaljem u SVEt i SVEmir, kao SVEstrano SVEznajući. „Nisam dovoljno mlad da znam SVE.“ Oscar Wilde

Kao SVEznajući, dolazimo do značenja reči SVE. Ako se uzme u obzir stari srpski jezik, u kome je svako slovo imalo značenje i predstavljalo pet elemenata (grafički oblik, brojčanu vrednost, zvučnu vrednost, idejnu vrednost i religijsko značenje), SVE ima značenje (Slovo – Zakon, Znanje, Jeste) Zakon znanje jeste. Ime za dalja istraživanja je Slaviša K. Miljković. Ako je znanje zakon, u nastavku teksta malo ću otvoriti temu o metafizičkim zakonima. Znanje i primena zakona je promenilo mnoge živote i možda ovaj tekst bude okidač da iz drugog ugla sagledate cilj, svrhu života i dužnosti na duhovnom putu. Cilj teksta je da pokrene čitaoca i da pokaže putokaz, put ka duhovnom razvoju duše. “Naš najvažniji cilj u životu treba da bude uzdizanje naše duše. Drugim rečima, napredak naših duhovnih i moralnih moći – da svakim danom sve više prosvećujemo svoj duh i svakim danom se osećamo sve više slobodnim i boljim.” Sokrat

Znam da tema nije komercijalna, ali zbog svoje svrhe i dužnosti, koristeći slobodnu volju, želim da odgovorim na nju kroz prizmu metafizike. Na početku da krenemo od metafizičke svrhe. Zakon svrhe – „Svrha ljudskog ovozemaljskog bitisanja jeste očuvanje i izgradnja duše“, a od svrhe dolazimo i do dužnosti i Zakona dužnosti – „Prva je dužnost čovekova da čuva i izgrađuje sopstvenu dušu. Druga dužnost čovekova jeste da i drugima pomogne u očuvanju i izgradnji duše. Treća je dužnost čovekova da čini sve što je neophodno kako bi prve dve dužnosti mogle da se obavljaju. Četvrta je dužnost čovekova da ne prihvati kao dužnost ono što je protivno prvim trima dužnostima.“ Tako da proučavanjem zakona ili istina, kako se javlja kod nekih autora, ispunjavam prvu dužnost. U direktnom radu sa klijentima na radionicama, predavanjima i konsultacijama, vršim svoju drugu dužnost. Ovim tekstom i pisanjem na temu metafizike, ispunjavam treću dužnost. I, naravno, to je moj slobodan izbor, o čemu će biti malo više reči u sledećem zakonu.

Zakon slobodne volje ili zakon izbora. Mi u trećoj dimenziji imamo pravo da se proširimo ili da sebe unapredimo, da iznesemo naše kreativne i izražajne energije u svet, na pozitivan ili negativan način. Ovde dolazi sloboda izbora i naša mudra konačna odluka. Od naše slobodne volje i odluke, zavisi mogućnost velikog rasta duše i sposobnost da radom na sebi izgradimo kontinuirani rast duše i stvaramo dobro. Bez obzira na naše okolnosti, mi imamo moćda izaberemo svoj pravac, svrhu i ciljeve. Takođe odlučujemo da budemo pod uticajem drugih ili da izaberemo da budemo primer drugima. Biramo slobodnom voljom i donosimo odluke iz kojih proizilaze akcije, koje vode do okolnosti u kojima se danas nalazimo. Misli su stvari, a um je graditelj, zato treba pažljivo birati svoje misli i paziti čime hranimo svoju podsvest.

FOTO: JULIAN LOZANO UNSPLASH.COM

Kada smo već kod misli da pomenemo i Zakon misli i mišljenja. „Misao je, kao i mišljenje, čisto metafizičke prirode. Nisu misli proizvod određenih fizioloških procesa, već su ti procesi proizvod misli. Pozitivno MIŠLJENJE zasnovano je na poštovanju metafizičkih istina, a njegova snaga je ogromna i nepojmljiva. Mogućnost postignuća istinske SREĆE zasniva se na snazi pozitivnog mišljenja i srazmerna je pozitivnom mišljenju.“ Dok smo još kod mišljenja, pomenuo bih i mog omiljenog autora Brajana Trejsija. Napisao je do sada 80 knjiga i u mnogima od njih pominje metafizičke zakone. Knjigu pod naslovom „Promeni mišljenje promenićeš život“ posvetio je mišljenju.

Kruna mog rada na metafizičkom planu će biti knjiga sa skoro 500 metafizičkih zakona. Moj skromni početak bio je 1989. kada sam na VHS kaseti Jima Rohna čuo dva metafizička zakona.

To je bilo predavanje iz 1981. godine u Kaliforniji. Kasnije sam od istog autora, na sledećoj kaseti, čuo još nekoliko zakona. I konačno sam saznao da je njegov mentor bio Earl Shoaff, koji je u svom predavanju pomenuo još desetak zakona, tako da sam u kratkom periodu došao do dvocifrene brojke i bio sam presrećan. Moja kolekcija se stalno uvećavala. U to doba još uvek nije bilo interneta, tako da sam uglavnom do zakona dolazio iz literature stranih autora ili nekih edukativnih programa. Za većinu zakona nisam imao objašnjenje, već samo njihov naziv, ali nastavio sam sa njihovim prikupljanjem. To bih nazvao prvom fazom istraživanja.

Sredinom devedesetih i sa pristupom internetu, povećavam svoju kolekciju na skoro sto zakona, što bih označio kao prekretnicu u istraživanju i početak druge faze. Kao otkrovenje doživljavam 1999. godinu, kada pronalazim knjigu Miroslava Markovića sa 186 zakona i njihovim objašnjenjima, odnosno njegovim komentarima o njima To mi mnogo pojašnjava situaciju, iako još uvek nisam razumeo skoro polovinu ispisanog. Ali bio je to veliki skok, tako da od tog trenutka, sa kablovskim internetom u Parizu, gde sam završio studije, i spiskom od nešto više od 200 zakona, krećem u ozbiljno istraživanje, koje i dalje traje. Mnogi zakoni imaju slična, ili iz prevoda drugačija imena i nazive, tako da ponekad dolazi do konfuzije, ali vremenom sve postaje jasnije. Naravno da posedujem knjigu Tajna i da sam film mnogo puta gledao i mnogima preporučivao. Pominjem film zato što se u njemu kao govornici pojavljuju mnogi ljudi čiji rad pratim decenijama, što toplo preporučujem čitaocima.

Moramo spoznati najpre taj duhovni svet, nematerijalni, kako bismo se kretali ka materiji ili zakonima nižeg reda, kao što je jako zastupljeni zakon privlačenja, koji je po mom mišljenju trenutno dobio previše prostora u svim medijima, pa bi bilo dobro da se iskoristi za privlačenje ostalih zakona. Proučavanje i življenje po zakonima metafizike je jedini put duše i istine. Neki autori ih nazivaju zakoni boga, univerzuma, sudbine, ali sam ja usvojio naziv metafizički zakoni – ovo napominjem zbog konfuzije koje mogu stvoriti različiti nazivi.

Bitno je razumeti da postoje osnovni, viši ili prioritetni zakoni. Da bi razumeli njihovo funcionisanje, preporučujem čitaocima da krenu od zakona vibracije, frekvencije i energije. To je bila i preporuka našeg Nikole Tesle. Razumevanjem tih zakona mogu se približiti zakonima Boga, duha i duše, odnosno suštinskim zakonima metafizike. Zakon Energije je jedan od najkraćih i glasi „Energija jeste“ – što znači da je sve energija. Možete doći do učenja zakona iz mnogih izvora, ali na osnovu mog iskustva treba obratiti pažnju na izvor. Treba imati u vidu da su se zakoni skrivali od običnog naroda, tako da je do pojave interneta dodir sa njima imala samo elita, uglavnom kroz tajna društva koja vešto kriju kao blago SVE.

Temeljni zakon metafizike – Zakon Boga. „Bog je u svemu i sve je u Njemu. On je sveprisutan, svevremen i vanvremen, večan i neograničen, u svakom pogledu svemoguć i apsolutan. On je apsolutno savršen, pozitivan i realan. Njegova Realnost je iznad bilo kakve druge realnosti, Njegova Moć iznad bilo koje druge moći, Njegova Dobrota iznad bilo koje druge dobrote. Bog se ispoljava u svemu, a sveukupnost metafizičkih zakona predstavlja Njegovu neposrednu manifestaciju. Metafizička suština sveta predstavlja Božje sveprisustvo. Kršeći metafizičke zakone i ne priznajući Božje Prisustvo i metafizičku suštinu sebe i sveta, čovek dobrovoljno sebe izgoni iz Božjeg Carstva, odnosno iz metafizičkog (Duhovnog) sveta večnosti, harmonije i apsolutne sreće.“

Još jedan od bitnijih zakona je i Zakon o zakonima. “Metafizički zakoni deluju neprestano, bez prostornih, vremenskih i bilo kakvih drugih ograničenja. Nikad i ništa ne može im se suprotstaviti, a sve što čovek oseća, misli i čini – vredi samo onoliko koliko je usklađeno sa metafizičkim zakonima i ni o kakvoj drugoj pravoj vrednosti ne može se govoriti.”

„Kad imaš SVE, ne vidiš ništa, progledaš tek kad nemaš ništa.“ Tolstoj

Po dva puta, iz nekih svojih verovanja ili ubeđenja, bio sam u prilici da izgubim SVE. Dva puta u finansijskom smislu i dva puta u nekom drugom vidu. Ali svako od tih bolnih iskustava donelo mi je novu perspektivu gledanja na život i duša je preživela iskustva zbog kojih je valjda i došla na ovaj svet, barem tako kažu mudriji i pametniji od mene.

Umesto zaključka, završio bih uz Zakon Ljubavi, Vere i Nade – “Večni Zakon Istine, Moći i Sreće. Imaj Ljubav, Veru i Nadu – imaćeš SVE i više od toga, imaćeš večnu istinu, najveću moć i trajnu sreću.”

FOTO: JOE GARDNER UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

EFFETTOCONTRARIO

SECRET LOVE